Thumbnail
Οι τρεις "εφεδρείες" των απολύσεων του 2015

Όσες διαβεβαιώσεις και να δώσει ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, ότι το μέτρο της αξιολόγησης δεν συνδέεται με απολύσεις και διαθεσιμότητα, διαψεύδεται ξανά και ξανά από αυτούς που τις υποδεικνύουν (Τρόικα και ΕΕ).

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Capital.gr, κοινοτικές πηγές ανέφεραν αποκλειστικά στην εφημερίδα, ότι οι «εφεδρείες» για την περαιτέρω μείωση του προσωπικού θα μπορούσαν να προέλθουν  -και μάλιστα με βάση την ισχύουσα νομοθεσία- από τους δημοσίους υπαλλήλους οι οποίοι:

  • Δεν θα αξιολογηθούν θετικά από τα αρμόδια υπηρεσιακά συμβούλια μετά το πέρας της διετούς δοκιμαστικής περιόδου την οποία περνούν μετά την πρόσληψή τους.
  • Θα «περισσέψουν» (και δεν θα «μεταταχθούν») από τις μονάδες του Δημοσίου οι οποίες θα καταργηθούν, αφού πρώτα αξιολογηθούν με βαθμό κάτω από τη βάση.
  • Δεν θα προαχθούν σε ανώτερη θέση έπειτα από δύο συναπτές ετήσιες αξιολογήσεις, ξεκινώντας από τη φετινή.

Πιο αναλυτικά, οι νέες «εφεδρείες» των απολύσεων μπορούν να προκύψουν από τις ακόλουθες διαδικασίες, οι οποίες προ-βλέπονται από την ισχύουσα νομοθεσία και δεν απαιτείται καμία αναθέωρηση του Συντάγματος:

Απόρριψη ύστερα από διετή δοκιμαστική περίοδο

Ο ισχύον Δημοσιοϋπαλληλικός Κώδικας (2007) προβλέπει πως, όταν προσλαμβάνεται κάποιος υπάλληλος στο Δημόσιο, περνά υποχρεωτικά από μια διετή δοκιμαστική περίοδο, στο τέλος της οποίας αξιολογείται. Εξαιρούνται οι απόφοιτοι της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης.

Αν κατά την αξιολόγηση το αρμόδιο υπηρεσιακό συμβούλιο κρίνει πως ο εν λόγω υπάλληλος αυτός δεν έχει τα ουσιαστικά προσόντα, τότε είτε δεν μονιμοποιείται είτε απολύε-τα, όπως ρητά αναφέρεται.

Ως ουσιαστικά προσόντα θεωρούνται, σύμφωνα με τον Δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα, τα εξής στοιχεία: η «αμεροληψία», η «επαγγελματική ικανότητα» και η «αποδοτικότητα».

Τη διάταξη αυτή (άρθρο 40 του νόμου 3528/2007) υπενθύμισε για πρώτη φορά δημοσίως την περασμένη εβδομάδα ο υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης. Στενοί συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη, ανέφεραν στο «Κ» πως την ουσιαστική ενεργοποίηση της εν λόγω διάταξης ζήτησε από τον ίδιο η τρόικα πέρυσι, ενώ εκείνος απάντησε πως κάτι τέτοιο δεν μπορεί να το κάνει ο ίδιος, αλλά τα ίδια τα μέλη των υπηρεσιακών συμβουλίων.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΙΕΠ
ΙΕΠ: Πρόσκληση για το Μητρώο Αξιολογητών Διδακτικών Βιβλίων (Πολλαπλό βιβλίο)
Προαναγγελία δημοσίευσης Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος υποβολής αιτήσεων από ενδιαφερομένους (φυσικά πρόσωπα) για την ένταξη σε «Μητρώο...
ΙΕΠ: Πρόσκληση για το Μητρώο Αξιολογητών Διδακτικών Βιβλίων (Πολλαπλό βιβλίο)