Thumbnail
ΤΥΠΟΣ: ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

«Η κατάσταση είναι ανυπόφορη, οι σχολές μοιάζουν με απέραντη χωματερή. Παντού σκουπίδια, στους διαδρόμους, στα αμφιθέατρα, στις τουαλέτες. Η υγεία φοιτητών, καθηγητών και εργαζομένων είναι σε άμεσο κίνδυνο».

Με αυτόν τον τρόπο παρουσίασαν τις εκρηκτικές συνέπειες από την παράδοση της καθαριότητας στους εργολάβους οι Φοιτητικοί Σύλλογοι του Ιστορικού - Αρχαιολογικού, του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης, του Τμήματος Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Αγωγή και εκπρόσωπος των Επιτροπών Αγώνα της Νομικής, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσαν χτες, με κεντρικό θέμα τα σοβαρά προβλήματα που δημιουργεί η έλλειψη καθαριότητας.

Οπως κατήγγειλαν οι εκπρόσωποι των φοιτητών, ήδη υπάρχουν δύο κρούσματα ψύλλων σε διοικητικούς υπαλλήλους που εργάζονται στις γραμματείες και άλλα δύο μυκητιάσεων σε φοιτητές. «Δεν πρόκειται για ένα διαχειριστικό λάθος των Πανεπιστημίων. Τα προβλήματα έχουν ξεκινήσει τα τελευταία 2-3 χρόνια, όταν την καθαριότητα του χώρου ανέλαβαν εργολάβοι, καθυστερούσαν να πληρώσουν τους εργαζόμενους. Πέρυσι έμειναν μέχρι και 8 μήνες απλήρωτοι. Παρ' όλα αυτά το Πανεπιστήμιο συνέχισε παράνομα να ανανεώνει τις συμβάσεις στους εργολάβους, χωρίς διαγωνισμό. Τα παραπάνω είναι οι συνέπειες της παράδοσης υπηρεσιών και δομών στους ιδιώτες, ενώ θα έπρεπε να είναι κρατική ευθύνη», σημείωσε μεταξύ άλλων ο Νίκος Σμυρνιούδης, εκ μέρους του Φοιτητικού Συλλόγου Ιστορικού - Αρχαιολογικού.

«Τη μια μέρα πήγαμε για δουλειά και την άλλη μας απέλυσαν, 70 εργαζόμενοι βρεθήκαμε στο δρόμο από την εργολάβο που είχε αναλάβει την καθαριότητα. Δουλεύαμε 4ωρο και προσπαθούσαμε να κάνουμε ό,τι καλύτερο κι ας ήμασταν λίγα άτομα», τόνισε μια από τις δεκάδες καθαρίστριες που απολύθηκαν. Κοινό αίτημα φοιτητών και εργαζομένων: Να επαναπροσληφθούν όλες οι καθαρίστριες απευθείας από το Πανεπιστήμιο και όχι από εργολάβους, με πλήρη απασχόληση, ασφάλιση και δικαιώματα.

Αντίστοιχη είναι και η εικόνα στη Νομική, όπως τη μετέφερε ο Νέαρχος Καρεφυλλάκης. Παράλληλα, όπως κατήγγειλαν οι εκπρόσωποι των φοιτητικών συλλόγων, ερωτήματα προκαλεί το γεγονός ότι κάποιοι αγνώστου ταυτότητας μαζεύουν από τη σχολή τα σκουπίδια, χωρίς βέβαια να γίνεται η απαραίτητη καθαριότητα, κάθε Κυριακή βράδυ.

Το επόμενο διάστημα οι φοιτητικοί σύλλογοι θα αναλάβουν δράσεις με πρώτο σταθμό σήμερα, στις 12 το μεσημέρι, στο υπουργείο Παιδείας, όπου σκοπός είναι συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου προκειμένου να βρεθεί άμεσα λύση. Να σημειωθεί ότι ο Σύλλογος του Ιστορικού - Αρχαιολογικού έχει πάρει απόφαση συμμετοχής στο συλλαλητήριο της 1ης Νοέμβρη.

Σε εργολάβο η καθαριότητα και στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την απόφαση της Πρυτανείας να παραδώσει την καθαριότητα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σε εργολάβο οργάνωσε, χτες, το Σωματείο Καθαριστών - Καθαριστριών Μαγνησίας. Στη συγκέντρωση, που πραγματοποιήθηκε στο κτίριο Παπαστράτου («Θόλος»), μαζί με τις 27 καθαρίστριες του Πανεπιστημίου και τις συναδέλφισσές τους που δουλεύουν στα σχολεία της περιοχής βρέθηκαν φοιτητές και εργαζόμενοι στο Ιδρυμα, ενώ συμπαράσταση στον αγώνα των καθαριστριών έχουν δηλώσει εργατικά σωματεία και άλλοι μαζικοί φορείς. Μετά τη συγκέντρωση ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης.

Οι καθαρίστριες απαιτούν να σταματήσει ο διαγωνισμός για την ανάδειξη του εργολάβου και να αναλάβει η πρυτανική αρχή την ευθύνη για τις προσλήψεις με συμβάσεις αορίστου χρόνου, με τις ίδιες αποδοχές και χωρίς εργολάβους.

/rizospastis.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πανελλαδικές 2024: Τι σημαίνει η ήπια αύξηση του αριθμού εισακτέων που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Πιερρακάκης

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 22 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 22/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ανατρεπτικη συμμαχια
Δημοτικός Σύμβουλος: «Να αποσυρθούν τα ρατσιστικά θέματα της Ημερήσιας Διάταξης»
«Όμως οι άστεγοι, ντόπιοι και μετανάστες έχουν ανάγκη από ανθρώπινη κατοικία κάτι που η κυβέρνηση Ν.Δ. το έχει στο στόχαστρο της και την προορίζει να...
Δημοτικός Σύμβουλος: «Να αποσυρθούν τα ρατσιστικά θέματα της Ημερήσιας Διάταξης»