Thumbnail
Συλλογος καθηγητών γαλλικής γλώσσας και Φιλολογίας Πτυχιούχων Πανεπιστημίου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Την Πέμπτη 05-02-2015 συνεδρίασε το Δ.Σ. Καθηγητών Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας Πτυχιούχων Πανεπιστημίου και συζήτησε μεταξύ των άλλων και το θέμα των υποχρεωτικών μετατάξεων εκπαιδευτικών από την Δευτεροβάθμια στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Κατόπιν διεξοδικής συζήτησης, το Δ.Σ. επισημαίνει τα ακόλουθα:

  1. H διαδικασία των εθελουσίων μετατάξεων φαίνεται de facto καταργημένη γιατί ακολούθησε νεότερη, αυτή των υποχρεωτικών μετατάξεων. Η διαδικασία των εθελουσίων μετατάξεων, καθώς τότε εκκρεμούσε, θα μπορούσε ενδεχομένως να περισωθεί, αν αμέσως οι επιστημονικοί σύλλογοι και ενώσεις των ειδικοτήτων που αφορούσε αλλά και μεμονωμένοι συνάδελφοι που είχαν καταθέσει αιτήσεις, προσέφευγαν στη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων στα Διοικητικά Δικαστήρια, αμέσως μετά την έναρξη της διαδικασίας των υποχρεωτικών μετατάξεων και ζητούσαν αναστολή εκτέλεσης της διαδικασίας των υποχρεωτικών μετατάξεων και ακύρωσή της με αίτηση ακύρωσης.

ΣΗΜΕΙΩΝΟΥΜΕ, για την ιστορία, ότι στις εθελούσιες μετατάξεις, μπορούσε να υποβάλει αίτηση για να μεταταχθεί από τη Δ.Ε. στη Π.Ε., ο κάθε συνάδελφος ειδικότητας που είχε οργανική σε οποιοδήποτε ΠΥΣΔΕ της Ελλάδας, χωρίς περιορισμούς, για οποιοδήποτε ΠΥΣΠΕ της Ελλάδος, σύμφωνα με τα μόριά του, με ότι αυτό συνεπάγεται.

  1.  Δεν είναι εφικτή η ακύρωση της διαδικασίας των υποχρεωτικών μετατάξεων μετά από περίπου δύο χρόνια, δεδομένου ότι όσοι συνάδελφοι είχαν αντιρρήσεις ως προς τον τρόπο διεξαγωγής της διαδικασίας και τα αποτελέσματά της, διέθεταν από την αρχή όλα τα νόμιμα μέσα (ενστάσεις, προσφυγές στα διοικητικά δικαστήρια) και θα έπρεπε να τα ασκήσουν εμπρόθεσμα, ώστε να προστατεύσουν τα συμφέροντά τους.
  2. Η πιθανή ακύρωση της διαδικασίας των υποχρεωτικών μετατάξεων θα δημιουργήσει αναστάτωση στην επαγγελματική και προσωπική ζωή του συνόλου των μεταταχθέντων στην Π.Ε. καθώς από υπηρεσιακής άποψης θα είναι μετέωροι, εφόσον αμφισβητηθεί – ακυρωθεί το συνολικό νομικό πλαίσιο καθιέρωσης εισαγωγής τους στην Π.Ε., καθώς πλέον δε θα ανήκουν ούτε στην Π.Ε. ούτε στη Δ.Ε., στην οποία ήδη έχουν χάσει τις οργανικές τους θέσεις.
  3. Σε καμία περίπτωση οι υποχρεωτικές μετατάξεις δεν μπορούν να χαρακτηριστούν μεταθέσεις και για τους μετατασσόμενους συναδέλφους – προερχόμενους από άλλα ΠΥΣΔΕ πλην του οικείου ΠΥΣΔΕ ΣΤΟ  ΠΥΣΠΕ μετάταξης, διότι η κύρια – προέχουσα υπηρεσιακή μεταβολή που χαρακτηρίζει το νομικό καθεστώς ΟΛΩΝ γενικά των μετατασσόμενων συναδέλφων είναι αυτή της μετάστασης – μετάταξης - αλλαγής βαθμίδας εκπαίδευσης δηλ. από τη Δευτεροβάθμια στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και παντελώς δευτερεύουσα η μεταβολή ως προς τον τόπο παροχής υπηρεσίας μετά από την μετάταξη – αλλαγή βαθμίδας Εκπαίδευσης.
  4. Είναι επιτακτική η ανάγκη δημοσιοποίησης – δημοσίευσης με τη μορφή πινάκων των μορίων και για το σύνολο των αιτηθέντων μετάταξη συναδέλφων, όσο και των μεταταχθέντων ανά περιοχή,

 α) προς άρση κάθε είδους αμφιβολιών,

 β) επειδή θεωρείται κατά μία άποψη ότι τότε θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία και ότι από τότε θα αρχίσει να τρέχει η προθεσμία, ώστε να μπορούν όσοι εκ των συναδέλφων θεωρούν ότι θίγεται το έννομο συμφέρον τους ως μη μεταταχθέντων έναντι των παρανόμως μεταταχθέντων (με λιγότερα μόρια) συναδέλφων τους, να χρησιμοποιήσουν όλα τα νόμιμα μέσα (ενστάσεις, αιτήσεις θεραπείας, ή να στραφούν δικαστικά με αιτήσεις ακύρωσης στα κατά τόπους αρμόδια Τριμελή Διοικητικά Εφετεία), αυτό θα το κρίνει το δικαστήριο για όσους τυχόν προσφύγουν, ενώ,

 γ) επειδή κατά μία δεύτερη άποψη θεωρείται ότι η προθεσμία, (60 ημέρες είτε από την δημοσιοποίηση των πινάκων μορίων των μεταταγμένων, είτε από της ημερομηνίας κοινοποίησης απάντησης σε ατομική ένσταση), άσκησης αίτησης ακύρωσης στα κατά τόπους αρμόδια Τριμελή Διοικητικά Εφετεία έχει παρέλθει οριστικά και δεν την ανέστειλε η μη δημοσιοποίηση των μορίων, καθώς το Υπουργείο κατέθεσε τους σχετικούς πίνακες μορίων στα εν λόγω Δικαστήρια για τους ήδη ασκήσαντες ένδικα μέσα και ως εκ τούτου, η μη δημοσιοποίηση των πινάκων μορίων των μεταταγμένων δεν αποτελούσε εμπόδιο για την εμπρόθεσμη άσκηση ενδίκου μέσου.

Γίνεται αντιληπτό ότι η επίλυση του θέματος αυτού ξεπερνά τις δυνατότητες του Συλλόγου μας.

  1. Η υπόθεση των μετατάξεων των ειδικοτήτων ΠΕ06, ΠΕ11 και ΠΕ16 λόγω του ότι οι συγκεκριμένες ειδικότητες προϋφίσταντο στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, χρήζει ιδιαίτερου πολιτικού χειρισμού από το Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ.

Εξάλλου και ο κ. Μπράτης στην από 5-2-2015 Επιστολή του προς το Υπουργείο, αναφέρεται στο πρόβλημα που έχει προκύψει από τις υποχρεωτικές μετατάξεις των συγκεκριμένων ειδικοτήτων «..Ταυτόχρονα οι μετατάξεις αυτές δημιούργησαν τεράστιο πρόβλημα στους εκπαιδευτικούς της Π.Ε , που ζητούσαν μετάθεση, εδώ και χρόνια, για τις συγκεκριμένες περιοχές και δεν ικανοποιήθηκε η αίτησή τους , επειδή όλες αυτές οι θέσεις δεν δόθηκαν ως κενά κατά τη διαδικασία των μεταθέσεων του 2013. Για τους λόγους αυτούς, κύριοι Υπουργοί, υπάρχει ανάγκη ακύρωσης των συγκεκριμένων μετατάξεων και επανεξέτασης του θέματος από την αρχή. Θα πρέπει, δηλαδή, να δοθούν όλες οι νέες οργανικές θέσεις, που θα συσταθούν, ως κενά για τις φετινές μεταθέσεις των εκπαιδευτικών ειδικοτήτων της Π.Ε. και μετά να πραγματοποιηθούν οι μετατάξεις. Όπως, δηλαδή, γινόταν πριν την ψήφιση του Ν.4172/13»

Επίσης η Δ.Ο.Ε. σε ανακοίνωσή της αναφέρεται στην «…..άρση όλων των αδικιών σε βάρος των εκπαιδευτικών ειδικοτήτων που ήδη υπηρετούν, εδώ και πολλά χρόνια, στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση».

  1. Συμφωνούμε με την μετατροπή περισσότερων Δημοτικών Σχολείων σε Ε.Α.Ε.Π με τον όρο όμως να τηρηθεί η ίδια αναλογία οργανικών θέσεων (ειδικοτήτων Γαλλικής – Γερμανικής) που υφίσταται σήμερα στην Π.Ε και για τα μελλοντικώς μετατρεπόμενα Δημοτικά Σχολεία.

Για όλους τους ανωτέρω λόγους το Δ.Σ.

Α. ΖΗΤΑ: Την άμεση σύσταση πλήρωση – τοποθέτηση των μεταταχθέντων συναδέλφων, (σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία –Διατάξεις του άρθρου 3 του Π.Δ. 50/1996, όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 3 παρ. 3 ε του Π.Δ. 100/1997 που εφαρμόστηκε σε όλες τις μέχρι σήμερα τοποθετήσεις οργανικών θέσεων) των νεοεισερχομένων στη Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση ειδικοτήτων ΠΕ05, ΠΕ07,ΠΕ08, ΠΕ19-20,ΠΕ32.

Β. ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΔΙΕΚΔΙΚΕΙ, ΩΣ ΕΧΟΥΣΑ ΑΜΕΣΗ ΣΧΕΣΗ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΕΠΙΜΑΧΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΤΑΞΕΩΝ, κατ’ απόλυτη προτεραιότητα, την ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΜΕ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ από το Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ., της προϋπάρχουσας τρίωρης διδασκαλίας της Γαλλικής και Γερμανικής γλώσσας στο ωρολόγιο πρόγραμμα της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Γυμνάσιο- Λύκειο) που, σε συνδυασμό με την εξαγγελθείσα μείωση του διδακτικού ωραρίου από τον αρμόδιο Υπουργό θα αποτελούσε πραγματική διέξοδο στη δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζουν, όντως, σήμερα με την συμπλήρωση του διδακτικού τους ωραρίου και τη δημιουργία κενών για μεταθέσεις - αποσπάσεις οι πολυπληθέστεροι συνάδελφοι στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, αντί της εναγώνιας αναζήτησης επίλυσης του προβλήματος με την είσοδο μικρού, σε κάθε περίπτωση αριθμού, στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση.

Ο ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ της ολοκλήρωσης της διαδικασίας εισόδου της διδασκαλίας της δεύτερης ξένης γλώσσας με την πλήρωση των οργανικών θέσεων στην Π.Ε. και της επαναφοράς της τρίωρης διδασκαλίας της δεύτερης ξένης γλώσσας στη Δ.Ε., παράλληλα με την εξαγγελθείσα μείωση του διδακτικού ωραρίου, αποτελεί την πραγματική λύση ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ των συναδέλφων Γαλλικής – Γερμανικής γλώσσας στην εκπαίδευση.

 Πρέπει δε να πραγματοποιηθεί, (Ο ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ ), το συντομότερο, ώστε να μπορέσουν να υλοποιηθούν όλες οι υπηρεσιακές μεταβολές για τις ειδικότητές μας για το νέο σχολικό έτος (μεταθέσεις σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια, αποσπάσεις , διορισμοί κλπ ) με τα νέα δεδομένα.

Το Δ.Σ.


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΓΑΛΛΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ & ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΟΥΧΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ - ΕΛΛΑΔΑ

ASSOCIATION DES PROFESSEURS DE LANGUE & DE LITTÉRATURE FRANÇAISES DIPLÔMÉS DES UNIVERSITÉS - GRÈCE

Μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Καθηγητών Γαλλικής και της Επιτροπής της Δυτικής Ευρώπης

Membre de la  FIPF et de la CEO

LEOFOROS STRATOU 2· 546 40 THESSALONIQUE · HELLAS  . ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΣΤΡΑΤΟΥ 2  · 546 40 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

TEL/ FAX: 2310 844911  e-mail : [email protected]  site électronique : www.aplf.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παραιτήθηκε διευθυντής σχολείου που απειλήθηκε με καθαίρεση και πειθαρχικές ποινές επειδή αντιτάχθηκε σε αυτή στην αξιολόγηση

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

agelada.jpg
Παγκόσμια εγρήγορση - Ο ιός της γρίπης των πτηνών εντοπίστηκε σε αγελαδινό γάλα μολυσμένων ζώων
Ο ΠΟΥ ζητά εγρήγορση μετά τον εντοπισμό του ιού H5N1 στο γάλα αγελάδων
Παγκόσμια εγρήγορση - Ο ιός της γρίπης των πτηνών εντοπίστηκε σε αγελαδινό γάλα μολυσμένων ζώων
patra_ksilodarmos
Πάτρα: «Αθώος τσακωμός παιδιών» λέει ο πατέρας του παιδιού που χτύπησε τον 9χρονο
«Άλλος επεξεργάστηκε το βίντεο και έγραψε υπότιτλους», λέει ο πατέρας του 7χρονου που ξυλοκόπησε 9χρονο
Πάτρα: «Αθώος τσακωμός παιδιών» λέει ο πατέρας του παιδιού που χτύπησε τον 9χρονο