Thumbnail
Οι Δήμοι και τα εικαστικά εργαστήρια

Στις προσλήψεις των Δήμων της χώρας για όλες τις κατευθύνσεις των Εικαστικών Τεχνών (Ζωγραφική, Γλυπτική, Χρακτική, Διακόσμηση, Αγιογραφία, Κεραμική, Φωτογραφία, Ψηφιδωτό κλπ), προηγούνται οι Πτυχιούχοι Ανώτατων Σχολών Καλών Τεχνών, οι οποίοι μάλιστα είναι 5ετούς φοίτησης.
Παραθέτουμε ένσταση συναδέλφου μας εικαστικού Χρήστου Μυλωνά προς το Δήμο Θέρμης, και έγγραφα στήριξης των καλλιτεχνικών φορέων του ΕΕΤΕ, της Ένωσής μας αλλά και του ΑΣΕΠ. 
Επειδή γνωρίζουμε ότι κάτι αντίστοιχο συμβάινει σε πολλούς Δήμους, καλούμε όσους αντιμετωπίζουν παρόμοιο πρόβλημα, να συντονιστούμε ώστε να γίνουν οι σχετικές κινήσεις, τόσο ατομικά όσο και συλλογικά.


ΕΝΩΣΗ  ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ  ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ  ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ

Παπαναστασίου 49  104 45 ΑΘΗΝΑ  Τηλ. Φαξ.: 210 8321783 / 6977904185

e-mail: [email protected] http:// www.art-teachers.com

Αθήνα 12-10-2015

Αρ. Πρωτ. 125

   Προς

Τη ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΦΕΛΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

& ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΘΕΡΜΗΣ

(Δ.Ε.Π.Π.Α.Θ.)

Καραολή – Δημητρίου & Καπετάν Χάψα,

Τ.Κ. 57001, ΘΕΡΜΗ

Τηλ.: 2310463423 – Fax: 2310464423

το Δήμαρχο Θέρμης κ. Θ. Παπαδόπουλο
 και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Θέρμης

Θέμα : Σχετικά με την ένσταση του κ. Χρήστου Μυλωνά Πτυχιούχου Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, για την πρόσληψη καλλιτεχνικού – διδακτικού προσωπικού για τη λειτουργία της Διεύθυνσης Εικαστικών στο Πολιτιστικό Κέντρο Θέρμης, καθώς και στα Κέντρα Πολιτισμού του Δήμου Θέρμης

Η Ένωση Εκπαιδευτικών Εικαστικών Μαθημάτων, σχετικά με την ένσταση που σας υπέβαλε ο συνάδελφος κ. Χρήστος Μυλωνάς του Ιωάννη, πτυχιούχος της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, έχουμε  να επισημάνουμε τα εξής:

Αρχικά θεωρούμε ότι   τα έγγραφα που σας απέστειλαν ο ΑΣΕΠ και το ΕΕΤΕ,  σας παραθέτουν  την σχετική νομοθεσία την οποία επεξηγούν αντικειμενικά, με κάθε δυνατή λεπτομέρεια, προς ενημέρωσή σας.

Εάν πράγματι  έργο και σκοπός της τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι η δια βίου μάθηση και καλλιέργεια των πολιτών της, μέσω εκπαιδευτικών   προγραμμάτων, όπως Πολιτισμού και εικαστικών εφαρμογών, απαραίτητο προαπαιτούμενο για την παροχή εκπαιδευτικού έργου, είναι η πρόσληψη των κατόχων των αντίστοιχων τίτλων σπουδών.

Σε καμία περίπτωση δεν νομιμοποιείται με την υπάρχουσα νομοθεσία, να αναλάβει το εκπαιδευτικό έργο απόφοιτος Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που δεν κατέχει τα προαπαιτούμενα προσόντα, όχι μόνον για το νόμιμο της διαδικασίας επιλογής, αλλά και για την κατεξοχήν ουσιαστική και αποτελεσματική εκπαιδευτική διαδικασία.

Η επάρκεια και τα αυξημένα προσόντα που απαιτούνται για κάθε γνωστικό αντικείμενο και για κάθε εκπαιδευτικό έργο που ανατίθεται, ισχύει και  για τη διδασκαλία των Εικαστικών μαθημάτων Θεωρητικών και Εργαστηριακών.

Αναμένοντας ότι θα ληφθούν υπόψη οι σχετικοί νόμοι,  ευελπιστούμε  ότι με τη  νέα απόφασή σας θα αποφανθείτε θετικά για τη θεραπεία της ένστασης του συναδέλφου μας. 

Για το ΔΣ της Ενωσης

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩΕΝΣΤΑΣΗ του Χρήστου Μυλωνά
 


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ

Βαλτετσίου 42, Τ.Κ.: 106 81 Αθήνα  FAX : 210 / 33.01.408  e-mail:[email protected]

 Πληρ.: Χαρούλα Αντύπα         Αθήνα, 5 /10 / 2015  

 Tηλ. 210. 3300 016  εσωτερικό 107                                            Αριθμ. Πρωτ. 1525

Προς

  • Τη ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΦΕΛΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

& ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΘΕΡΜΗΣ

(Δ.Ε.Π.Π.Α.Θ.)

Καραολή – Δημητρίου & Καπετάν Χάψα,

Τ.Κ. 57001, ΘΕΡΜΗ

Τηλ.: 2310463423 – Fax: 2310464423

  • το Δήμαρχο Θέρμης κ. Θεοδ. Παπαδόπουλο
  •  και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Θέρμης

Θέμα : Σχετικά με την ένσταση του μέλους του ΕΕΤΕ και Πτυχιούχου Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών κ. Χρήστου Μυλωνά για την πρόσληψη καλλιτεχνικού – διδακτικού προσωπικού για τη λειτουργία της Διεύθυνσης Εικαστικών στο Πολιτιστικό Κέντρο Θέρμης,  καθώς και στα Κέντρα Πολιτισμού του Δήμου Θέρμης

Το ΔΣ του ΕΕΤΕ σας επισημαίνει σχετικά με τη διδασκαλία των εικαστικών τεχνών στους Δήμους ώστε να γίνουν σαφή στις Υπηρεσίες σας θέματα  σχετικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις εργασίας των εκπαιδευτικών- εικαστικών καλλιτεχνών ώστε  να περιορισθούν κατά το δυνατόν τα προβλήματα που διαρκώς προκύπτουν και που τελικά έχουν επίπτωση στο επίπεδο των παρεχομένων γνώσεων κυρίως προς τα παιδιά αλλά και γενικότερα προς τυς δημότες.

Είναι εξαιρετικά σημαντική η Πολιτιστική δράση που  έχει αναπτύξει  η Τοπική Αυτοδιοίκηση,  δράση που έχει συνεισφέρει στην επικοινωνία των δημοτών με την τέχνη όχι μόνο ως φιλότεχνων αλλά, μέσα από την ανάπτυξη της ερασιτεχνικής δημιουργίας και μάλιστα μέσα από μια μεγάλη προσπάθεια μόρφωσης των δημοτών, μέσα από την οργάνωση μαθημάτων τέχνης.  Σε αυτή την σημαντική προσπάθεια καθοριστική είναι η συμβολή των εικαστικών καλλιτεχνών. Ιδρύθηκαν πολιτιστικά κέντρα στους Δήμους με παραρτήματα στις γειτονιές όπου σε αυτά τα κέντρα δίνονται στους Δημότες μαθήματα Τέχνης, αναπτύχθηκε η ερασιτεχνική πολιτιστική δραστηριότητα, δημιουργήθηκαν  ερασιτεχνικά σχήματα, Πινακοθήκες, Θεσμοί, Φεστιβάλ κλπ.. Πολλά από αυτά έγιναν με την αδιάκοπη επιμονή -παρά τις αντιξοότητες και τις συνθήκες εργασίας-  των εικαστικών καλλιτεχνών.

Το ΔΣ του ΕΕΤΕ θεωρεί εξαιρετικά σημαντική για τους κατοίκους την πολιτιστική δραστηριότητα και ιδιαίτερα τα καλλιτεχνικά εργαστήρια των Δήμων. Προάγουν την κοινωνική μόρφωση, την πνευματική καλλιέργεια και την αισθητική, τη συλλογικότητα, συμβάλλουν στην διαμόρφωση κριτηρίων απέναντι στην τέχνη και τα «προϊόντα»της, συμβάλλουν στην δημιουργική κάλυψη του ελεύθερου χρόνου και στην ενίσχυση της ερασιτεχνικής δημιουργίας –προϋπόθεση για την ενίσχυση του πολιτισμού μας - αλλά και στην κατανόηση και επικοινωνία των δημοτών με το σύγχρονο καλλιτεχνικό γίγνεσθαι. Ιδιαίτερα όσον αφορά στα παιδιά, τα εργαστήρια των Δήμων  έρχονται να καλύψουν τα μεγάλα κενά της Εκπαίδευσης στην αισθητική αγωγή και την καλλιτεχνική παιδεία.

Θεωρούμε όμως αναγκαίο υποστηρίζοντας την ένσταση (με  Αριθμ. Πρωτ.: 1693) , προς τη ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΦΕΛΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΘΕΡΜΗΣ (Δ.Ε.Π.Π.Α.Θ.)του μέλους του ΕΕΤΕ και Πτυχιούχου Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών κ. Χρήστου Μυλωνά, να επισημάνουμε και ζητούμε να κάνετε τις δέουσες ενέργειες ώστε να  λαμβάνονται υπ’ όψιν τα παρακάτω:

  1. Οι εικαστικοί που προσλαμβάνονται στα καλλιτεχνικά εργαστήρια του Δήμου  πρέπει να είναι μέλη του ΕΕΤΕ, ώστε να έχουν τα επιστημονικά εχέγγυα ότι γνωρίζουν το αντικείμενο σε ανώτατο  επίπεδο. Βάσει του ν. 1218/91, Άρθρο 9,  «μόνο  μέλη του ΕΕΤΕ μπορούν να αναλαμβάνουν καλλιτεχνικές εργασίες για λογαριασμό των ΟΤΑ...».. Ο ισχύων νόμος 1218/81, άρθρο 9, διασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον, ότι αυτός που αναλαμβάνει έχει τουλάχιστον τις επιστημονικές γνώσεις και προϋποθέσεις να το πραγματώσει,  είναι  καλλιτέχνης ο ίδιος. Διαφυλάσσει κατ’ ελάχιστο το δημόσιο χρήμα και το  κοινωνικό σύνολο, τη δημόσια αισθητική και την Παιδεία που ασκείται, από εξωκαλλιτεχνικές παρεμβάσεις και από τα ιδιωτικά  επιχειρηματικά  συμφέροντα.

 Παραπέμπουμε στην απόφαση 6178/1996 του  Συμβουλίου της Επικρατείας.

  1. Προηγούνται  σε όλες τις κατευθύνσεις των Εικαστικών Τεχνών (Ζωγραφική, Γλυπτική,  Χρακτική, Διακόσμηση, Αγιογραφία, Κεραμική, Φωτογραφία, Ψηφιδωτό κλπ)  οι  Πτυχιούχοι Ανώτατων Σχολών Καλών Τεχνών, οι οποίοι μάλιστα είναι 5ετούς φοίτησης, γιατί μέσα στο αντικείμενο των σπουδών τους εντάσσονται οι κατευθύνσεις αυτές ως πολυετή  μαθήματα. Σας επισυνάπτουμε σχετικό έγγραφο του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού το οποίο επισημαίνει :

«        Σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ.2 περ.γ’ και θ’ του άρθρου 14 του ν.2190/1994, όπως ισχύει «το εκπαιδευτικό ή διδακτικό προσωπικό των Α.Ε.Ι. των Τ.Ε.Ι. και των με οποιοδήποτε ονομασία σχολών ή σχολείων ή υπηρεσιών του Δημοσίου, των Ν.Π.Δ.Δ. των Ο.Τ.Α. (α’ και β’ βαθμού) και των Ν.Π.Ι.Δ.,  που ανήκουν στο κράτος ή επιχορηγούνται τακτικώς από κρατικούς πόρους κατά 50% τουλάχιστον του ετήσιου προϋπολογισμού, καθώς και οι λογοτέχνες, καλλιτέχνες και δημοσιογράφοι για απασχολήσεις προσιδιάζουσες σ’ αυτή τους την ιδιότητα, εξαιρούνται από τη διαδικασία προσλήψεων στο δημόσιο τομέα,  μέσω ΑΣΕΠ».

            Περαιτέρω, κατά τις διατάξεις των Ν.1566/1985 και Ν.2525/1997 οι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι συμμετέχουν και στους διαγωνισμούς που διενεργεί το ΑΣΕΠ για την κατάρτιση πινάκων διοριστέων εκπαιδευτικών στα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, πρέπει να είναι κάτοχοι τίτλων σπουδών Πανεπιστημιακής ή Τεχνολογικής Εκπαίδευσης.

            Κατ’ ακολουθία των ανωτέρω, δεν είναι δυνατόν να αποτελεί εκπαιδευτικό προσωπικό, το προσωπικό κατηγορίας Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ως μη έχον την ανάλογη επιστημονική κατάρτιση και μη δυνάμενο να παρέχει την απαιτούμενη ποιότητα εκπαίδευσης. Ομοίως το καλλιτεχνικό προσωπικό, εφόσον απασχολείται σε Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών εντάσσεται στην κατηγορία του εκπαιδευτικού προσωπικού και ως τέτοιο δεν είναι δυνατόν να κατέχει τίτλο σπουδών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

            Συνεπώς, το εκπαιδευτικό και καλλιτεχνικό προσωπικό κατηγορίας Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, δεν εμπίπτει στις εξαιρέσεις της παρ. 2 περ. γ’ και θ’ του άρθρου 14 του ν.2190/1994, όπως ισχύει, αλλά υπόκεινται στον έλεγχο του ΑΣΕΠ.» (Δείτε παρακάτω) .

  1. Σύμφωνα με διευκρίνηση του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού, για τις συνάψεις συμβάσεων μίσθωσης έργου, σύμφωνα με την παράγραφο 4, εδάφιο γ του άρθρου 10 του ν. 3812/2009, με τον οποίο τροποποιήθηκε το άρθρο 6 του ν. 2527/1997  οι καλλιτέχνες   όλων των ειδικοτήτων, εξαιρούνται από την εφαρμογή των διατάξεων της  παραγρ. 3 του άρθρου 10 του ν. 3812/2009 βάσει των οποίων η επιλογή προσώπων για σύμβαση μίσθωσης έργου, γίνεται με ανάλογη εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 21 του ν. 2190, ως τροποποιήθηκε και ισχύει, με τον έλεγχο του ΑΣΕΠ. Συνεπώς η όλη διαδικασία σύναψης συμβάσεων μίσθωσης έργου μπορεί να γίνει απ’ ευθείας από τους Δήμους, χωρίς την προηγούμενη έγκριση της σχετικής ανακοίνωσης από το ΑΣΕΠ.

Είμαστε εν αναμονή θετικής  αντιμετώπισης της ένστασης του κ. Χρήστου Μυλωνά και του όλου θέματος.

Για το ΔΣ του ΕΕΤΕ

Με Τιμή 


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ     Θεσσαλονίκη, 8 Σεπτεμβρίου 2005

   Αριθ. Πρωτ.: Θ.οικ.2328

ΑΝΩΤΑΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

ΤΜΗΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Ταχ.Δ/νση: Ι.Κωλέττη 25Δ                                      

546 27 Θεσ/νίκη                 

Πληροφορίες: κ.Β.Ρέπα                             

Τηλέφωνο: 2310/54 3445-6                    

Fax: 231-/54 3447                                     

ΘΕΜΑ: Απάντηση επί ερωτήματος

ΣΧΕΤ.:  Σε απάντηση του ανωτέρω σχετικού σας εγγράφου, σας γνωρίζουμε τα εξής:

          Σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ.2 περ.γ’ και θ’ του άρθρου 14 του ν.2190/1994, όπως ισχύει «το εκπαιδευτικό ή διδακτικό προσωπικό των Α.Ε.Ι. των Τ.Ε.Ι. και των με οποιοδήποτε ονομασία σχολών ή σχολείων ή υπηρεσιών του Δημοσίου, των Ν.Π.Δ.Δ. των Ο.Τ.Α. (α’ και β’ βαθμού) και των Ν.Π.Ι.Δ.,  που ανήκουν στο κράτος ή επιχορηγούνται τακτικώς από κρατικούς πόρους κατά 50% τουλάχιστον του ετήσιου προϋπολογισμού, καθώς και οι λογοτέχνες, καλλιτέχνες και δημοσιογράφοι για απασχολήσεις προσιδιάζουσες σ’ αυτή τους την ιδιότητα, εξαιρούνται από τη διαδικασία προσλήψεων στο δημόσιο τομέα,  μέσω ΑΣΕΠ».

          Περαιτέρω, κατά τις διατάξεις των Ν.1566/1985 και Ν.2525/1997 οι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι συμμετέχουν και στους διαγωνισμούς που διενεργεί το ΑΣΕΠ για την κατάρτιση πινάκων διοριστέων εκπαιδευτικών στα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, πρέπει να είναι κάτοχοι τίτλων σπουδών Πανεπιστημιακής ή Τεχνολογικής Εκπαίδευσης.

          Κατ’ ακολουθία των ανωτέρω, δεν είναι δυνατόν να αποτελεί εκπαιδευτικό προσωπικό, το προσωπικό κατηγορίας Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ως μη έχον την ανάλογη επιστημονική κατάρτιση και μη δυνάμενο να παρέχει την απαιτούμενη ποιότητα εκπαίδευσης. Ομοίως το καλλιτεχνικό προσωπικό, εφόσον απασχολείται σε Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών εντάσσεται στην κατηγορία του εκπαιδευτικού προσωπικού και ως τέτοιο δεν είναι δυνατόν να κατέχει τίτλο σπουδών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

          Συνεπώς, το εκπαιδευτικό και καλλιτεχνικό προσωπικό κατηγορίας Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, δεν εμπίπτει στις εξαιρέσεις της παρ. 2 περ. γ’ και θ’ του άρθρου 14 του ν.2190/1994, όπως ισχύει, αλλά υπόκεινται στον έλεγχο του ΑΣΕΠ.

Με εντολή Προέδρου

    Αντωνία Ντάρα

   Σύμβουλος ΑΣΕΠ

 

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

σχολικη εφημεριδα
ΓΕΛ Άστρους: Σχολική εφημερίδα αφιερωμένη στον Ελληνισμό της Ανατολής
Οι μαθητές και οι μαθήτριες της σχολικής εφημερίδα σας προσκαλούν σε αυτό το μοναδικό ταξίδι στην ιστορία και στις άσβηστες μνήμες της Ανατολής
ΓΕΛ Άστρους: Σχολική εφημερίδα αφιερωμένη στον Ελληνισμό της Ανατολής
foto_education.jpg
Α’ κύκλος Κινητικότητας-Εκπαιδευτικοί: Νέα εγκύκλιος – Τι ισχύει για αιτήσεις μετατάξεων-αποσπάσεων
Α ́ Κύκλος Κινητικότητας: Οδηγίες προς τους φορείς προέλευσης και υποδοχής - Τι αναφέρει η εγκύκλιος για τους εκπαιδευτικούς
Α’ κύκλος Κινητικότητας-Εκπαιδευτικοί: Νέα εγκύκλιος – Τι ισχύει για αιτήσεις μετατάξεων-αποσπάσεων