Thumbnail
Εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα

ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΠΟΥΡΝΑΡΑ - ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

    
Κάθε πόλη, έχει τους aficionados της: τους γνώστες της ιστορίας, των αστικών λαβυρίνθων που κρύβουν όμορφες εκπλήξεις, των οραματιστών του μέλλοντός της. Η Αθήνα πάσχοντας από τον υδροκεφαλισμό του αρχαίου της παρελθόντος, δυσκολευόταν να βρει σύγχρονους «εραστές». Ευτυχώς, τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι κάτοικοι -ειδικά νεότεροι και μορφωμένοι- στρέφουν το βλέμμα στην πρωτεύουσα με αγάπη και έγνοια. Ασχέτως από το αν έχουν γεννηθεί εκεί ή όχι, διεκδικούν καλύτερο περιβάλλον ζωής και δράσης, μα κυρίως τη χαρά της αυτογνωσίας: τι σημαίνει να είσαι Αθηναίος σήμερα;

Σε αυτό το ερώτημα, μια ομάδα τριαντάρηδων αρχιτεκτόνων, έχει δώσει μια πολύ ενδιαφέρουσα απάντηση. Πρόκειται για μια παρέα φίλων που βρίσκονται στη διαδικασία της ανάπτυξης μιας εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα, που ονομάζεται «City Tales».

H πρόταση αυτή συμμετέχει στο 2ο κύκλο του προγράμματος «Εgg – enter•grow•go», μια πρωτοβουλία Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της Eurobank και του Corallia για την επώαση και επιτάχυνση νέων, καινοτόμων επιχειρήσεων αλλά έχει και τη στήριξη από το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής (ΕΙΑ).

Τι είναι το «City Tales»; «Η απόπειρα δημιουργίας νέων αφηγήσεων, για το αστικό τοπίο» τονίζουν ο Ιωσήφ Δακορώνιας - Μαρίνα και ο Ηρακλής Παπαθεοδώρου, δύο από τα πέντε μέλη της ομάδας, μαζί με τον Δημήτρη Σαγώνα, τον Μιχάλη Στουπάκη και τη Γεωργία Φραδέλου. «Η ιδέα της εφαρμογής συνένωσε κάτω από τη σκεπή μιας νεοφυούς επιχείρησης την παρέα των φοιτητικών χρόνων. Αποφασίσαμε να κάνουμε το επόμενο βήμα χάρις στο EGG, τη θερμοκοιτίδα επιχειρηματικότητας. Το καλό είναι ότι ήδη από τα πρώτα φοιτητικά χρόνια, όλοι οι αρχιτέκτονες εκπαιδεύονται στο πνεύμα συνεργασίας, καθώς έχουμε κοινές εργασίες» λένε.

Αν κάτι ακόμα χαρακτηρίζει τον επαγγελματικό αυτό κλάδο είναι το μεγάλο χάρισμα της παρατηρητικότητας: «Πολλές φορές παραπονιόμαστε ότι η Αθήνα είναι μια άσχημη πόλη. Αν όμως εστιάσουμε τη ματιά μας πάνω σε κτίρια ή σε διαδρομές, θα δούμε ότι εκεί κρύβεται χάρη και ομορφιά που περνούν συχνά απαρατήρητες. Ετσι λοιπόν σκεφτήκαμε να κάνουμε την εφαρμογή που όχι μόνον θα προτείνει ορισμένους περιπάτους μέσα στον αστικό ιστό αλλά θα εμπεριέχει πληροφορίες για κτίρια. Οταν ο χρήστης θα στέκεται μπροστά από ένα οικοδόμημα που υπάρχει στον ειδικό κατάλογο, θα μαθαίνει την ιστορία του μιας και η έξυπνη συσκευή θα εντοπίζει τη γεωγραφική του θέση. Ακόμα όμως και αν δεν κάνει πραγματική βόλτα, χάρις στην εφαρμογή, θα έχει μια διαθέσιμη βάση δεδομένων για αξιόλογα αρχιτεκτονήματα».

Παρόμοια εγχειρήματα έχουν ήδη ολοκληρωθεί σε πόλεις του εξωτερικού, όπου μνημεία αποκτούν «λαλιά» και εμβληματικές πλατείες «διηγούνται» την ιστορία τους. Το σημαντικό με το «City Tales» είναι πως αντικατοπτρίζει μια νέα εποχή για την Αθήνα, μια μητρόπολη που πλήττεται βάναυσα από την κρίση, αλλά βλέπει ακτίνες φωτός μέσα από τη νεανική επιχειρηματικότητα και την ενσυναίσθηση της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς που έχει μια μερίδα του πληθυσμού.

Και τι είδους κτίρια, θα φτιάξουν αυτόν τον κατάλογο που θα εμφανίζεται στην οθόνη του κινητού; Ας δούμε τι μας απαντούν οι νέοι αρχιτέκτονες, οι οποίοι μάλιστα βιοπορίζονται από το επάγγελμά τους: «Δώσαμε βαρύτητα αρχικά στο αθηναϊκό κέντρο, γιατί συμπυκνώνει πολλές διαφορετικές χρονικές περιόδους και αρχιτεκτονικά στυλ. Απευθυνόμαστε είτε στον επισκέπτη είτε στον ευαισθητοποιημένο κάτοικο που επιθυμεί να δει την Αθήνα πέρα από την αρχαία της κληρονομιά. Τα Εξάρχεια λ.χ. διαθέτουν μεγάλο πλούτο υπέροχων κτιρίων του ’30. Σε άλλες γειτονιές βρίσκει κανείς μικρά διαμάντια. Τώρα είμαστε στη φάση όπου εντοπίζουμε, καταγράφουμε και συλλέγουμε πληροφορίες για εκατοντάδες κτίρια. Σε αυτό έχουμε τη συνδρομή του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής, που στάθηκε αρωγός στην προσπάθειά μας. Αργότερα θα συνθέσουμε τις διαδρομές μέσα στην πόλη, που θα διαρκούν περίπου 30 λεπτά και θα έχουν ένα ευρύ και ποικίλο δείγμα. Η μοναδικότητα της Αθήνας είναι ότι όλα γίνονται στη μικρή κλίμακα. Δεν υπάρχουν μεγάλα οικόπεδα και τεράστια κτίρια. Ετσι όλα συνοψίζονται σε μικρότερα μεγέθη και αυτό είναι το ενδιαφέρον» λένε οι δύο νέοι.

«Σπουδάσαμε και ζούμε εδώ» συνεχίζουν. «Είναι η πόλη μας και θέλουμε να την αναδείξουμε, να σκεφτούμε πάνω στο μέλλον της γιατί είναι και το δικό μας μέλλον. Η γενιά μας έχει μια διαφορετική σύνδεση με την πρωτεύουσα σε σχέση προηγούμενες γενιές που έφτασαν εδώ με τα κύματα της αστυφιλίας. Από αυτήν την άποψη νομίζω ότι θα της φερθούμε με μεγαλύτερη τρυφερότητα».

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πανελλαδικές 2024: Τι σημαίνει η ήπια αύξηση του αριθμού εισακτέων που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Πιερρακάκης

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 22 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 22/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

σχολεία
Η παιδεία στον «γύψο» της χούντας
«Στα τριάντα εννιά χρόνια από τη δικτατορία της 21ης Aπριλίου ουδείς νοήμων και λογικός άνθρωπος έχει βρεθεί να πει έναν καλό λόγο για την...
Η παιδεία στον «γύψο» της χούντας