Thumbnail
Ανακοίνωση του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. "Κ.Σωτηρίου" σχετικά με τις φασιστικού τύπου παρεμβάσεις στη γιορτή της 28ης Οκτωβρίου στο ΔΣ Αγ. Μαρίνας

Το μήνυμα για τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου είναι ξεκάθαρο και έχει αποτυπωθεί στη μνήμη ολόκληρου του ελληνικού λαού. Το ΟΧΙ του λαού μας αποτέλεσε την κορυφαία αντίδραση του απέναντι στην ιδεολογία και στις στρατιές του φασισμού και του ναζισμού, που θέλησαν να υποτάξουν κάτω από την μπότα τους και τη χώρα μας κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου. Αυτό το ΟΧΙ ολοκληρώθηκε με την εθνική Αντίσταση, η οποία έδωσε αποφασιστικό χτύπημα στον εχθρό και συνέβαλε καθοριστικά στην έκβαση του πολέμου και στην απελευθέρωση το 1944.

Το έπος του σαράντα και της εθνικής Αντίστασης είναι αναγνωρισμένα τόσο στη συνείδηση του ελληνικού λαού όσο και από την επίσημη πολιτεία και τιμώνται στα σχολεία.

 
Ο εορτασμός της επετείου πραγματοποιείται κάθε χρόνο στα σχολεία και είναι απολύτως σαφές ότι η όλη διαδικασία αποφασίζεται σε συνεδρίαση του Συλλόγου Διδασκόντων του κάθε Σχολείου. Οι συνάδελφοι με βάση την επιστημονική-παιδαγωγική τους κατάρτιση και την ιστορική αλήθεια και μνήμη οργανώνουν την εκδήλωση, όπως άλλωστε προβλέπεται και από το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, όπου ρητά αναφέρεται πως ο Σύλλογος Διδασκόντων είναι το κυρίαρχο όργανο της σχολικής μονάδας.
 
Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω: 
 
 μετά από ενημέρωση αλλά και διαπαραταξιακή παρουσία  (24/10) για τα προβλήματα που είχαν προκύψει με αφορμή τον εορτασμό της 28ης  μεταξύ συλ. διδασκόντων, διευθύντριας και Γονέων  
 μετά από την φασιστικού τύπου παρέμβαση που έγινε στο σχολείο της Αγ. Μαρίνας και την επίθεση σε βάρος των εκπαιδευτικών στη γιορτή της 28ης Οκτωβρίου, τόσο από μία γονέα όσο και μέσω ιστοσελίδας της Αν Αττικής.
 
Το Δ.Σ. του συλλόγου
 
•  Στηρίζει τους συναδέλφους του συγκεκριμένου σχολείου για τις επιλογές τους στην οργάνωσης της γιορτής της επετείου της 28ης Οκτωβρίου 
 
•  Καταδικάζει την ακραία και μεμονωμένη συμπεριφορά γονέα κατά την εκδήλωση, η οποία δε σεβάστηκε ούτε τα παιδιά τα οποία διέκοψε με φωνές την ώρα που τραγουδούσαν ενώ κινήθηκε απειλητικά προς τη μία από τις δασκάλες που είχαν την ευθύνη της διοργάνωσης της γιορτής και με προσωπικές απειλές προσπάθησε να την προπηλακίσει). Αντιμετωπίστηκε από κοινού από εκπαιδευτικούς και γονείς,  απομονώθηκε αμέσως και οδηγήθηκε έξω από το χώρο της γιορτής. Έτσι η γιορτή συνεχίστηκε και ολοκληρώθηκε κανονικά.
 
•  Καταδικάζει το κατάπτυστο, ανυπόγραφο δημοσίευμα που αναρτήθηκε σε ιστότοπο της Αν. Αττικής http://www.notioanatolika.gr/index.php/thema/2759-anastatosi-sto-dimotiko-sxoleio-ag-marinas-koropiou-gia-ta-antartika-tragoydia-tou-emfyliou video που την παραμονή της γιορτής, πυροδότησε και προσπάθησε να ενθαρρύνει γενικότερη επιθετική και φασιστική συμπεριφορά από περισσότερους γονείς κατά των συναδέλφων. Παραχαράσσει ιστορικές αλήθειες, με επιχειρήματα που αντλεί από εθνικιστικές και φασιστικές οργανώσεις, με προφανή στόχο να δημιουργήσει προβλήματα στις σχέσεις εκπαιδευτικών και γονέων:
Ορισμένες χαρακτηριστικές ανιστόρητες αναφορές του δημοσιεύματος είναι η αναφορά σε «τραγούδια που θυμίζουν τον ματωμένο εμφύλιο», - «το αντάρτικο του ΕΛΑΣ που υμνεί τους αρχηγούς του λεγόμενου «Λαϊκού Στρατού»», - «το τραγούδι αυτό θεωρείται «αδέσποτο» - δεν γνωρίζουμε δηλαδή τον δημιουργό του και πρωτοακούστηκε στο χρονικό διάστημα ανάμεσα στο 1941 και το 1943» «και ένα ακόμη Ιταλικό αντάρτικο συνυφασμένο με το εκεί κομουνιστικό κόμμα». 
 
Ενημερώνουμε τους ανιστόρητους που αυτοδιαψεύδονται ότι η περίοδος 41-43 ήταν περίοδος της Εθνικής Αντίστασης και όχι του εμφυλίου. Επίσης ο ΕΛΑΣ (Εθνικός Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός) ήταν η βασικότερη ένοπλη αντιστασιακή οργάνωση η οποία αναγνωρίζεται από την επίσημη πολιτεία και οι αγωνιστές του τιμώνται από αυτή. Επίσης τα αντάρτικα τραγούδια, που ενέπνευσαν την αντίσταση του λαού μας σύμφωνα με τον καθηγητή και λαογράφο Μερακλή, θεωρούνται τα τελευταία δημοτικά τραγούδια και ανάλογα των τραγουδιών των κλεφτών στην επανάσταση του 1821.  Όσο για το “bella ciao” αποτελεί γνωστό τραγούδι των Ιταλών αντιφασιστών παρτιζάνων. Αλλά αλήθεια γιατί το δημοσίευμα αποκρύπτει τον τρόπο που τα τραγούδια παρουσιάστηκαν στη γιορτή και παρουσιάζει μια τελείως διαφορετική εικόνα ;
 
Επισημαίνουμε μάλιστα ότι η συγκεκριμένη ιστοσελίδα συνέχισε την επίθεση στο σχολείο και τους εκπαιδευτικούς με την παραχάραξη ακόμα και των γεγονότων στη γιορτή καθώς  προσπαθεί να εμφανίσει την απομονωμένη απαράδεκτη αντίδραση της γονέα ως αποδεκτή και στηριγμένη από μερίδα γονέων και το δημοσίευμα της ιστοσελίδας να φέρει υποστηρικτές ανάμεσα σε γονείς και εκπαιδευτικούς ! 
 
•  Στηρίζει το αναφαίρετο δικαίωμα του Συλλόγου Διδασκόντων να έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο για την οργάνωση των εκδηλώσεων του σχολείου. Δεν προβλέπεται από πουθενά και σε καμία περίπτωση ΔΕΝ ΘΑ ΑΠΟΔΕΧΤΟΥΜΕ κανενός είδους παρέμβαση ή λογοκρισία από κανένα, σε κείμενα ή τραγούδια που βάζουν σε δοκιμασία ολόκληρη την εκδήλωση, πολύ περισσότερο παρουσία παιδιών. 
 
Διαμηνύουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι  δεν θα επιτρέψουμε τον εκφοβισμό των δασκάλων. Θα συνεχίσουμε αταλάντευτα το καθήκον μας, να διδάσκουμε την ιστορική αλήθεια  - να τιμάμε το έπος του 40 και το όχι του λαού μας στο φασισμό και το ναζισμό, την εθνική αντίσταση, να αντιπαλεύουμε τον φασισμό ιδιαίτερα σήμερα! 
 
Καλούμε όλους τους φορείς της εκπαιδευτικής κοινότητας να καταδικάσουν και να απομονώσουν τα φασιστικά αυτά φαινόμενα και θεωρούμε αυτονόητη υποχρέωση όσων εμπλέκονται από το συγκεκριμένο σχολείο (σύλλογος διδασκόντων, δ/ντρια, σύλλογος γονέων) να πάρουν ξεχωριστά και συλλογικά θέση καταδίκης τέτοιων παρεμβάσεων σε βάρος του σχολείου, των παιδιών και των εκπαιδευτικών και μέτρα για να μην επαναληφθούν στο μέλλον.
                                                                                                 
                                                                                                 Για το Δ.Σ.
                                                             Ο πρόεδρος
                                                   
                                                       Κώστας Τουλγαρίδης
 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Αδιανόητη αυθαιρεσία: Διευθυντής Π.Ε αδικεί υποψήφιο Διευθυντή σχολείου και δημιουργεί «μπάχαλο» με εμπλοκή της δικαιοσύνης!

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΜΕΘ
Καταγγελία «βόμβα» για νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης: Eνημέρωσαν ασθενή ότι έχει καρκίνο έναν χρόνο μετά τη βιοψία
«Φοβάμαι ότι υπάρχουν κι άλλες βιοψίες, που ενδεχομένως δεν έχουν εκτιμηθεί»
Καταγγελία «βόμβα» για νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης: Eνημέρωσαν ασθενή ότι έχει καρκίνο έναν χρόνο μετά τη βιοψία
βια ανηλικων
ΟΛΜΕ: Σχετικά με το πρωτόγνωρο περιστατικό σε Γυμνάσιο της Αθήνας
Η ΟΛΜΕ είχε εγκαίρως προβλέψει και προειδοποιήσει  το υπουργείο Παιδείας για την έξαρση βίας, είχε καταθέσει υπόμνημα με συγκεκριμένες προτάσεις και...
ΟΛΜΕ: Σχετικά με το πρωτόγνωρο περιστατικό σε Γυμνάσιο της Αθήνας