Thumbnail
Στίβος - Σπριντ: «Αμαρτωλές» διαδρομές... δισ. και ουσιών

Η περίφημη κούρσα των 100μ. των Ολυμπιακών της Σεούλ θεωρείται η πιο βρώμικη της ιστορίας, με όλους τους συμμετέχοντες να αποδεικνύεται ότι έχουν κάνει χρήση αναβολικών

 
 
Η πρόσφατη αποκάλυψη εκ των κορυφαίων σπρίντερ στον κόσμο, του Αμερικανού Τάισον Γκέι και των Ασάφα Πάουελ και Σερόν Σίμπσον από την Τζαμάικα, για χρήση απαγορευμένων ουσιών, επί της ουσίας κάθε άλλο παρά κεραυνό εν αιθρία αποτέλεσε ως είδηση.
 
Αντίθετα και τα τρία καινούργια περιστατικά ήρθαν να προστεθούν ως νέοι κρίκοι στην αλυσίδα του φαινομένου χρήσης αναβολικών που συνδέεται με τις λογικές του εμπορευματοποιημένου αθλητισμού, αλλά και σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη λίστα, που τα αποτελέσματά της προκαλούν αίσθηση. Αυτή αφορά τα αγωνίσματα των σπριντ και ιδιαίτερα αυτό της λεγόμενης... κούρσας της μιας ανάσας, των 100μ, όπου τουλάχιστον τα τελευταία 20 χρόνια διεκδικεί τη μερίδα του λέοντος όσον αφορά τα κρούσματα ντόπινγκ. Κάτι που κάθε άλλο παρά τυχαίο μπορεί να θεωρηθεί εάν σκεφθεί κάποιος ότι στα σπριντ πέφτει πάντα το μεγαλύτερο ενδιαφέρον του κοινού, κάτι που προφανώς προσφέρει και περισσότερα κέρδη σε αυτούς που με τον έναν ή άλλον τρόπο έχουν... δουλειές με το συγκεκριμένο αντικείμενο. Ετσι η επιτυχία, η κατάκτηση της κορυφής και φυσικά η παραμονή σε αυτή για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο διάστημα γίνεται μοναδικός σκοπός των όσων βρίσκονται στο παρασκήνιο και επενδύουν στους αθλητές των συγκεκριμένων αγωνισμάτων. Και βέβαια για να συμβούν όλα αυτά θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί το κάθε μέσο. Θεμιτό η αθέμιτο. Αλλωστε όσο εξωπραγματικό θεωρείται ένα ρεκόρ (και τα τελευταία χρόνια τα περισσότερα θεωρούνται έτσι) τόσο περισσότερο πουλάει...
 
«Ντοπέ» οι επτά από τους δέκα καλύτερους 100άρηδες
 
Ο Τάισον Γκέι, ο Ασάφα Πάουελ έβαλαν το όνομά τους σε μία μακροσκελή λίστα με αθλητές των 100μ που έχουν βρεθεί «θετικοί». Μάλιστα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία, οι επτά από τους δέκα καλύτερους χρόνους ολων των εποχών που έχουν γίνει στο αγώνισμα ανήκουν σε αθλητές που βρέθηκαν να κάνουν χρήση αναβολικών. Στη λίστα των ντοπαρισμένων βρίσκονται οι Τάισον Γκέι (9.69, 2009), Γιόχαν Μπλέικ (6.69, 2012), Ασάφα Πάουελ (9.72, 2008), Τζάστιν Γκάτλιν (9.79, 2006), Μπεν Τζόνσον (9.79, 1988), Στοβ Μάλινγκς (9.80, 2011). Εχουν... γλιτώσει μόνο ο Γιουσέιν Μπολτ, που παραμένει ο ταχύτερος με το 9.58 που είχε κάνει το 2009 στο Βερολίνο, και ο Μορίς Γκριν που είχε σημειώσει επίδοση 9.79 το 1999 στην Αθήνα! Η πέντε φορές ολυμπιονίκης Μάριον Τζόουνς ήταν το μεγαλύτερο όνομα που είχε παραδεχθεί τη λήψη φαρμάκων και συνέδεσε το όνομά της με το σκάνδαλο του εργαστηρίου «Balco». H περίπτωση του Καναδού Μπεν Τζόνσον έκανε αίσθηση αφού από το ζενίθ όταν κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο και έκανε το εντυπωσιακό για την εποχή παγκόσμιο ρεκόρ με 9.79 βρέθηκε σε λιγότερο από 24 ώρες στο ναδίρ, όταν έγινε η αποκάλυψη ότι είναι ντοπαρισμένος.
 
«Πειραγμένοι»... πύραυλοι
 
Ωστόσο η λίστα δε σταματάει μόνο σε αυτούς. Το τι πραγματικά συμβαίνει αποκαλύπτεται από γεγονότα όπως η περίφημη κούρσα των 100μ στους Ολυμπιακούς της Σεούλ, που αποδείχθηκε εκτός του... αρχικού ενόχου Καναδού Μπεν Τζόνσον ότι όλοι όσοι συμμετείχαν είχαν κάνει χρήση αναβολικών. Από τότε μέχρι σήμερα και έχοντας μεσολαβήσει ο... τυφώνας «Balco» που παρέσυρε αρκετούς αθλητές των σπριντ, μέχρι τα πρόσφατα κρούσματα, η στυγνή πραγματικότητα που αποκαλύπτεται σε κάθε περίπτωση δείχνει περίτρανα το τι κρύβεται πίσω από τη λάμψη της επιτυχίας.
 
Ας δούμε μερικές χαρακτηριστικές περιπτώσεις:
 
ΜΠΕΝ ΤΖΟΝΣΟΝ (ΚΑΝΑΔΑΣ) - Το μεγαλύτερο σκάνδαλο ντόπινγκ σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Του αφαιρέθηκε το χρυσό μετάλλιο στα 100μ. το 1988 στη Σεούλ, αφού βρέθηκε θετικός σε στεροειδή.
 
ΛΙΝΦΟΡΝΤ ΚΡΙΣΤΙ (Μ. ΒΡΕΤΑΝΙΑ) - Στα 32 του έγινε ο γηραιότερος σπρίντερ που κέρδισε χρυσό μετάλλιο στα 100μ. (1992, Βαρκελώνη). Επτά χρόνια αργότερα (λίγο πριν αποσυρθεί επίσημα) ανιχνεύθηκε ναδρολόνη στο δείγμα του.
 
ΝΤΕΝΙΣ ΜΙΤΣΕΛ (ΗΠΑ) - Χρυσός ολυμπιονίκης με την ομάδα 4Χ100μ. της χώρας του το 1992, τιμωρήθηκε με δύο χρόνια αποκλεισμό το 1998 για υπερβολικά αυξημένα επίπεδα τεστοστερόνης.
 
ΝΤΟΥΕΪΝ ΤΣΕΪΜΠΕΡΣ (Μ. ΒΡΕΤΑΝΙΑ) - Τέταρτος στα 100μ. στο Σίδνεϊ (2000) τιμωρήθηκε με διετή αποκλεισμό το 2003 μετά από θετικό δείγμα στο συνθετικό στεροειδές THG στο σκάνδαλο των εργαστηρίων BALCO.
 
ΤΙΜ ΜΟΝΤΓΚΟΜΕΡΙ (ΗΠΑ) - Επίσης εμπλεκόταν σε σκάνδαλο ντόπινγκ που έπληξε το εργαστήριο του Σαν Φρανσίσκο. Ο Αμερικανός έκανε παγκόσμιο ρεκόρ στα 100μ. με 9.78 το 2002, αλλά αργότερα παραδέχθηκε πως ήταν ντοπέ στους Ολυμπιακούς του Σίδνεϊ.
 
ΜΑΡΙΟΝ ΤΖΟΟΥΝΣ (ΗΠΑ) - Σύντροφος του Μοντογκόμερι και επίσης μπλεγμένη στο σκάνδολο «Balco», η Τζόουνς ήταν η πρώτη γυναίκα που κατέκτησε πέντε μετάλλια σε μια ολυμπιακή διοργάνωση (2000, Σίδνεϊ). Το 2007 παραδέχθηκε τελικά τη χρήση απαγορευμένων ουσιών και φυλακίστηκε (έξι μήνες) για ψευδορκία στις ομοσπονδιακές αρχές.
 
ΚΕΛΙ ΓΟΥΑΪΤ (ΗΠΑ) - Ακόμα ένα «θύμα» της υπόθεσης «Balco». Μετά τη διπλή νίκη της (100μ. και 200μ.) το 2003 στο Παγκόσμιο στο Παρίσι παραδέχθηκε πως χρησιμοποίησε «κοκτέιλ» ουσιών.
 
ΤΖΑΣΤΙΝ ΓΚΑΤΛΙΝ (ΗΠΑ) - «Χρυσός» στα 100μ. στους Ολυμπιακούς της Αθήνας, ο Αμερικανός έχει εκτίσει δύο ποινές αποκλεισμού λόγω ντόπινγκ (μια 4ετή για υπερβολικά επίπεδα τεστοστερόνης), ενώ κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου.
 
ΜΑΡΛΙΝ ΟΤΕΪ (ΣΛΟΒΕΝΙΑ) - Γεννημένη στην Τζαμάικα, κέρδισε δύο παγκόσμιους τίτλους στα 200μ. (1993, 1995), αλλά δεν της επιτράπηκε να αγωνιστεί στο Παγκόσμιο της Σεβίλλης το 1999 μετά από θετικό τεστ σε ναδρολόνη. Αν και τιμωρήθηκε με δύο χρόνια αποκλεισμό, η IAAF τελικά αναίρεσε την ποινή της.
 
 
ΚΑΡΛ ΛΙΟΥΙΣ: Ενοχος εκ των υστέρων
 
Ο ουσιαστικός νικητής της κούρσας των 100μ. της Σεούλ και μεγάλος αντίπαλος του Τζόνσον, Καρλ Λιούις, ο οποίος πήρε το χρυσό μετά την αποκάλυψη για τον Καναδό σπρίντερ, μπορεί να την έβγαλε «καθαρή» όλα τα χρόνια που αγωνιζόταν, ωστόσο κάποια στιγμή η αλήθεια φάνηκε ότι ήταν τελείως διαφορετική. Προς τα μέσα της δεκαετίας του '90 ο Αμερικανός εννιά φορές χρυσός ολυμπιονίκης παραδέχτηκε ότι είχε πράξει «ό,τι και δεκάδες άλλοι Αμερικανοί αθλητές εκείνη την περίοδο». Δηλαδή είχε κάνει χρήση ουσιών ντόπινγκ «ακουσίως», σύμφωνα με το δικηγόρο του, που είχε σπεύσει να μιλήσει πρώτος για το θέμα.
 
ΑΝΤΙΝΤΟΠΙΝΓΚ
Και πάλι... δεύτερο
 
Οι πρόσφατες αποκαλύψεις για τη χρήση αναβολικών από πρωτοκλασάτους αθλητές όπως οι Γκέι, Πάουελ, Σίμπσον τάραξαν για μια ακόμη φορά τα νερά του παγκόσμιου αθλητισμού. Και έφεραν στην επιφάνεια ξανά το γνωστό θέμα που παραμένει στο επίκεντρο των συζητήσεων αλλά και παραμένει θολό σε κάποια σημεία του που έχει να κάνει με το κυνήγι μεταξύ του ντόπινγκ και του αντιντόμπιγκ. Οι τελευταίες εξελίξεις στην υπόθεση Γκέι, που αποκάλυψαν πως, πέρα από το δείγμα του αθλητή με το οποίο συνελήφθη ντοπέ και ελήφθη το Μάη, ο αθλητής τα τελευταία χρόνια είχε κάνει κατά συρροή χρήση αναβολικών, άλλαξαν τα δεδομένα που υπήρχαν αρχικά στην υπόθεση. Και έδειξαν ότι, για μια ακόμη φορά, το αντιντόπινγκ βρέθηκε ένα βήμα πίσω όπως έχει συμβεί στο παρελθόν και σε μερικές ακόμη κραυγαλέες υποθέσεις όπως π.χ. αυτή του Αρμστρονγκ που κυριαρχούσε ασύλληπτος για επτά χρόνια ή στην υπόθεση της Balco που μεσουράνησε για μια δεκαετία τουλάχιστον.
 
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της IAAF, τα τελευταία σκάνδαλα ντόπινγκ ενισχύουν αντί να μειώνουν την αξιοπιστία του στίβου (!), με το επιχείρημα πως οι έλεγχοι λειτουργούν. Ωστόσο, πλέον, μάλλον δεν πείθουν κανέναν οι άνθρωποι του παγκόσμιου στίβου όσον αφορά την αποτελεσματικότητά τους. Ακόμα και η τακτική της επανεξέτασης δειγμάτων ακόμα και μετά από πολλά χρόνια που εφαρμόζει το τελευταίο διάστημα η ΔΟΕ δεν μπορεί να ισοσκελίσει το γεγονός ότι η βιομηχανία ντομπαρίσματος προπορεύεται συνεχώς σε αυτόν τον αγώνα δρόμου. Aλλωστε, ακόμα και άνθρωποι που έχουν βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα, όπως ο πρώην πρωταθλητής της ποδηλασίας Λανς Αρμστρονγκ υποστηρίζουν ότι το ντόπινγκ είναι μέρος του συστήματος που διέπει σήμερα τον παγκόσμιο αθλητισμό. Αρα καταλαβαίνει κανείς και τη δύναμη που έχει το σύστημα της χρήσης αναβολικών να ξεφεύγει από... τα δύσκολα. Κάτι που επιβεβαιώνει και ο μετρ του είδους ο πρωταγωνιστής του σκανδάλου «Balco» ιδιοκτήτης της εταιρείας Βίκτορ Κόντε, που, μιλώντας παλιότερα για τους ελέγχους αντιντόπινγκ, είχε τονίσει χαρακτηριστικά: «Η διαδικασία αντιντόπινγκ είναι βασικά ανεπαρκής. Πολύ εύκολα νικάει κανείς τους ελέγχους. Πάρα πολλά από τα παγκόσμια ρεκόρ και από τα ολυμπιακά μετάλλια κερδήθηκαν από αθλητές οι οποίοι, κατά τη γνώμη μου, χρησιμοποιούσαν εμφανώς αναβολικές ουσίες».
 
        
 
Η περίπτωση της Γκρίφιθ Τζόινερ
 
Ο πρόωρος χαμός της Γκρίφιθ Τζόινερ άνοιξε το χορό των συζητήσεων και των φημών για την ίδια και τα ρεκόρ της
Η περίπτωση της πιο γρήγορης αθλήτριας στίβου όλων των εποχών, Αμερικανίδας Φλόρεν Γκρίφιθ Τζόινερ, και κυρίως ο πρόωρος θάνατός της σε ηλικία 28 ετών, το Σεπτέμβρη του 1998, κάνει αίσθηση μέχρι σήμερα. Χωρίς να έχει συλληφθεί ποτέ ντοπέ, η αθλήτρια των εξωπραγματικών ρεκόρ, τόσο για την εποχή της όσο και μέχρι σήμερα στα 100μ και 200μ των γυναικών, μονοπωλούσε τις συζητήσεις όταν αγωνιζόταν αλλά και όταν έφυγε από τη ζωή. Η επίσημη εκδοχή του θανάτου της αναφέρει πως πέθανε στον ύπνο της από ασφυξία, ως αποτέλεσμα επιληπτικής κρίσης, αλλά η σκιά ότι κάτι άλλο έφταιξε ουσιαστικά δε διαλύθηκε ποτέ. Αν και η οικογένειά της υποστήριξε πως είχε εκ γενετής μια εγκεφαλική δυσμορφία, η οποία την καθιστούσε ευάλωτη σε κρίσεις και πριν από το θάνατό της είχε υποστεί άλλα τρία εγκεφαλικά και τουλάχιστον ένα καρδιακό επεισόδιο, εντούτοις το γεγονός ότι οι οικείοι της αρνήθηκαν να γίνουν εξετάσεις ανίχνευσης στεροειδών κατά τη νεκροψία έδωσε τροφή για αρκετά σχόλια. Μάλιστα αυτά προϋπήρχαν του θανάτου της Τζόινερ, καθώς ακόμα και όταν μεσουρανούσε στους στίβους οι επιδόσεις της έτυχαν αρκετές φορές σε κριτική. Το 1988, ο χρυσός ολυμπιονίκης του Λος Αντζελες, Χοακίμ Κρουζ, υποστήριξε πως οι επιδόσεις της πρέπει να προέρχονται από χρήση στεροειδών ή άλλων αναβολικών ουσιών, καθώς τόσο η σωματοδομή της όσο και οι επιδόσεις της είχαν αυξηθεί δραματικά σε μικρό χρονικό διάστημα. Είναι χαρακτηριστικό πως λίγο πριν το 1988, χρονιά όπου έκανε τα παγκόσμια ρεκόρ σε 100μ και 200 με 10.49 και 21.34, οι χρόνοι της στα ίδια αγωνίσματα ήταν στα 10.91 και 21.96 αντίστοιχα. Η βελτίωση κατά 0.42 στα 100μ και 0.62 στα 200μ θεωρήθηκε από τους ειδικούς του χώρου ακόμα και από συναθλητές της αφύσικη για τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Επίσης ένα άλλο σημείο της ιστορίας της Τζόινερ που προκάλεσε αίσθηση ήταν και η ξαφνική της αποχώρηση από την ενεργό δράση το 1988 μετά τους Ολυμπιακούς της Σεούλ κάτι που πολύ το συνδύασαν με την επερχόμενη -μετά από απόφαση της ΔΟΕ απο την επόμενη χρονιά (1989)- εφαρμογή των ξαφνικών ελέγχων ντόπινγκ.
 
 
 
        
 
ΣΤΙΒΟΣ - ΗΠΑ-ΤΖΑΜΑΪΚΑ
Ο... πόλεμος της Καραϊβικής
 
Για τα καλά στο... μάτι των Αμερικανών έχουν μπει τα τελευταία χρόνια οι σπρίντερ της Τζαμάικα με τις επιτυχίες τους
Οι αγώνες των σπριντ σε διεθνείς διοργανώσεις (Ολυμπιακοί, παγκόσμιο πρωτάθλημα, μίτινγκ) πέρα από το ενδιαφέρον που συγκεντρώνουν λόγω επιδόσεων και πρωταγωνιστών, τα τελευταία χρόνια τουλάχιστον, κρύβουν και έναν πόλεμο που αφορά στην κατοχή των πρωτείων τουλάχιστον σε επίπεδο χωρών. Ενας πόλεμος που περιλαμβάνει τα δικά του αντικρουόμενα συμφέροντα, τις δικές του μάχες πολυεθνικών που επιλέγουν να επενδύσουν στο ένα ή το άλλο στρατόπεδο και, φυσικά, τον δικό του άκρατο ανταγωνισμό. ΗΠΑ και Τζαμάικα τα τελευταία χρόνια βρίσκονται στο προσκήνιο αυτού του πολέμου με κάποιες άλλες χώρες της Καραϊβικής, όπως το Τρινιντάντ/Τομπάκο, και κάπως λιγότερο τον Καναδά, να αποτελούν κάποιες φορές μέρος των εχθροπραξιών. Από το 1988, όταν η νίκη (παρά τα όσα ακολούθησαν με το ντόπινγκ) του Καναδού Μπεν Τζόνσον αμφισβήτησε μετά από αρκετά χρόνια κυριαρχίας τα πρωτεία των Αμερικανών στα 100 μ., πλέον φθάσαμε στο σήμερα όπου η μάχη γίνεται από ισάξια επίπεδα, με την Τζαμάικα να έχει μπει για τα καλά στο μάτι των γειτόνων της. Μάλιστα, υπάρχουν περιστατικά που φανερώνουν το μέγεθος του πολέμου αυτού. Οπως, για παράδειγμα, οι περσινές καταγγελίες, λίγο καρό πριν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου, των ανθρώπων της αμερικανικής αποστολής, που ανοιχτά κατηγόρησαν τους Τζαμαϊκανούς αθλητές (κυρίως τους σπρίντερ) ότι τυγχάνουν ασυλίας από τις επιτροπές αντιντόπινγκ. Μάλιστα, στο παιχνίδι ανταγωνισμού μπήκε και ο πρώην πρόεδρος του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντιντόπινγκ και αντιπρόεδρος της ΔΟΕ, Καναδός Ντικ Πάουντ, ο οποίος παλιότερα είχε δηλώσει για τους Τζαμαϊκανους αθλητές πως «παραείναι καλοί για να είναι αληθινοί». Πάντως, οι ίδιοι οι Αμερικανοί ήταν που, όπως αποδείχθηκε παλιότερα, προκειμένου να μη χάσουν τα πρωτεία για μια 15ετία συγκάλυπταν περιπτώσεις χρήσης αναβολικών από πρωτοκλασάτους αθλητές που συλλαμβάνονταν από τον εθνικό οργανισμό αντιντόπινγκ των ΗΠΑ. Το θέμα μάλιστα βγήκε στην επιφάνεια μετά τις αποκαλύψεις για την περίπτωση του Καρλ Λιούις.
 
Πάντως, ας σημειωθεί ότι στις πρόσφατες αποκαλύψεις που ξεκίνησαν με την παραδοχή λίγο πριν τις επίσημες ανακοινώσεις του Τάισον Γκέι ότι έχει συλληφθεί θετικός, ιδιαίτερη αίσθηση έκανε το γεγονός ότι ...κάποιες ώρες (!) μετά έγινε γνωστή η περίπτωση 5 Τζαμαϊκανών αθλητών (ανάμεσά τους και οι Πάουλε - Σίμπσον) για το ίδιο θέμα (χρήση αναβολικών).
 
 
ΚΕΙΜΕΝΑ: Μπάμπης ΤΣΟΡΜΠΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ
 
 
Ριζοσπάστης, 4/8/2013

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παραιτήθηκε διευθυντής σχολείου που απειλήθηκε με καθαίρεση και πειθαρχικές ποινές επειδή αντιτάχθηκε σε αυτή στην αξιολόγηση

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

hoynta.jpg
Μνήμες από την εκπαίδευση επί Χούντας: Το πειθαρχικό δίκαιο για τους εκπαιδευτικούς και το ποινολόγιο για τους μαθητές
57 χρόνια πριν τα σχολεία, οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές
Μνήμες από την εκπαίδευση επί Χούντας: Το πειθαρχικό δίκαιο για τους εκπαιδευτικούς και το ποινολόγιο για τους μαθητές
dictionary-lexiko-xenes_glosses-foreign_lagnuage.jpg
Πως λέμε στα ελληνικά: σέλφι, σπικάζ, ρίαλ εστέιτ ή μπίζνες πλαν;
Επειδή σε λίγο, για να επικοινωνήσουμε μεταξύ μας ή για να δούμε τηλεόραση, θα χρειαζόμαστε πτυχίο αγγλικής φιλολογίας, μήπως είναι πιο εύκολο να τα...
Πως λέμε στα ελληνικά: σέλφι, σπικάζ, ρίαλ εστέιτ ή μπίζνες πλαν;