Thumbnail
Ο Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος στον ΒήμαFM

Για την πορεία πλήρωσης των θέσεων εκπαιδευτικών, την ανάγκη διενέργειας νέου διαγωνισμού ΑΣΕΠ για την πρόσληψη μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού, τη λειτουργία των ολοήμερων σχολείων, αλλά και το πρόγραμμα Cyberkid μίλησε στο ραδιοφωνικό σταθμό ΒήμαFM και στους δημοσιογράφους Γιώργο Κακούση και Δημήτρη Πετρόπουλο ο Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος.

Για τα κενά των εκπαιδευτικών στα σχολεία

«Η χρονιά ξεκίνησε στις 11 Σεπτεμβρίου με 16.500 κενά όπως τα κατέγραψαν οι Περιφερειακές Διευθύνσεις της χώρας. Ο αριθμός των 16.500 κενών προέκυψε, μετά από μείωση των αρχικών που υπολογίζαμε κατ’ εκτίμηση σε 22.500. Μέσα από κάποιες συντονισμένες ενέργειες, όπως οι παράλληλες αναθέσεις των εκπαιδευτικών, δηλαδή ένας εκπαιδευτικός να διδάσκει και ένα άλλο μάθημα συναφές του αντικειμένου του, μειώσαμε τις ανάγκες μας στους 16.500 εκπαιδευτικούς.

Σήμερα, περίπου είκοσι μέρες από την έναρξη της νέας χρονιάς, με κατά κύματα προσλήψεις αναπληρωτών, έχουμε τοποθετήσει περίπου 11.500 εκπαιδευτικούς. Έχουμε κάποια κενά, που τα παρακολουθούμε κάθε μέρα από τις Περιφερειακές Διευθύνσεις και από τις κατά τόπους Διευθύνσεις και τα συμπληρώνουμε στέλνοντας αναπληρωτές.

Δυστυχώς, η Παιδεία μας λειτουργεί ακόμα με αναπληρωτές γιατί δεν έχουν γίνει προσλήψεις εδώ και περίπου 4 χρόνια.

Προσπαθούμε να συντμήσουμε το χρόνο αναπλήρωσης των κενών. Αυτό που συνέβαινε παλιά, όπου μέχρι και το Μάρτιο πηγαίναν αναπληρωτές καθηγητές στα σχολεία, προσπαθούμε φέτος να μη συμβεί. Έχουμε στόχο μέχρι τις 15 Οκτωβρίου να καλυφθούν τα κενά των εκπαιδευτικών. Αυτή είναι μια διαρκής προσπάθεια».

Για τα προβλήματα της εκπαίδευσης

«Από το 2008 δεν έχει διενεργηθεί διαγωνισμός ΑΣΕΠ. Σε αυτό το διάστημα έχουμε περίπου 5.500 με 6.000 αποχωρήσεις κάθε χρόνο, λόγω συνταξιοδότησης, που σημαίνει ότι χρόνο με το χρόνο διογκώνεται το πρόβλημα. Πρέπει να γίνουν δύο κινήσεις.

Στο Υπουργείο Παιδείας υπάρχει η αναλογία του 1 προς 10, δηλαδή στις 10 αποχωρήσεις έχουμε μόνο μια πρόσληψη. Εδώ και χρόνια ούτε το 1 προς 10 εφαρμόστηκε. Πρέπει να ανατραπεί αυτή η αναλογία όπως έχουμε ξαναπεί και ο κ. Λοβέρδος, αρμόδιος Υπουργός Παιδείας και εγώ ως Υφυπουργός Παιδείας. Είμαστε σε συνεννόηση η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων με την ηγεσία του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης που είναι αρμόδιο για αυτό το ζήτημα να κινήσουμε τις διαδικασίες για τη διενέργεια διαγωνισμού ΑΣΕΠ, γιατί μόνο έτσι μπορούν γίνουν προσλήψεις. Πρόθεσή μας είναι μέχρι την άνοιξη αφού κάνουμε αυτές τις ρυθμίσεις να γίνουν 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτικών που θα λύσουν το πρόβλημα. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι τα παιδιά, να έχουν το δάσκαλό τους και να λειτουργούν κανονικά τα σχολεία».

Για τα ολοήμερα σχολεία

«Αυτό που επιδιώκουμε τώρα είναι να ρυθμίσουμε τη λειτουργία των σχολείων και αμέσως μετά προχωρούμε και στην κάλυψη των ολοήμερων σχολείων. Υπάρχουν ήδη ολοήμερα σχολεία τα οποία λειτουργούν κανονικά. Ξέρετε ότι ακόμη και να καλύψουμε με τις όλες τις θέσεις των εκπαιδευτικών, η αναπλήρωση των κενών είναι μια διαρκής διαδικασία γιατί προκύπτουν συνεχώς κενά, από εγκυμοσύνες κτλ. Αυτό που προσπαθούμε τώρα είναι μέχρι 15 Οκτωβρίου να καλύψουμε τις ανάγκες που δεν είναι απρόβλεπτες».

Για το Cyber Kid

«Το CyberKid είναι η προσπάθεια προφύλαξης των παιδιών από τις κακές επιρροές του διαδικτύου όπως αυτές εμφανίζονται μέσα από παιδόφιλους, μέσα από ‘’εγκληματίες’’ που κινούνται στο χώρο του διαδικτύου. Σε συνεργασία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη με το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, περίπου 500 σχολεία πανελλαδικά συνδέονται κάθε Τρίτη και Πέμπτη απευθείας και αμφίδρομα μέσω διαδικτύου με το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας και ενημερώνονται για τους κινδύνους του διαδικτύου».
 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

enorgani
Ενόργανη Γυμναστική: Η προκήρυξη Πανελλήνιων αγώνων για ΓΕΛ και ΕΠΑΛ
Προκήρυξη Πανελλήνιων Αγώνων Ενόργανης Γυμναστικής, Ρυθμικής Γυμναστικής και Τραμπολίνο των ΓΕ.Λ. και ΕΠΑ.Λ., σχολικού έτους 2023-2024
Ενόργανη Γυμναστική: Η προκήρυξη Πανελλήνιων αγώνων για ΓΕΛ και ΕΠΑΛ