Thumbnail
Με «πολιορκητικό κριό» το λεγόμενο «δημοσιονομικό κενό»

Με «πολιορκητικό κριό» το λεγόμενο «δημοσιονομικό κενό» και γνώμονα τις ανάγκες του κεφαλαίου, κυβέρνηση και τρόικα στήνουν τη νέα επέλαση σε ό,τι έχει απομείνει από την Κοινωνική Ασφάλιση και τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζόμενων. Πρώτη προτεραιότητα η μείωση της δαπάνης για τις συντάξεις, μέσω της παραπέρα αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, αλλά και της μείωσης των συντάξεων. Ετσι, ανεξάρτητα από το χρόνο και το ρυθμό που θα έχουν οι ανατροπές, θα οδηγήσουν σε νέα βάσανα ασφαλισμένους και συνταξιούχους.

Στο πλαίσιο αυτό, συγκυβέρνηση και τρόικα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Ριζοσπάστη, φέρεται να συγκλίνουν:

    Στην αύξηση του ελάχιστου αριθμού ενσήμων για την κατοχύρωση του δικαιώματος στη σύνταξη, από τα 4.500 στα 6.500 ένσημα. Δηλαδή, καταργείται η 15ετία και ορίζονται τα 21 χρόνια και 8 μήνες ως ο ελάχιστος χρόνος ασφάλισης που θα απαιτείται πλέον για να έχει κάποιος σύνταξη στα γεράματα. Στις σημερινές συνθήκες αυτό ισοδυναμεί με αποκλεισμό από τη συνταξιοδότηση σχεδόν των μισών ασφαλισμένων.
    «Πάγωμα» των συντάξεων ακόμα μια διετία (2016-2017), που θα στερήσει από τους συνταξιούχους σχεδόν 1 δισ. ευρώ κάθε χρόνο.
    Μείωση κατά 20% τουλάχιστον των συντάξεων του ΟΑΕΕ, που ίσως συνδυαστεί με ανάλογη μείωση των εισφορών των σημερινών εν ενεργεία αυτοαπασχολούμενων και με πρόσχημα τα ελλείμματα του Ταμείου.
    Παραπέρα συρρίκνωση των δικαιούχων του ΕΚΑΣ, στην πορεία προς την πλήρη κατάργησή του, καθώς σχεδιάζεται να συνδυαστεί με την απόδοση του «Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος». Με τον τρόπο αυτό εκατοντάδες χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχοι θα χάσουν ένα μέρος από το εισόδημά τους για την κάλυψη βασικών αναγκών τους.
    Κλιμάκωση των ενοποιήσεων των Ταμείων, που θα επιφέρουν παραπέρα μειώσεις σε συντάξεις και συρρίκνωση παροχών.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με το εμπεριστατωμένο δημοσίευμα του Ριζοσπάστη, συγκυβέρνηση και τρόικα εξετάζουν:

-- Τη μείωση των κατώτερων συντάξεων, καθώς θεωρούν ότι μέρος αυτών στηρίζεται στην κρατική χρηματοδότηση και όχι στις εισφορές των εργαζομένων.

-- Μείωση των συντάξεων για τους συνταξιούχους που θα βγουν από το 2015, μέσα από το νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεών τους. Σχεδιάζουν να ορίσουν μικρότερο ποσοστό αναπλήρωσης από αυτό που έχει νομοθετηθεί με το νόμο 3863, που, έτσι και αλλιώς, είναι μικρότερο από αυτό που ισχύει μέχρι σήμερα.

-- Κατάργηση όλων των ειδικών ορίων συνταξιοδότησης πριν το 62ο έτος. Κανένας ασφαλισμένος που θα συνταξιοδοτηθεί από το 2015 και μετά να μην μπορεί να πάρει σύνταξη πριν το 62ο έτος της ηλικίας του.

-- Τέλος, στο τραπέζι παραμένουν τα εργασιακά με αιχμή τις απολύσεις και τη συνδικαλιστική δράση.

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Γνωρίζετε τι σημαίνει «ωκύμορος» και «ωκυτόκια»;

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 15 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 15/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ekdromi.jpg
«Επικίνδυνη αποστολή» οι σχολικές εκδρομές για τους καθηγητές που συνοδεύουν
Οι καταστάσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι εκπαιδευτικοί είναι δύσκολες. Κανείς δεν τους καλύπτει, η ευθύνη είναι όλη δική τους.
«Επικίνδυνη αποστολή» οι σχολικές εκδρομές για τους καθηγητές που συνοδεύουν
panelladikes 2023
Πανελλαδικές 2024: Προτεινόμενα θέματα και απαντήσεις στην Οικονομία
Πανελλήνιες - πανελλαδικές 2024: Προτεινόμενα θέματα και απαντήσεις στην Οικονομία από τον Όμιλο Φροντιστηρίων Μέσης Εκπαίδευσης ΔΙΑΚΡΟΤΗΜΑ
Πανελλαδικές 2024: Προτεινόμενα θέματα και απαντήσεις στην Οικονομία
ypaith3.jpg
Υπουργείο Παιδείας: Eπανεξετάζουν τις εξαγγελίες περί μη εγγραφής μαθητών στα σχολεία αν οι γονείς δεν υπογράψουν τα καταστατικά...
Τώρα κατάλαβαν ότι η φοίτηση στην υποχρεωτική εκπαίδευση είναι...υποχρεωτική και δεν μπορεί να μην εγγραφεί σε σχολείο μαθητής μέχρι το Γυμνάσιο...
Υπουργείο Παιδείας: Eπανεξετάζουν τις εξαγγελίες περί μη εγγραφής μαθητών στα σχολεία αν οι γονείς δεν υπογράψουν τα καταστατικά...