Thumbnail
Πρωτοβουλία Αναπληρωτών Εκπαιδευτικών Λέσβου

Κανένας εθελοντής εκπαιδευτικός στα σχολεία !

         Η εθελοντική εργασία είναι απλήρωτη εργασία!

     Όλοι εμείς οι ελαστικά εργαζόμενοι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί βλέπουμε καθημερινά να υποβαθμίζεται ο ρόλος μας και η θέση μας στο σχολείο της ελεύθερης αγοράς. Ζούμε σε συνθήκες επισφάλειας και απόλυτης αβεβαιότητας, όμηροι μιας εκπαιδευτικής πολιτικής περικοπών που καταστρατηγεί όλα τα κεκτημένα εργασιακά μας δικαιώματα και μας εξωθεί στον εργασιακό Μεσαίωνα.Την περσινή χρονιά βρεθήκαμε αντιμέτωποι με την πρόσληψη εργαζομένων διαφόρων ειδικοτήτων-ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, επιστάτες- στα σχολεία μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας(με εργοδότη τον ΟΑΕΔ). Οι ατομικές συμβάσεις που υπέγραψαν τους άφηναν εκτεθειμένους εργασιακά και οι μισθοί άγγιζαν τα όρια του βασικού. Αποτέλεσμα η εικόνα ενός σχολείου κατακερματισμένου με συναδέλφους χωρίς κοινές διεκδικήσεις αλλά μόνο στόχο την οικονομική ανάσα από την επιβεβλημένη ανεργία. Το σχέδιο του υπουργείου για περισσότερες περικοπές και ελαστικοστικοποίηση της εργασίας αποκαλύφτηκε και με τις τελευταίες εξευτελιστικές δηλώσεις του κ Λοβέρδου.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις, η κάλυψη των λειτουργικών κενών στα σχολεία(που υπολογίζονται σε 2.200 σε όλη τη χώρα), πρότεινε να γίνει από εθελοντές δασκάλους και καθηγητές με αντάλλαγμα την επιπλέον μοριοδότησή τους και απώτερο στόχο την πρόσληψη στο δημόσιο. Το υπουργείο παιδείας θέλει να άγει και να φέρεται ως ο ορθολογικός ανασυντάκτης της σχολικής μιζέριας και κλαίγεται πως αφού δεν έχει άλλους πόρους να διαθέσει διατάσσει διπλωματικά τους άνεργους εκπαιδευτικούς να δώσουν και εκείνοι ένα χεράκι και να μη γκρινιάζουν. Υπάρχει τέτοια θρασυδειλία σε όλες τις μέχρι τώρα δηλώσεις του κ . Λοβέρδου που δε διστάζει να εκμεταλλευτεί και τις άδειες άνευ αποδοχών εγκύων συναδέλφων μας για να καλύψει τα ορθολογικά κενά. Ξεχνά βέβαια πως το σχολείο δεν είναι καπιταλιστική μηχανή αλλά οφείλει να  τελεί ανθρωπιστικούς σκοπούς.

Αυτού του είδους ο εμπαιγμός εξευτελίζει και υποτιμάει την εργασία μας, προσπαθεί να χειραγωγήσει και να λειτουργήσει εκβιαστικά στη συνείδηση των εκπαιδευτικών. Αυτές οι προκλητικές δηλώσεις στόχο έχουν να μας εκφοβίσουν και να θίξουν τα εργασιακά μας δικαιώματα, ενώ από την άλλη θέλουν να μας εξωθήσουν σε μία λογική συμβιβασμών και ανταγωνισμού.

Δηλώσεις του ελληνικού Υπουργείου Παιδείας μας θυμίζουν τα κουπόνια φαγητού που προτείνει η γαλλική κυβέρνηση στους συναδέλφους μας στη Γαλλία έναντι των πολύμηνων μισθών που τους χρωστάει. Μας θυμίζει ακόμα το καθεστώς ομηρίας στο οποίο καλούνται να υποκύψουν οι εργαζόμενοι των ΠΟΕ-ΟΤΑ οι οποίοι από την αδιοριστία πέρασαν στην εθελούσια και κοινωφελή εργασία που μόνο στόχο έχει τη δημιουργία φτηνού εργατικού δυναμικού με την προσβολή των συλλογικών τους συμβάσεων. Δε θα επιτρέψουμε να ισοπεδώνονται σταδιακά οι διεκδικήσεις εργατικών αγώνων και να καταπατάται η αξιοπρέπειά μας. Κανείς εκπαιδευτικός να μη δεχτεί το ξεπούλημα της εργασίας και της αξιοπρέπειάς του. Οι ελπίδες που δημιουργούν οι υποσχέσεις για επερχόμενο ΑΣΕΠ και διορισμό είναι ένα φιάσκο και είναι το μόνο όπλο στα χέρια της κυβέρνησης για χειραγώγηση και υποδούλωση των εκπαιδευτικών που περιμένουν να προσληφθούν. Το υπουργείο φαίνεται να παίζει με την αγωνία και τις ζωές μας.

  Καλούμε τους συναδέλφους μας αναπληρωτές εκπαιδευτικούς να συντονίσουμε τις δράσεις μας και να συνταχθούμε ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης που μας θέλει δούλους.

         Καλούμε τους συναδέλφους μας μόνιμους εκπαιδευτικούς να στηρίξουν τον αγώνα μας , τη στιγμή που μέσω της αξιολόγησης θίγεται η μονιμότητα της εργασίας. Είναι ακόμα πολύ πιθανό μέσα στις προθέσεις του Υπουργείου να είναι οι μαζικές απολύσεις που θα περάσουν στο σχολείο μέσα από την πλατφόρμα της αξιολόγησης. Απώτερος σκοπός θα είναι η αντικατάσταση των μονίμων εκπαιδευτικών από ένα ελαστικό εκπαιδευτικό δυναμικό συμβασιούχων, κακοπληρωμένων και χωρίς δικαιώματα. Είναι οι καιροί που δεν θα αφεθεί κανένας εκπαιδευτικός ήσυχος από τη δυσμενή πολιτική του υπουργείου. Για τους συνταξιούχους η υποχρεωτική παραμονή , για τους αποσπασμένους πίσω γρήγορα στις οργανικές τους και τελευταίο και καλύτερο για τους αναπληρωτές: εθελοντική εργασία! Ζητάει επιπλέον, από τους συναδέλφους μας που είναι σε γονική άδεια να επιστρέψουν πίσω στις θέσεις τους με αντάλλαγμα 300 ευρώ επιπλέον στο μισθό τους έτσι ώστε μη χρειαστεί να κάνει καινούριες προσλήψεις. Δυστυχώς τα σενάρια κατρακύλας δεν έχουν τέλος.

      Τέλος, καλούμε όλους γονείς, μαθητές, εργαζομένους, ανέργους να στηρίξουν τον αγώνα μας για αξιοπρεπή εργασία. Τη στιγμή που προσβάλλεται η εικόνα του εκπαιδευτικού από τα Μ.Μ.Ε. χρειαζόμαστε τη στήριξη από εκείνους που έρχονται καθημερινά σε επαφή μαζί μας και αναγνωρίζουν τη σπουδαιότητα του εκπαιδευτικού μας έργου, που πραγματοποιούμε κάτω από δύσκολές συνθήκες και ελλειπή υποδομή. Θέλουμε ένα δημόσιο , δωρεάν σχολείο που δεν υποβαθμίζεται ολοένα η ποιότητα του με συνεχείς περικοπές . Ένα σχολείο ανοιχτό για όλους και όλες χωρίς ρατσιστικά πρότυπα και φασιστικές αντιλήψεις.

          Καλούμε όλες και όλους τους αναπληρωτές/τριες να συμμετέχουν μαζικά στην απεργία της Πέμπτης 27 Νοεμβρίου.

     Καλούμε όλες και όλους τους αναπληρωτές στη μικροφωνική συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 29 Νοεμβρίου στις 12:00μ.μ. στα κεντρικά λύκεια. Μαζί θα συντονίσουμε τις δράσεις μας και θα διαμορφώσουμε το πλαίσιο του αγώνα μας.

Να μην αφήσουμε να περάσει ο εργασιακός μεσαίωνας!

Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους και όλες!

              Πρωτοβουλία Αναπληρωτών Εκπαιδευτικών

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παραιτήθηκε διευθυντής σχολείου που απειλήθηκε με καθαίρεση και πειθαρχικές ποινές επειδή αντιτάχθηκε σε αυτή στην αξιολόγηση

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

μαθητές χούντα
Μαθητικές τιμωρίες τον καιρό της Χούντας: Το μαθητικό ποινολόγιο
Τη σχολική πραγματικότητα τον καιρό της χούντας εικονογραφεί με τον πιο πιστό τρόπο ένα μικρό κιτρινισμένο τετράδιο που έπεσε τυχαία στα χέρια μας.
Μαθητικές τιμωρίες τον καιρό της Χούντας: Το μαθητικό ποινολόγιο