Thumbnail
Σημειώνεται ότι σήμερα οι πολύτεκνες οικογένειες στην Ελλάδα υπολογίζονται σε 200.000

Τέλος στην προνομιακή εισαγωγή των παιδιών πολύτεκνων οικογενειών στα πανεπιστήμια βάζει με τρεις αποφάσεις της η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας. Η δικαστική αυτή εξέλιξη φέρνει τα πάνω κάτω για χιλιάδες υποψηφίους λίγο καιρό πριν από τις Πανελλαδικές Εξετάσεις, ενώ αιφνιδίασε και το υπουργείο Παιδείας.

Οι ανώτατοι δικαστές με διαφορετικές συνθέσεις, τόσο υπό τον πρώην πρόεδρο Κωνσταντίνο Μενουδάκο όσο και υπό τον σημερινό πρόεδρο του ΣτΕ Σωτήρη Ρίζο, κατά πλειοψηφία τάχθηκαν υπέρ της αντισυνταγματικότητας του νομοθετικού πλαισίου που δίνει τη δυνατότητα στα παιδιά των πολύτεκνων οικογενειών να εισέρχονται στα πανεπιστημιακά Ιδρύματα καθ' υπέρβασιν του αριθμού των εισακτέων.

Τα μέλη του Συμβουλίου της Επικρατείας αποφάνθηκαν ότι η προνομιακή εισαγωγή των υποψηφίων πολύτεκνων οικογενειών συνιστά παραβίαση των συνταγματικών αρχών της ισότητας και της αξιοκρατίας.

Και αυτό γιατί, όπως επισημαίνουν στο σκεπτικό της απόφασής τους, τα κριτήρια για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση πρέπει να είναι αμιγώς ακαδημαϊκά συνδεόμενα από τις ικανότητες και τις δεξιότητες των υποψηφίων. Ωστόσο, η ιδιότητα μέλους πολύτεκνης οικογένειας δεν συνδέεται με αυτά τα κριτήρια. Επιπλέον, οι ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί δέχονται ότι η προνομιακή μεταχείριση των πολύτεκνων υποψηφίων, που εισάγονται καθ' υπέρβαση στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, προκαλεί δυσλειτουργία στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και έρχεται σε αντίθεση με το άρθρο 16 του Συντάγματος για την προστασία της Παιδείας.

Προχωρώντας μάλιστα ένα βήμα παραπέρα, η πλειοψηφία της Ολομέλειας του ΣτΕ δεν παραλείπει να σημειώσει ότι το καθεστώς με βάση το οποίο γίνεται μέχρι τώρα η εισαγωγή παιδιών πολύτεκνων οικογενειών (Νόμοι 3966/2011 και 4071/2012) έχει ως αποτέλεσμα να επιτυγχάνουν στις εξετάσεις υποψήφιοι αυτής της κατηγορίας, ακόμα και αν συγκεντρώνουν βαθμολογία χαμηλότερη σε σχέση με αυτή των συνυποψήφιων τους που έχουν δηλώσει την ίδια πανεπιστημιακή σχολή.  Υπό αυτό το πρίσμα, οι δικαστές δεν δέχονται την εκδοχή ότι τέτοιου είδους προνόμια μπορεί να θεμελιωθούν υπό την ομπρέλα της συνταγματικής πρόβλεψης μέτρων προστασίας των πολύτεκνων οικογενειών και μέτρων δημογραφικής πολιτικής.

Σχολιάζοντας την απόφαση του ΣτΕ ο πρόεδρος της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος (ΑΣΠΕ) Βασίλειος Θεοτοκάτος τόνισε στα «ΝΕΑ» πως «εμείς αυτή την ειδική εισαγωγή των πολυτέκνων στα πανεπιστήμια, με το 20%, δεν τη θέλαμε ούτε την είχαμε ζητήσει. Εμείς επιθυμούσαμε να εξακολουθήσει να ισχύει ο προηγούμενος νόμος για τις μετεγγραφές φοιτητών από πολύτεκνες οικογένειες, ώστε να μπορούν να σπουδάζουν στην ίδια πόλη τα παιδιά των πολυτέκνων. Κάτι που ίσχυε επί 32 χρόνια».

Οπως πρόσθεσε ο κ. Θεοτοκάτος, «σε περίπτωση πάντως που καταργηθεί αυτός ο νόμος εμείς ως Συνομοσπονδία θα ζητήσουμε να επανέλθει ο παλαιός νόμος για τις μετεγγραφές πολυτέκνων. Είναι κάτι που το ζητάμε συνέχεια από την πολιτεία».

Σημειώνεται ότι σήμερα οι πολύτεκνες οικογένειες στην Ελλάδα υπολογίζονται σε 200.000, ενώ σε 170.000 εκτιμάται ότι φτάνει ο αριθμός των τρίτεκνων οικογενειών.

Το ποσοστό
Από την ειδική κατηγορία των εισακτέων τρίτεκνοι, πολύτεκνοι, ειδικών περιπτώσεων με κοινωνικά κριτήρια που αποτελούν το 20% των εισακτέων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ εκτιμάται πως το 7% είναι παιδιά πολύτεκνων οικογενειών.

Πηγή: Τα Νέα

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Γραμμένος Φλώρος
Βασίλης Γραμμένος για το επεισόδιο με τον Φλώρο: «Προσπάθησε να με πνίξει»
«Δεν πρόλαβα να αντιδράσω ούτε να μιλήσω» - Η μαρτυρία του Βασίλη Γραμμένου για το επεισόδιο με τον Φλώρο στη Βουλή
Βασίλης Γραμμένος για το επεισόδιο με τον Φλώρο: «Προσπάθησε να με πνίξει»