Thumbnail
Σύλλογος ΠΕ Αιγάλεω

Θέμα: Να αποσυρθεί η πρόταση του Υπουργείου για τις μετατάξεις!!!

      Ενώ εδώ και δυο δεκαετίες περίπου, είτε στο ολοήμερο είτε στον πρωινό κύκλο του σχολείου διδάσκουν εκπαιδευτικοί πληροφορικής, εικαστικών, θεατρολόγοι και (πιο πρόσφατα) γαλλικών και γερμανικών, για όλους αυτούς τους κλάδους δεν έχει συσταθεί τελικά (και παρά τη σχετική διαδικασία σύστασης 1.000 οργανικών θέσεων προ διετίας) ούτε μια οργανική θέση. Και όμως μόνο για τη λειτουργία των 1.330 σχολείων ΕΑΕΠ χρειάζονται σήμερα περισσότεροι από 6.000 εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων επιπλέον των ήδη υπηρετούντων με οργανική θέση (ενδεικτικά 1.300 θέσεις γυμναστών, 1.000 εικαστικών, 1.300 πληροφορικής, 1.300 αγγλικών κ.ά.). Αν δε στους παραπάνω προσθέσουμε τους εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων που απαιτούνται για τη λειτουργία των κλασικών ολοήμερων, τη διδασκαλία της β΄ ξένης γλώσσας (γαλλικά, γερμανικά) στα υπόλοιπα δημοτικά σχολεία αλλά και τις ανάγκες σε δασκάλους για τη λειτουργία των αντισταθμιστικών δομών (ενισχυτική διδασκαλία κ.ά.), το χωρισμό των υπεράριθμων τμημάτων (2636 τη φετινή χρονιά), τη μείωση της αναλογίας μαθητών ανά τμήμα κ.ά. (και χωρίς να υπολογίζουμε εδώ τις ανάγκες της προσχολικής και της ειδικής αγωγής), τότε ο αριθμός των νέων οργανικών θέσεων που πρέπει να ιδρυθούν ώστε να υπάρχουν οι αναγκαίοι εκπαιδευτικοί για κάθε διδακτικό αντικείμενο του Δημοτικού Σχολείου ξεπερνά τις 10.000!

     Το καλοκαίρι του 2013, με το Ν.4172/13, με τον οποίο η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ οδήγησε στη διαθεσιμότητα και την απόλυση χιλιάδες δημόσιους υπαλλήλους (εκπαιδευτικούς των ΕΠΑΛ, σχολικούς φύλακες κ.ά.), θεωρήθηκαν πλεονάζοντες χιλιάδες εκπαιδευτικοί της Δ.Ε. και υπό την απειλή της διαθεσιμότητας-απόλυσης εξαναγκάστηκαν σε μετάταξη, άλλοι από αυτούς σε διοικητικές θέσεις της εκπαίδευσης και άλλοι για την κάλυψη εκπαιδευτικών αναγκών της Π.Ε. Οι υποχρεωτικές μετατάξεις των συγκεκριμένων εκπαιδευτικών επί υπουργίας Αρβανιτόπουλου αρχικά και Λοβέρδου στα τέλη του 2014:  

- στηρίχθηκαν σε παντελώς αυθαίρετους και (για την εξυπηρέτηση συγκεκριμένης κάθε φορά “κομματικής πελατείας”) διαρκώς μεταβαλλόμενους αριθμούς εκπαιδευτικών που θεωρήθηκε ότι πλεόναζαν στη Δ.Ε. ή ότι έλλειπαν από την Π.Ε.   - έγιναν με αδιαφανή κριτήρια, αφού ποτέ δε δημοσιοποιήθηκαν τα μόρια με τα οποία μετατάχθηκαν οι συγκεκριμένοι εκπαιδευτικοί, πράγμα για το οποίο υποβλήθηκαν (και υποβάλλονται) εκατοντάδες ενστάσεις    - παρά την εξαγγελία, οι μετατάξεις των συγκεκριμένων εκπαιδευτικών δε συνοδεύτηκαν και από την ίδρυση των ανάλογων (πολύ δε περισσότερο των αναγκαίων για την Π.Ε.) οργανικών θέσεων σε συγκεκριμένα σχολεία και δεν τοποθετήθηκαν αλλά έμειναν στη διάθεση (και την αυθαιρεσία) κάθε Δ/νσης Π.Ε. να τους μετακινεί   - με δεδομένο ότι μεταξύ των μεταταγμένων υπήρχαν και εκπαιδευτικοί από ειδικότητες που προϋπήρχαν στην Π.Ε. (Αγγλικών, Γυμναστές, Μουσικοί), η μετάταξη των συγκεκριμένων εκπαιδευτικών σε θέσεις που μέχρι τότε καλύπτονταν (και) με αποσπάσεις από περιοχή σε περιοχή εκπαιδευτικών των ίδιων ειδικοτήτων που υπηρετούσαν ήδη στην Π.Ε., στέρησε το δικαίωμα αυτό στους τελευταίους, στους οποίους δε δόθηκε ποτέ η δυνατότητα μετάθεσης στις υπό ίδρυση οργανικές θέσεις, αν και πολλοί από αυτούς είχαν περισσότερα χρόνια υπηρεσίας ή μόρια από τους μεταταγμένους.

   Κι ενώ συνέβησαν αυτά, μετά από δύο χρόνια αναμονής  για την οριστική λύση του θέματος των μετατάξεων οι σχεδόν 4.000 εκπαιδευτικοί βρίσκονται μπροστά στην πιο δυσάρεστα απρόβλεπτη εξέλιξη του θέματος. Το Υπουργείο Παιδείας με την τακτική του “αιφνίδιου θανάτου” ανακοίνωσε στην άτυπη επιτροπή διαλόγου για τις μετατάξεις ότι προτίθεται να προβεί σε ανάκληση όλων των μετατάξεων (εκπαιδευτικών και διοικητικών υπαλλήλων) οι οποίοι, με την κατάργηση του νόμου, επιστρέφουν στις περιοχές προέλευσης τους της Δευτεροβάθμιας.  Στη συνέχεια, αναφέρεται ότι θα συσταθούν νέες οργανικές στην Πρωτοβάθμια και στη Διοίκηση και το δράμα θα παιχτεί από την αρχή ή ίσως και να μην παιχτεί ποτέ πια.

     Κι ενώ οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες ΔΟΕ-ΟΛΜΕ, οδηγήθηκαν σε κοινή ανακοίνωση στις 26/3/2015 που διασφάλιζε το δίκαιο της συντριπτικής πλειοψηφίας των μεταταγμένων συναδέλφων, τώρα η πλειοψηφία του ΔΣ της ΔΟΕ, με ανακοίνωση που εκδόθηκε, με εξαιρετικά διασπαστική λογική αδιαφορεί κυνικά και υποστηρίζει και επιδιώκει τελικά την ανατροπή του οικογενειακού και επαγγελματικού προγραμματισμού 3.835 συναδέλφων μας, μελών των σωματείων μας και της ΔΟΕ, ενώ τίποτα δεν εξασφαλίζει ότι όντως θα ανοίξουν οι οργανικές θέσεις για τις σχολικές μονάδες της Α/Βάθμιας

    Την ίδια στιγμή το Υπουργείο αρνείται να καταθέσει τους πίνακες μορίων και δεν λαμβάνει υπόψη του  τον έλεγχο από το σώμα Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, ο οποίος δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη, ενώ ήταν αίτημα όλων των εμπλεκόμενων πλευρών. Σημαντικότερο όλων δε, είναι ότι αδιαφορούν για τους συναδέλφους που ανατρέπεται για ακόμα μια φορά η ζωή τους τα τελευταία δύο χρόνια και μάλιστα χωρίς δική τους ευθύνη (όπως έχουν δηλώσει εκπρόσωποι της σημερινής πολιτικής ηγεσίας στο παρελθόν) και θα επιστρέφουν όλοι στη Δευτεροβάθμια μια και έχουν καταργηθεί οι οργανικές θέσεις που κατείχαν και τώρα ακυρώνονται και οι μετατάξεις που δικαιολογούν την ύπαρξή τους στο Υπουργείο Παιδείας. Οι συναδέλφισσες-συνάδελφοι μεταταγμένοι δεν μπορούν να επιστρέψουν πουθενά, εφόσον δεν υπάρχουν πλέον οι οργανικές που κατείχαν. Μπροστά σ’ αυτές τις εξελίξεις,  διεκδικούμε:

  • Θεσμοθέτηση των αναγκαίων οργανικών θέσεων για όλα τα διδακτικά αντικείμενα του δημοτικού σχολείου, που θα αντιστοιχούν σε συγκεκριμένα σχολεία (και όχι γενικά σε Διευθύνσεις Π.Ε.) πριν από την οποιαδήποτε εξέλιξη στο θέμα των μετατάξεων για να υπάρξει και η ελάχιστη διασφάλιση ότι θα έχουμε εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων στα σχολεία το Σεπτέμβρη (ιδιαίτερα στα σχολεία ΕΑΕΠ, όπου οι ειδικότητες είναι αναπόσπαστο μέρος).

·      Κατάργηση του νόμου 4172/13, με ταυτόχρονη κατάθεση νομοθετικού πλαισίου που θα κατοχυρώνει τους συναδέλφους που εργάζονται στην Πρωτοβάθμια  ως μεταταγμένοι εκπαιδευτικοί, άρση και επανεξέταση των αποφάσεων Λοβέρδου και Αρβανιτόπουλου για τις υποχρεωτικές μετατάξεις από τη Δ.Ε. στην Π.Ε., ώστε να δοθεί η δυνατότητα επιστροφής στη Δ.Ε. όσων εκπαιδευτικών το επιθυμούν αλλά και να εξετασθεί πόσοι και ποιοι εκπ/κοί

α) ειδικοτήτων που δεν προϋπήρχαν στην Π.Ε. (γαλλικών, γερμανικών, εικαστικών, πληροφορικής, θεατρολόγοι) δικαιούνται μετάταξης και σε ποια περιοχή, με βάση τις ανάγκες της Π.Ε. και τα μόρια μετάθεσης που συγκεντρώνει κάθε εκπαιδευτικός

β) Για τις κοινές ειδικότητες (Αγγλικών, Μουσικής, Γυμναστών) δίκαιη λύση που να εξασφαλίζει τους εκπαιδευτικούς της Α’ βάθμιας που αιτούνται μετάθεσης και τους εκπαιδευτικούς της Β’ βάθμιας που έχουν μεταταχθεί ήδη. Καμία από τις δυο κατηγορίες εκπαιδευτικών δεν ευθύνεται για τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν. Δε θα πληρώσουν οι εκπαιδευτικοί τους εκβιασμούς και τις πολιτικές σκοπιμότητες. Το ΥΠΟΠΑΙΘ έχει ήδη τα αριθμητικά στοιχεία στα χέρια του. Είναι παραπλανητικό ότι το πρόβλημα είναι δυσεπίλυτο  Άνοιγμα τόσων οργανικών σε κάθε περιοχή ώστε να μην αδικηθεί καμία κατηγορία και να μην πρυτανέψουν η διάσπαση και οι συντεχνιακές λογικές.

·      Άμεση υλοποίηση αυτής της διαδικασίας ώστε να προχωρήσει ομαλά και η διαδικασία των φετινών μεταθέσεων και τοποθετήσεων καθώς και των διορισμών

·      Διορισμούς μονίμων εκπαιδευτικών ειδικοτήτων στις εναπομείνασες κενές οργανικές θέσεις

Καλούμε το Δ.Σ. της ΔΟΕ να υιοθετήσει την παρούσα απόφαση συμβάλλοντας έτσι στην επίλυση του προβλήματος που ταλανίζει χιλιάδες συναδέλφους. Ο Σύλλογός μας στηρίζει  την ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ στο Υπουργείο Παιδείας  την ΤΡΙΤΗ 19/05  στις 9 π.μ. Κηρύσσουμε στάση εργασίας τις τρεις πρώτες ώρες του ωραρίου για τη διευκόλυνση συμμετοχής των συναδέλφων στην κινητοποίηση.

Για το ΔΣ του Συλλόγου


  ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ         Αρ. Εξερχ: 31/A/2015

         Π.Ε ΑΙΓΑΛΕΩ

        Ρ. Φεραίου 20       Αιγάλεω  17/ 5 / 2015

         Προς : Δ.Σ της ΔΟΕ, τα μέλη του Συλλόγου μας, Συλλόγους Εκπαιδευτικών Π.Ε.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Αδιανόητη αυθαιρεσία: Διευθυντής Π.Ε αδικεί υποψήφιο Διευθυντή σχολείου και δημιουργεί «μπάχαλο» με εμπλοκή της δικαιοσύνης!

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ilikiomenos
Θεσσαλονίκη: Ιδιοκτήτες γηροκομείου καταδικάστηκαν για τον θάνατο τετραπληγικού που κάηκε ζωντανός
Δεν λειτούργησε η πυρανίχνευση στο θάλαμο του άτυχου άνδρα
Θεσσαλονίκη: Ιδιοκτήτες γηροκομείου καταδικάστηκαν για τον θάνατο τετραπληγικού που κάηκε ζωντανός
ΔΥΠΑ ΟΑΕΔ
ΔΥΠΑ: Τα οριστικά αποτελέσματα για τη νέα δράση επαγγελματικής κατάρτισης με χρήση τεχνητής νοημοσύνης
Η πιλοτική δράση υλοποιείται στο πλαίσιο συνεργασίας της ΔΥΠΑ με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) και στοχεύει στην παροχή...
ΔΥΠΑ: Τα οριστικά αποτελέσματα για τη νέα δράση επαγγελματικής κατάρτισης με χρήση τεχνητής νοημοσύνης
tempi
Τέμπη: Ξεσπά η μητέρα θύματος - «Το χειροκρότημα στον Καραμανλή μάς τρύπησε τα αυτιά»
Ευδοκία Τσαγκλή: «Ζητώ συγγνώμη από τον κ. Καραμανλή που μπήκα σε ένα τόσο καλό τρένο
Τέμπη: Ξεσπά η μητέρα θύματος - «Το χειροκρότημα στον Καραμανλή μάς τρύπησε τα αυτιά»