Thumbnail
Σύλλογος ΠΕ "η Αθηνά"

ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ  ΣΕ Ο,ΤΙ ΚΑΤΑΣΤΡΑΤΗΓΕΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ

Έχουμε δώσει μεγάλες συλλογικές μάχες εδώ και πολλά χρόνια για να αποτρέψουμε την παράνομη επιβολή δυσμενών όρων στο εργασιακό μας καθεστώς και την παραβίαση των ωραρίων μας. Αντιδράσαμε δυναμικά στις αυθαίρετες οδηγίες, στις πιέσεις στελεχών διοίκησης και σχολικών συμβούλων, όλων εκείνων που, πιστοί στις άνωθεν εντολές, συγκάλυπταν το καθεστώς των περικοπών και των ελλείψεων στα σχολεία επιχειρώντας να μετακυλήσουν τις περικοπές στην πλάτη των εκπαιδευτικών με προφορικούς εκβιασμούς για την κάλυψη των κενών στα σχολεία με «απασχόληση» μαθητών και τμημάτων από τους εκπαιδευτικούς εντός του εργασιακού ωραρίου, για την υποχρεωτικότητα της παραμονής μέχρι τις 2.00μμ, για την ανάγκη οι εκπαιδευτικοί να λάβουν έγγραφη άδεια για  απουσία στο «κενό» τους ή την αποχώρησή τους μετά το διδακτικό τους ωράριο, ώστε να μη  «συλληφθούν» από  ελεγκτές της Δημόσιας Διοίκησης.

Αντέξαμε όλες αυτές τις πιέσεις με συλλογική προσπάθεια και σκληρό αγώνα. Τα τελευταία δύο χρόνια υπερασπίσαμε τα κατοχυρωμένα δικαιώματά μας ακόμα και στο ασφυκτικό περιβάλλον της τρομοκρατίας που ασκούνταν μέσω της αξιολόγησης και βγήκαμε από αυτές τις μάχες νικητές!

Δεν εφησυχάζουμε όμως, όπως τονίσαμε και στο ζήτημα της αξιολόγησης! Πριν λίγες μέρες μια έγγραφη οδηγία περί ωραρίου που εκδόθηκε από υπηρεσία του Υπουργείου Παιδείας της νέας κυβέρνησης εγείρει ζήτημα υποχρέωσης αναπλήρωσης εκπαιδευτικών που απουσιάζουν. Πρόκειται για μια οδηγία έκνομη που καταστρατηγεί τους νόμους αλλά και προκλητική για το εκπαιδευτικό κίνημα, γιατί παραπέμπει στο κατάπτυστο, όσο και ανενεργό καθηκοντολόγιο, μια Υ.Α του 2002, που ως τέτοια δεν μπορεί να παρακάμψει τους νόμους περί των ωραρίων μας!

Τονίζουμε για άλλη μια φορά πως το εργασιακό ωράριο των εκπαιδευτικών είναι κατ΄ ανώτατο 30 ώρες και είναι σαφώς διακριτό από το διδακτικό ωράριο του ν. 2517.  Με τη λήξη του διδακτικού του ωραρίου ο εκπαιδευτικός μπορεί να αποχωρήσει, εκτός αν του έχει ανατεθεί συγκεκριμένο έργο-όχι διδακτικό! ( ν. 1566, άρθρο 13 παρ.8: π.χ. συμμετοχή σε γιορταστικές εκδηλώσεις,  ενημέρωση γονέων, τήρηση βιβλίων του σχολείου, εκτέλεση διοικητικών εργασιών ή υπάρχει συνεδρίαση του συλλόγου διδασκόντων). Κάθε άλλη απασχόληση είναι παράνομη. Επομένως ο εκπαιδευτικός δεν έχει καμιά υποχρέωση απασχόλησης μαθητών στα κενά του ούτε κανένα λόγο να παραμένει στο σχολείο μετά τη λήξη του διδακτικού ωραρίου και δεν χρειάζεται ειδική άδεια για να αποχωρήσει απ΄ αυτό!

Όπως είναι λοιπόν αυτονόητο, ζητάμε από το Υπουργείο Παιδείας την άμεση απόσυρση της απαράδεκτης αυτής οδηγίας. Επειδή δε γνωρίζουμε αν και σε ποιο βαθμό έχει διακινηθεί στις υπηρεσίες και τις Διευθύνσεις, κάνουμε σαφές ότι μέχρι την τελική της απόσυρση, αλλά ασφαλώς και σε κάθε περίπτωση, καμία πρόθεση καταστρατήγησης δε θα γίνει αποδεκτή,  ότι παρανομεί όποιος δίνει εντολή σε εκπαιδευτικό για παραβίαση του διδακτικού του ωραρίου, καλούμε δε κάθε συνάδελφο-ισσα να αρνείται θαρρετά κάθε τέτοια εντολή επικαλούμενος-η το νόμο, αλλά και τη συνδικαλιστική κάλυψη του Συλλόγου « Αθηνά» και της ΔΟΕ. Συνημμένα αποστέλλουμε και τη νομική τεκμηρίωση από την νομική σύμβουλο της Ομοσπονδίας, όπως επίσης θα επανακοινοποιηθεί όλο το πλαίσιο με το τι ισχύει για τα εργασιακά μας δικαιώματα.

Συνεχίζοντας τη μάχη για τα εργασιακά μας δικαιώματα και τη δημοκρατία στο σχολείο, απαιτούμε την κατάργηση του Καθηκοντολογίου που αποδείχτηκε ότι όσο βρίσκεται εν ισχύ, θα αποτελεί ένα εργαλείο αντιδημοκρατικών και αντιεκπαιδευτικών επιλογών.  

            Ο σύλλογος «Αθηνά» θα συνεχίσει και στη νέα περίοδο τη μάχη για την υπεράσπιση και διεύρυνση του πλαισίου των εργασιακών δικαιωμάτων, καλεί δε όλους τους συλλόγους διδασκόντων και κάθε συνάδελφο στην υπεράσπισή του από οποιαδήποτε απόπειρα καταστρατήγησης, από όπου κι αν προέρχεται.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

   Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ        Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

       Παζάλος  Γιώργος             Θεοδωρόπουλος  Θοδωρής


ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ  Π.Ε.

« η Αθηνά »

Koρίνης 20, Γαλάτσι. Τηλ-φαξ  210-2912250, e-mail: [email protected]

[Πλαίσιο κειμένου: ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε. « η Αθηνά » Koρίνης 20, Γαλάτσι. Τηλ-φαξ 210-2912250, e-mail: [email protected]] 3  Μάρτη 2015

 Προς: Όλους τους συναδέλφους- μέλη μας, Συλλόγους διδασκόντων, συλλόγους εκπαιδευτικών ΠΕ και ΕΛΜΕ, ΔΟΕ, ΟΛΜΕ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παραιτήθηκε διευθυντής σχολείου που απειλήθηκε με καθαίρεση και πειθαρχικές ποινές επειδή αντιτάχθηκε σε αυτή στην αξιολόγηση

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

pikantika-fagita.jpg
National Geographic: «Μαγειρέψτε σαν Έλληνες» - Ποιο σημείο της Ελλάδας ξεχωρίζει γαστρονομικά
Μαγειρέψτε σαν Έλληνες στην πατρίδα του Τσελεμεντέ - Ποιο σημείο της Ελλάδας ξεχώρισε γαστρονομικά το βρετανικό περιοδικό National Geographic
National Geographic: «Μαγειρέψτε σαν Έλληνες» - Ποιο σημείο της Ελλάδας ξεχωρίζει γαστρονομικά