Thumbnail
Ανακοίνωση του Διοικητικού Συμβουλίου

19/10/2014

Τις τελευταίες μέρες γινόμαστε μάρτυρες της προσπάθειας των νέων πρυτανικών αρχών να τραβήξουν την προσοχή από τα καυτά προβλήματα που αντιμετωπίζει το ΕΚΠΑ σε ζητήματα «ορθής και ευπρεπούς» συμπεριφοράς των φοιτητικών συλλόγων κατά τη διεκδίκηση των αιτημάτων τους.

Οι νέες πρυτανικές αρχές, αντί να αγκαλιάσουν τα φοιτητικά αιτήματα, αιτήματα των οποίων ο βασικός προσανατολισμός είναι ορθός και αποσκοπεί στη διάσωση του Δημόσιου Πανεπιστήμιου, και αντί να προβάλλουν την τραγική κατάσταση που βιώνει το ΕΚΠΑ διεκδικώντας από την Πολιτεία εκείνα που οφείλει να προσφέρει στη δημόσια παιδεία, επέλεξαν να καλέσουν τα ΜΑΤ και να κλειδώσουν τα κεντρικά κτίρια. Οι φοιτητικές κινητοποιήσεις αντιμετωπίζονται ως «εσωτερικός εχθρός» ενώ, ταυτόχρονα, προστίθενται νέα προβλήματα στην εργασία και την ασφάλεια του προσωπικού.

Ως Σύλλογος Διδασκόντων έχουμε επανειλημμένα μιλήσει για τα προβλήματα επιβίωσης που αντιμετωπίζει πλέον το ΕΚΠΑ ως αποτέλεσμα της περιστολής της χρηματοδότησης στην παιδεία, περιστολής τριπλάσιας από την πτώση του ΑΕΠ των τελευταίων χρόνων. Το διδακτικό προσωπικό έχει συρρικνωθεί σχεδόν στο μισό, ενώ μόνο τον τελευταίο χρόνο οι εισακτέοι στη ΣΘΕ αυξήθηκαν κατά 15% (χωρίς στο ποσοστό αυτό να υπολογίζονται οι αναμενόμενες μαζικές μεταγραφές). Εργαστήρια και μεταπτυχιακά προγράμματα κλείνουν και προπτυχιακά μαθήματα περικόπτονται. Οι βιβλιοθήκες υπολειτουργούν, η πρόσβαση στα επιστημονικά περιοδικά συχνά δεν υπάρχει, αλλά και όταν υπάρχει, είναι υπό τη συνεχή απειλή της διακοπής της. Ζούμε, εδώ και έξη μήνες μέσα στα σκουπίδια, δίχως στοιχειώδη καθαρισμό και συντήρηση των χώρων. Οι ανελκυστήρες δεν λειτουργούν και τα κτίρια λεηλατούνται σε τακτική βάση με τα γραφεία και τα εργαστήρια να σπάζουν λόγω της έλλειψης φύλαξης.

Παράλληλα, κάνει την εισβολή του το «νέο θαυμαστό» επιχειρηματικό πανεπιστήμιο με την επέκταση της επιβολής διδάκτρων στα μεταπτυχιακά προγράμματα και την εξώθηση του διδακτικού προσωπικού σε δεύτερη και τρίτη εργασία για βιοποριστικούς λόγους.

Αν και μας στενοχωρεί, δε μας εκπλήσσει η στάση της νέας πρυτανικής αρχής, η οποία αντί να αναδείξει τα προβλήματα επιβίωσης που αντιμετωπίζει το ΕΚΠΑ, επιλέγει να δημιουργήσει αντιπερισπασμούς και επιλέγει να βάλει τα ΜΑΤ μέσα στο πανεπιστήμιο. Έχοντας ξεκινήσει τη θητεία της με έλλειμμα δημοκρατικής αποδοχής, αφού προέκυψε μετά τον αποκλεισμό από το Συμβούλιο Ιδρύματος υποψηφίων ευρύτατου κύρους λόγω της αντίθεσής τους με το νόμο Διαμαντοπούλου-Αρβανιτόπουλου, δείχνει να έχει επιλέξει να «βάλει πλάτη» στις πολιτικές διάλυσης του δημόσιου πανεπιστήμιου.

Καλούμε την παρούσα πρυτανική αρχή, έστω και αν προέκυψε από διαδικασίες που νόθευσαν τη θέληση του ακαδημαϊκού προσωπικού, να αναλογιστεί τις ευθύνες της και τη συγκυρία στην οποία βρίσκεται ο τόπος και η παιδεία ειδικότερα. Να εγκαταλείψει τον ολισθηρό δρόμο του αυταρχισμού και να αξιοποιήσει τα φοιτητικά αιτήματα και κινητοποιήσεις για να διεκδικήσει από την Κυβέρνηση τη λύση των προβλημάτων επιβίωσης που αντιμετωπίζει το ΕΚΠΑ.

Αν η πρυτανεία επιλέξει να συνεχίσει το δρόμο που τώρα ακολουθεί, τότε η αποκοπή της από το ακαδημαϊκό σώμα και, αργά η γρήγορα, η αποβολή της από αυτό θα είναι το βέβαιο τέλος.

O Γραμματέας Δ. Φασουλιώτης

Ο Πρόεδρος Κ. Μηλολιδάκης

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Αδιανόητη αυθαιρεσία: Διευθυντής Π.Ε αδικεί υποψήφιο Διευθυντή σχολείου και δημιουργεί «μπάχαλο» με εμπλοκή της δικαιοσύνης!

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Είμαι επί ξυρού ακμής και δεν κομίζω γλαύκα εις Αθήνας! Τι σημαίνει αυτός ο συνδυασμός νεοελληνικής και αρχαίας γλώσσας
Εκφράσεις από τα Αρχαία Ελληνικά που χρησιμοποιούμε σήμερα
Είμαι επί ξυρού ακμής και δεν κομίζω γλαύκα εις Αθήνας! Τι σημαίνει αυτός ο συνδυασμός νεοελληνικής και αρχαίας γλώσσας
paidia glossa
Δέκα παγκόσμιες λέξεις που είναι… ελληνικές και κάνουν τη δική τους "καριέρα" στο εξωτερικό
Δέκα λέξεις με ελληνική ρίζα, που κάνουν τη δική τους "καριέρα" στο εξωτερικό
Δέκα παγκόσμιες λέξεις που είναι… ελληνικές και κάνουν τη δική τους "καριέρα" στο εξωτερικό
anergoi-oaed-epidoma-anergia.jpg
Δωρεάν εργαστήρια συμβουλευτικής ΔΥΠΑ: Ξεκινούν αύριο οι αιτήσεις- Οι θεματικές
Αύριο ξεκινούν οι αιτήσεις για τα διαδικτυακά εργαστήρια συμβουλευτικής της ΔΥΠΑ για τον Απρίλιο, με νέες θεματικές ενότητες
Δωρεάν εργαστήρια συμβουλευτικής ΔΥΠΑ: Ξεκινούν αύριο οι αιτήσεις- Οι θεματικές