Thumbnail
Επιτροπή Ελέγχου Κυβερνητικού Έργου (ΕΕΚΕ) 

Να σταματήσει η διγλωσσία του Υπουργού Παιδείας και να διατεθούν οι κενές θέσεις που προέκυψαν από τη διαδικασία μεταγραφών των φοιτητών, σε όσους το έχουν ανάγκη


Σε μια περίοδο όπου, λόγω των μνημονιακών πολιτικών των τελευταίων ετών, κατά τη διάρκεια των οποίων η κοινωνία μαστίζεται από την ύφεση, την ανεργία και τη λιτότητα, η οικονομική κατάσταση πολλών οικογενειών έχει περιέλθει σε τόσο τραγικά επίπεδα, ώστε να αδυνατούν να σηκώσουν το οικονομικό βάρος του να σπουδάζουν τα παιδιά μακριά από τον τόπο διαμονής των γονέων τους, ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων ξεπερνά κάθε όριο αναλγησίας και διγλωσσίας, όσον αφορά το ζήτημα των μεταγραφών των φοιτητών.


Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχετική Υπουργική Απόφαση, ορίστηκε ότι ο φετινός αριθμός των διαθέσιμων θέσεων για μεταγραφή δεν επιτρέπεται να ξεπερνά το 15% του συνολικού αριθμού εισακτέων ανά Σχολή ή Τμήμα του ακαδημαϊκού έτους 2013−2014. Από τις θέσεις αυτές, ορίζεται ότι το 10% διατίθεται στους εισακτέους της σχολικής χρονιάς 2009−2010 (φοιτητές 4ου έτους), το 30% διατίθεται στους εισακτέους της σχολικής χρονιάς 2010−2011 (φοιτητές 3ου έτους), το 30% στους εισακτέους της σχολικής χρονιάς 2011−2012 (φοιτητές 2ου έτους) και το 30% στους εισακτέους της σχολικής χρονιάς 2012−2013 (φοιτητές 1ου έτους).


Εντούτοις, τόσο λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος σε περιφερειακά τμήματα, όσο κυρίως λόγω του γεγονότος ότι πολλοί εισακτέοι των ετών 2010 και 2011 που βρίσκονται στο 3ο και 4ο έτος, αντίστοιχα, δεν εκδήλωσαν ενδιαφέρον, το 42% των προσφερόμενων θέσεων έμειναν κενές (2.779 θέσεις), την ίδια στιγμή που δεν έγινε δεκτό το 55% των αιτήσεων όσων (κυρίως πρωτοετών φοιτητών) πληρούσαν τα εισοδηματικά κριτήρια.


Σε δηλώσεις του την 21/3/2014, ο Υπουργός προκειμένου να διαφύγει της δύσκολης θέσης στην οποία βρισκόταν και να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από τις επικείμενες απολύσεις εκπαιδευτικών και τη συνολική παρακμή στην οποία καταδίκασε την τεχνική εκπαίδευση, προέβει σε μια επικοινωνιακού τύπου δέσμευση ότι θα κάνει άμεσα δεκτά τα πολυάριθμα, αγωνιώδη αιτήματα των φοιτητών για την κάλυψη των κενών θέσεων που προέκυψαν.


Εξάλλου, σε Ερώτηση που κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αμέσως μετά την ανακοίνωση των μεταγραφών, ζητούσαν να δοθούν οι κενές θέσεις σε φοιτητές των οποίων οι αιτήσεις απορρίφθηκαν λόγω της προαναφερθείσας ποσόστωσης, κάτι που δε θα επιβάρυνε επιπλέον τα ιδρύματα, καθώς οι θέσεις αυτές είχαν ήδη προβλεφθεί. Επιπλέον, δεδομένης της δυσχερέστατης οικονομικής κατάστασης των οικογενειών, ζητούσαν να διατεθούν ακόμα περισσότερες θέσεις από τις προβλεπόμενες για μεταγραφές. Ένα μόλις μήνα μετά τις δηλώσεις του, ο Υπουργός απαντά στους βουλευτές ότι «δεν προβλέπεται διαδικασία κάλυψης κενών θέσεων που προκύπτουν από μεταφορά θέσης» και ότι «προτάσεις που αφορούν το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο λαμβάνονται υπόψη».


Είναι φανερή η διγλωσσία και η αναλγησία του Υπουργού απέναντι σε ένα τόσο λεπτό και πολυεπίπεδο ζήτημα, καθώς αφορά την επένδυση των πολιτών και της πολιτείας στην ανώτατη εκπαίδευση των νέων και, εν τέλει, στη σημερινή οριακή κατάσταση, τη βιολογική και ψυχολογική επιβίωση των φοιτητών και των οικογενειών τους.


Καλούμε για μια ακόμα φορά τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων να πάρει ξεκάθαρη θέση, διαθέτοντας τις 2.779 κενές θέσεις στους φοιτητές που δικαιούνται με βάση εισοδηματικά κριτήρια τη μεταγραφή τους και δεν την έλαβαν, να εξετάσει και να κάνει δεκτές με αίσθημα κοινωνικής ευαισθησίας τις ενστάσεις που έχουν κατατεθεί και να αντιληφθεί το οριακό της κατάστασης, διαθέτοντας ακόμα περισσότερες θέσεις από τις προβλεπόμενες για μεταγραφές. Η χώρα βρίσκεται στα όρια ανθρωπιστικής κρίσης και είναι η ώρα ο Υπουργός να αφήσει κατά μέρος τις εσωκομματικές του αναζητήσεις και τις προσωπικές πολιτικές του φιλοδοξίες και να ασχοληθεί με φλέγοντα ζητήματα, όπως αυτό της ανακούφισης των οικογενειών των φοιτητών, λαμβάνοντας άμεσες αποφάσεις.


Επιτροπή Ελέγχου Κυβερνητικού Έργου (ΕΕΚΕ) Παιδείας και Θρησκευμάτων

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Εσείς γνωρίζετε τι σημαίνει «νείρομαι»;

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

biblia
Εκδότες βιβλίου για νέο φορέα βιβλίου: «Διαψεύδεται ο υφυπουργός Πολιτισμού»
Όλοι οι εκδότες ζήτησαν εκπροσώπηση 40% στο ΔΣ του νέου φορέα βιβλίου – Ο υφυπουργός Πολιτισμού είπε ότι οι εκδότες είναι κατακερματισμένοι και δεν...
Εκδότες βιβλίου για νέο φορέα βιβλίου: «Διαψεύδεται ο υφυπουργός Πολιτισμού»