Thumbnail
Ετοιμάστε το ταξίδι σας όσο ακόμα προλαβαίνετε.

Μέχρι τώρα ξέραμε για χώρες που πρέπει να επισκεφτούμε όσο ζούμε. Η νέα τάξη πραγμάτων με τις κλιματικές αλλαγές και τον αντίκτυπο που έχουν, αλλάζει όσα ξέραμε για τον πάγκοσμιο χάρτη.

Κλιματική αλλαγή, κατολισθήσεις, φυσικές καταστροφές, η στάθμη της θάλασσας και άλλοι παράγοντες, όπως οικονομικές δυσχέρειες, θα αλλάξουν την εικόνα που είχαμε για κάποιες χώρες, εξαφανίζοντας μάλιστα για πάντα ορισμένες από αυτές.

Ας δούμε ποιες πόλεις απειλούνται με εξαφάνιση.

ΣΑΝ ΦΡΑΝΣΙΣΚΟ

Το Σαν Φρανσίσκο είναι μια από τις πιο σεισμογενείς περιοχές της Καλιφόρνια. Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, οι σεισμολόγοι προβλέπουν (με πιθανότητα που αγγίζει το 75%) να χτυπήσει την πόλη σεισμός μεγαλύτερος από 7 ρίχτερ μέχρι το 2086. Οι φήμες αυτές έχουν αρχίσει ήδη να έχουν αντίκτυπο στον πληθυσμό που μειώνεται, ενώ άγνωστο παραμένει το αν η πόλη, σε περίπτωση τέτοιου σεισμού, καταφέρει να επιβιώσει.

ΒΕΝΕΤΙΑ

Η Βενετία είναι γνωστή για τις ρομαντικές βαρκάδες της, αλλά κινδυνεύει να βυθιστεί στο νερό. Ο ρυθμός της βύθισης μάλιστα έχει αυξηθεί δραματικά κατά τα τελευταία 100 χρόνια, με τη στεριά να έχει υποχωρήσει κατά 24 ολόκληρα εκατοστά. Κι αυτό γιατί η Βενετία παραμένει εξαιρετικά ευάλωτη τόσο στα νερά της θάλασσας όσο και στα υπόγεια.

ΝΤΙΤΡΟΙΤ

Το Ντιτρόιτ μπορεί να ήταν κάποτε η «πρωτεύουσα της μηχανοκίνητης», αλλά η «χρυσή εποχή» φαίνεται να ανήκει στο παρελθόν. Ο πληθυσμός της περιοχής συρρικνώνεται διαρκώς τα τελευταία χρόνια, με την πτώχευση και την οικονομική ανέχεια να έχουν πλήξει ανεπανόρθωτα την περιοχή. Μάλιστα, οι ειδικοί λένε πως πόλη θα έχει εγκαταλειφθεί εντελώς μέχρι το 2100. Ενδεικτικά η απογραφή έδειξε 1.850.000 κατοίκους τη δεκαετία του 1950, ενώ σήμερα ο πληθυσμός έχει συρρικνωθεί στους 701.000 ανθρώπους.

ΙΒΑΝΟΒΟ

Την ίδια τύχη έχει και το Ιβάνοβο της Ρωσίας. Η περιοχή που ήταν κάποτε το κέντρο κλωστοϋφαντουργίας, είναι γνωστή και ως «η πόλη με τις νύφες», αφού προσέλκυε χιλιάδες γυναίκες που έψαχναν δουλειά. Σήμερα, η εικόνα έχει αλλάξει – ο χαμηλός δείκτης γεννητικότητας, η φτώχεια και η ανέχεια, τα επίπεδα εγκληματικότητας και χρήσης αλκοόλ και ναρκωτικών, καθώς και η έλλειψη απασχόλησης έχουν καταστρέψει την αίγλη της περιοχής.

 

ΜΕΞΙΚΟ

Η πόλη του Μεξικό μπορεί να έχει μια μεγάλη ιστορία, αλλά οι μελετητές δεν έχουν την ίδια άποψη και για το μέλλον της. Η πόλη των Αζτέκων είναι χτισμένη πάνω σε μια αποξηραμένη λίμνη, η οποία, όπως φαίνεται, δεν μπορεί να «αντέξει» τους σύγχρονους ουρανοξύστες, με αποτέλεσμα να απειλείται με κατεδάφιση.

ΜΠΑΝΤΖΟΥΛ

Η Μπαντζούλ στη Δυτική Αφρική είναι μια ακόμα περιοχή που κινδυνεύει να «βυθιστεί» κάτω από το νερό. Η επιφάνεια των υδάτων έχει ήδη ανέλθει κατά 1 μέτρο τα τελευταία χρόνια, ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής. Ταυτόχρονα, η προχωρημένη διάβρωση του εδάφους έχει ήδη εξαφανίσει περισσότερο από το μισό των πυκνών δασών της χώρας και το 1/5 των ορυζώνων της.

ΤΙΜΠΟΥΚΤΟΥ

Το σπουδαίο εκπαιδευτικό κέντρο του ισλαμικού κόσμου αναμένεται να «θαφτεί» κάτω από την ίδια τους την ιστορία, αφού οι αμμόλοφοι έχουν καλύψει ήδη ένα μεγάλο μέρος της περιοχής.

 

ΝΑΠΟΛΙ

«Δες τη Νάπολι και ύστερα μπορείς να πεθάνεις», έλεγε μια ιταλική παροιμία, η οποία ίσως να πάψει σύντομα να ισχύει. Η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Ιταλίας, μια πόλη γεμάτη πάθη, εκρήξεις, ζωντάνια, γοητεία, ταμπεραμέντο, ερωτισμό και τέχνη -αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO- κινδυνεύει. Και ο λόγος; Το ηφαίστειο του Βεζούβιου. Οι ειδικοί περιμένουν να εκραγεί στα μέσα περίπου του 21ου αιώνα, κάτι που θέτει την πόλη και τον πληθυσμό της σε άμεσο κίνδυνο. Πάντως υπάρχει σχέδιο εκκένωσης της πόλης σε περίπτωση που «ξυπνήσει» το ηφαίστειο.

ΜΠΑΝΓΚΟΚ

Τα ίδια τα θεμέλια της πόλης της Μπανγκόκ φαίνεται πως θα «καταπιούν» σύντομα την πόλη. Τα κτήρια βουλιάζουν στο λασπώδες χώμα πάνω στο οποίο χτίστηκαν, ενώ ταυτόχρονα η περιοχή απειλείται με ξηρασία στην προσπάθεια ανεύρεσης πόσιμου νερού. Πρόβλημα αντιμετωπίζει και η πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης – με την άνοδο της στάθμης της θάλασσας να ανεβαίνει με τέτοιο ρυθμό που κάνει τους επιστήμονες να εκτιμούν ότι η Μπανγκόκ θα μετατραπεί σύντομα σε κανάλι.

ΑΛΛΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΩΝ ΗΠΑ

H Νέα Υόρκη, η Νέα Ορλεάνη, η Βοστόνη, η Ουάσιγκτον, η νοτιοανατολική Φλόριντα, η Βαλτιμόρη, το Τσάρλεστον, το Χιούστον, το Γκάλβεστον, το Λος Άντζελες, το Long Island, το Σακραμέντο, η Φιλαδέλφεια, το Delaware, το Πόρτλαντ, το Σαν Ντιέγκο και το Σιάτλ είναι μερικές ακόμα περιοχές οι οποίες απειλούνται από εξαφάνιση λόγω των κλιματικών αλλαγών.

Πηγή: fortunegreece.com

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Εσείς γνωρίζετε τι σημαίνει «νείρομαι»;

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 22 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 22/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

εκαβ
Θεσσαλονίκη: Στρατιωτικό λεωφορείο και απορριμματοφόρο συγκρούστηκαν με τρία αυτοκίνητα
Το τροχαίο σημειώθηκε στην Eξωτερική Περιφερειακή Oδό της Θεσσαλονίκης- Ένας τραυματίας
Θεσσαλονίκη: Στρατιωτικό λεωφορείο και απορριμματοφόρο συγκρούστηκαν με τρία αυτοκίνητα
Χανιά φωτιά
Μεγάλη φωτιά κοντά στον Ναύσταθμο της Σούδας στα Χανιά: Εκκενώθηκαν σπίτια και παιδικός σταθμός
Πυρκαγιά σε δασική έκταση στη Σούδα Χανίων - Μήνυμα του 112 για απομάκρυνση των κατοίκων από την περιοχή Ναύσταθμο
Μεγάλη φωτιά κοντά στον Ναύσταθμο της Σούδας στα Χανιά: Εκκενώθηκαν σπίτια και παιδικός σταθμός
taskendi
Εάν έχετε συγγενή πολιτικό πρόσφυγα αυτή η εκδήλωση σας αφορά σήμερα
Σήμερα παρουσιάζεται στο Πνευματικό Κέντρο Αθηναίων στις 7μ.μ. ένα βιβλίο που αφορά τους πολιτικούς πρόσφυγες, τα παιδιά και τα εγγόνια τους
Εάν έχετε συγγενή πολιτικό πρόσφυγα αυτή η εκδήλωση σας αφορά σήμερα
ΥΠΟΥΡΓΕΊΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ.jpg
Πώς θα αμειφθούν όσοι συμμετέιχαν στις εξετάσεις για το Πιστοποιητικό Επάρκειας Γνώσεων για Πολιτογράφηση
Καθορισμός αποζημίωσης των απασχολούμενων στις εξετάσεις της 14ης Απριλίου 2024 για την απόκτηση του «Πιστοποιητικού Επάρκειας Γνώσεων για...
Πώς θα αμειφθούν όσοι συμμετέιχαν στις εξετάσεις για το Πιστοποιητικό Επάρκειας Γνώσεων για Πολιτογράφηση