Thumbnail
ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ

Η «χρυσή τομή» βρέθηκε μεταξύ των δύο κομμάτων της συγκυβέρνησης για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων και η διαδικασία θα συνεχιστεί στις δημόσιες υπηρεσίες με βελτιώσεις στο θεσμικό πλαίσιο, τις οποίες ζήτησε το ΠΑΣΟΚ.

Το «πράσινο φως» για λύση στο θέμα της αξιολόγησης έδωσαν χθες ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλος σε σύσκεψη που πραγματοποίησαν στο Μέγαρο Μαξίμου, μετά τις αντιρρήσεις του ΠΑΣΟΚ για την ποσόστωση του 15% των υπαλλήλων που πρέπει να αξιολογηθεί με χαμηλή βαθμολογία και την ένταση που επικράτησε μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Χαριλάου Τρικούπη.

Προάγγελος της συμβιβαστικής πρότασης, η οποία θα οριστικοποιηθεί τις επόμενες ημέρες, αποτέλεσε η χθεσινή δημόσια παρέμβαση της υφυπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Εύης Χριστοφιλοπούλου, η οποία έθεσε ένα πλαίσιο συναντίληψης προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία της αξιολόγησης στο Δημόσιο.

Η «χρυσή τομή»
Η πρόταση που στοιχειοθετεί τη «χρυσή τομή» για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων περιλαμβάνει:

  • Τη διατήρηση της ποσόστωσης για τη βαθμολόγηση των υπαλλήλων έτσι όπως περιγράφεται στον Νόμο 4520/2014 και η οποία προβλέπει την απόδοση βαθμολογίας 9-10 έως και στο 25% των υπαλλήλων μίας οργανικής μονάδας, 7-8 στο 60% των εργαζομένων και από 1-6 στο 15% των υπαλλήλων.
  • Τη ρητή πρόβλεψη ότι κανένας υπάλληλος δεν πρόκειται να απολυθεί βάσει της αξιολόγησής του, ούτε πρόκειται να υποστεί μισθολογικές κυρώσεις ή οποιαδήποτε άλλη αρνητική υπηρεσιακή μεταβολή.

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επισημάνει στο πρόσφατο παρελθόν ότι η αξιολόγηση δεν θα έχει ως αποτέλεσμα απολύσεις ή μειώσεις μισθών.

  • Ο αξιολογητής πρέπει να προτείνει συγκεκριμένα μέτρα βελτίωσης της απόδοσης του υπαλλήλου, ιδίως για όσους θα εμπίπτουν στην κατηγορία του 15%.

Μεταξύ των προτάσεων που μπορεί να καταθέσει είναι η συμμετοχή του υπαλλήλου σε πρόγραμμα επιμόρφωσης του ΕΚΔΔΑ, επιμόρφωση σε άλλο αντικείμενο μέσα από τις δημόσιες δομές διά βίου μάθησης, ατομική καλλιέργεια ορισμένης δεξιότητας, βελτίωση συγκεκριμένων χαρακτηριστικών, που άπτονται της εργασίας, της συμπεριφοράς κ.ο.κ.

Επίσης μπορεί να εισηγηθεί την προσωρινή αλλαγή αντικειμένου εργασίας, την εκούσια μετακίνηση εντός υπηρεσίας ή μετάταξης σε διαφορετικό κλάδο.

Προϊστάμενοι

  • Να διευρυνθεί ο επιμερισμός των ποσοστών σε επίπεδο γενικής διεύθυνσης ή ακόμα και σε επίπεδο δήμου στην τοπική αυτοδιοίκηση, προκειμένου να μην αδικηθούν υπάλληλοι υψηλών προσόντων σε διοικητικές μονάδες.

Στόχος να δοθεί διακριτική ευχέρεια και η ευελιξία στους προϊσταμένους γενικής διεύθυνσης να προβούν σε επιμερισμό ποσοστών είτε μέχρι το επίπεδο της διεύθυνσης, είτε μέχρι το επίπεδο του τμήματος, ανάλογα με τις ανάγκες και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της υπηρεσίας.

Σύμφωνα με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης το νομικό πλαίσιο προβλέπει ήδη την ποσόστωση σε επίπεδο γενικών διευθύνσεων.

Το ΠΑΣΟΚ θα οριστικοποιήσει τις προτάσεις του τις επόμενες μέρες και την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να συζητηθούν σε σύσκεψη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλος και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Εύη Χριστοφιλοπούλου
Οχι σε επιπλέον απολύσεις το 2014

Τη βάσιμη προσδοκία ότι δεν θα χρειαστούν επιπλέον απολύσεις το 2014 εξέφρασε η υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Εύη Χριστοφιλοπούλου σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες στο ραδιόφωνο του Σκάι.

Η κ. Χριστοφιλοπούλου επισήμανε ότι ο βασικός αριθμός των 6.500 αποχωρήσεων μέχρι τα τέλη του έτους μπορεί να προέλθει από την επιτάχυνση των πειθαρχικών διαδικασιών σε βάρος επίορκων υπαλλήλων, τον έλεγχο των πλαστών πιστοποιητικών που χρησιμοποιήθηκαν για διορισμούς στο Δημόσιο, τον επανέλεγχο της νομιμότητας της μετατροπής των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου καθώς και τον συνυπολογισμό των 1.800 εργαζομένων που εργάζονταν με προσωρινές διαταγές και απομακρύνθηκαν με δικαστικές αποφάσεις.

Παράλληλα η υφυπουργός πρότεινε για τον μόνιμο μηχανισμό αξιολόγησης που θα διαμορφωθεί στα τέλη του έτους να συσταθεί ένας «οίκος αξιολόγησης» στα διεθνή πρότυπα, ως αυτοτελής μονάδα εντός του Συνηγόρου του Πολίτη. Ο συγκεκριμένος «οίκος» θα αξιολογεί τις δομές και τις υπηρεσιακές μονάδες.

Παρουσίασε τη δική της προσέγγιση για το θέμα των πειθαρχικών διώξεων σε όσους υπαλλήλους αρνηθούν να αξιολογηθούν και πρότεινε ένα σύστημα κινήτρων προκειμένου να διευκολύνεται ο εργαζόμενος που έχει αξιολογηθεί σε περίπτωση μετάταξης ή κατάληψης θέσης ευθύνης.

Τέλος η κ. Χριστοφιλοπούλου κράτησε αποστάσεις από τον υπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη κινούμενη στη γραμμή του ΠΑΣΟΚ λέγοντας σχετικά με τις δηλώσεις του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης για την επιβολή από την τρόικα του ΕΕΤΗΔΕ το 2011 μετά από τις διαπραγματεύσεις της τότε κυβέρνησης. «Ηταν τουλάχιστον ατυχής η δήλωση του κ. Μητσοτάκη για τον κ. Βενιζέλο και τον φόρο ακινήτων, όταν, τότε, το κόμμα του σε μια πρωτόγνωρη συγκυρία για τη χώρα, εν μέσω κρίσης, παρήγαγε προτάσεις στα "Ζάππεια"», σημείωσε η υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Πηγή: Εθνος via imerisia.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Αδιανόητη αυθαιρεσία: Διευθυντής Π.Ε αδικεί υποψήφιο Διευθυντή σχολείου και δημιουργεί «μπάχαλο» με εμπλοκή της δικαιοσύνης!

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

daskaloi_yper_aa
Πρωτοφανείς σε μαζικότητα συνελεύσεις εκπαιδευτικών ψηφίζουν για απεργία - αποχή στα μέτρα του υπουργείου Παιδείας
Ένα δάσος από σηκωμένα χέρια στις πιο μαζικές Γενικές Συνελεύσεις των τελευταίων δεκαετιών: Ο αγώνας στα χέρια των εκπαιδευτικών
Πρωτοφανείς σε μαζικότητα συνελεύσεις εκπαιδευτικών ψηφίζουν για απεργία - αποχή στα μέτρα του υπουργείου Παιδείας
sxoleio
Κυψέλη: Μητέρα 19χρονου δράστη – «Ο γιος μου δεν μπορεί να μιλήσει, είναι σε κατάσταση σοκ»
Σοκάρει ο τραυματισμένος μαθητής: «Δεν ξέρω πόσες φορές με χτύπησε, έτρεχα να ξεφύγω»
Κυψέλη: Μητέρα 19χρονου δράστη – «Ο γιος μου δεν μπορεί να μιλήσει, είναι σε κατάσταση σοκ»