Thumbnail
Νέα «φιτίλια» σε μια εύφλεκτη περιοχή

Τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη βομβάρδισαν το Σάββατο το χωριό Ζαργκαλα, στις παρυφές της οροσειράς Καντίλ στο βόρειο Ιράκ, όπου βρίσκονται βάσεις του PKK.

Τοπικά μέσα αναφέρουν ότι τουλάχιστον εννέα άμαχοι σκοτώθηκαν, μεταξύ των οποίων και μία έγκυος γυναίκας, ενώ άλλοι 15 τραυματίστηκαν.

Οι εξελίξεις στην Τουρκία είναι σημαντικές και δημιουργούν πολλούς κινδύνους για τους γύρω λαούς.
Από τη μια το καθεστώς του Ερντογάν πολεμά (κυριολεκτικά) να αποτρέψει τη δημιουργία ανεξάρτητου κουρδικού κράτος στα σύνορά του και βομβαρδίζει, στο όνομα της καταπολέμησης του ISIS, θέσεις Κούρδων ανταρτών του PKK, αλλά και άλλων δυνάμεων, και απειλεί για εισβολή στη Συρία.  
Περίπου 260 κούρδοι μαχητές του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) σκοτώθηκαν και εκατοντάδες ακόμη τραυματίσθηκαν σε διάστημα μίας εβδομάδας από τις επιδρομές της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας εναντίον βάσεων των ανταρτών, μετέδωσε το κυβερνητικό τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Η Άγκυρα εξαπέλυσε στις 24 Ιουλίου έναν «πόλεμο εναντίον της τρομοκρατίας» θέτοντας ταυτοχρόνως ως στόχους το PKK και τους τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στη Συρία.

Οι δεκάδες αεροπορικές επιδρομές ωστόσο που ακολούθησαν επικεντρώθηκαν στους κούρδους αντάρτες και μόνο τρεις είχαν στόχο το Ισλαμικό Κράτος.

Νέα «φιτίλια» σε μια εύφλεκτη περιοχή

Μιλώντας σε «γεύμα εργασίας» με τους αρχισυντάκτες των μεγαλύτερων τουρκικών ΜΜΕ, ο Αχμέντ Νταβούτογλου σημείωσε ότι «η παρουσία μιας Τουρκίας που μπορεί να χρησιμοποιήσει τη δύναμή της αποτελεσματικά μπορεί να φέρει αποτελέσματα που μπορούν να αλλάξουν το παιχνίδι σε Συρία, Ιράκ και όλη την περιοχή».

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Κυριακάτικου Ριζοσπάστη, η επιλογή της τουρκικής αστικής τάξης να συμμετάσχει ενεργότερα σε έναν πόλεμο που συγκεντρώνει προϋποθέσεις να εξελιχθεί σε γενικευμένη σύρραξη είναι μήνυμα ότι δεν είναι διατεθειμένη να παραιτηθεί από τις δικές της αυτοτελείς αξιώσεις, ούτε και να μείνει θεατής στις ανακατατάξεις που γοργά συνεχίζονται σε όλη τη Μέση Ανατολή. Διεκδικεί μερίδιο στη μοιρασιά, με όρους ωστόσο οι οποίοι δεν είναι απαραίτητο ότι θα βρουν σύμφωνους όλους τους «εταίρους» της.

Την περασμένη βδομάδα, ενισχύθηκαν οι φωνές όσων επέμειναν πως οι επιθέσεις κατά θέσεων του «Ισλαμικού Κράτους» έγιναν ουσιαστικά για το «θεαθήναι», ενώ αληθινός στόχος των τουρκικών βομβαρδισμών είναι οι Κούρδοι και όχι απλά το PKK. Αλλωστε, δεν πάει πολύς καιρός που στελέχη της τουρκικής κυβέρνησης κατήγγειλαν σχέδια δημογραφικών αλλαγών στα νότια σύνορά της και υπογράμμιζαν σε όλους τους τόνους ότι σε καμιά περίπτωση η Αγκυρα δε θα επιτρέψει την ενοποίηση των κουρδικών «καντονιών» (περιοχών). Δεν είναι κρυφή η ανησυχία που εδώ και καιρό προκαλεί στην τουρκική πλευρά ο αναβαθμισμένος ρόλος το ότι Κούρδοι σε Ιράκ και Συρία εξασφαλίζουν μέσα από τις επιτυχίες τους εναντίον του «Ισλαμικού Κράτους», όπως και το ότι αυτό που επιδίωκε η Αγκυρα μέσα από τις «ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις» με το PKK είναι να διασφαλίσει με την κουρδική κοινότητα σχέσεις τέτοιες, που θα της εξασφάλιζαν κάποιες «ισορροπίες»: Και να αποτρέψει τη δημιουργία κουρδικού κράτους από την οποία θα κινδύνευαν και δικά της τμήματα και να διασφαλίσει επαφές με τον «κουρδικό παράγοντα» που φαίνεται ότι όλο και περισσότερα ιμπεριαλιστικά κέντρα προκρίνουν την ισχυροποίησή του.

ΝΑΤΟική αλληλεγγύη

Ασφαλώς, με τις επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού διευρύνεται και περιπλέκεται συνολικά η ενδοϊμπεριαλιστική αναμέτρηση, αποκτούν νέες διαστάσεις οι προσπάθειες προώθησης αντιλαϊκών σχεδιασμών που εντείνονται με πρόσχημα την «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας» και των «τζιχαντιστών» που ούτως ή άλλως δημιούργησαν οι ίδιοι που σήμερα τους πολεμούν.

Η παραχώρηση της αεροπορικής βάσης του Ιντσιρλίκ έγινε δεκτή με ικανοποίηση από τους Αμερικανούς και άλλους «εταίρους» της Αγκυρας. Επιπλέον, η λυκοσυμμαχία του ΝΑΤΟ, μετά από έκτακτη συνεδρίαση που έγινε με αίτημα της Τουρκίας, εξέφρασε την πλήρη στήριξη στις τουρκικές επιχειρήσεις και σε ομόφωνη ανακοίνωσή της υπογράμμιζε: «Η ασφάλεια της Συμμαχίας είναι αδιαίρετη και στεκόμαστε με ισχυρή αλληλεγγύη στο πλευρό της Τουρκίας. Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε πολύ στενά τις εξελίξεις στα νοτιο-ανατολικά σύνορα του ΝΑΤΟ». Από κοντά και η ελληνική συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που και με αυτόν τον τρόπο επιβεβαίωσε την ετοιμότητά της να «χωθεί» ακόμα πιο βαθιά σε μεθοδεύσεις επικίνδυνες για το λαό το δικό μας και όλης της περιοχής.

Στήριξη στους τουρκικούς βομβαρδισμούς πρόσφερε ουσιαστικά και ο ΟΗΕ, αφού ο γγ Μπαν Κι Μουν υποστήριξε σε δηλώσεις του ότι αυτοί αναπτύχθηκαν «ως τρόπος εξάσκησης του δικαιώματος στην αυτοάμυνα».

Ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε πως η Αγκυρα δε ζήτησε στρατιωτική βοήθεια του ΝΑΤΟ, συμπληρώνοντας πως «το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο για τη μάχη κατά της τρομοκρατίας παράλληλα με την Τουρκία».

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

enorgani
Ενόργανη Γυμναστική: Η προκήρυξη Πανελλήνιων αγώνων για ΓΕΛ και ΕΠΑΛ
Προκήρυξη Πανελλήνιων Αγώνων Ενόργανης Γυμναστικής, Ρυθμικής Γυμναστικής και Τραμπολίνο των ΓΕ.Λ. και ΕΠΑ.Λ., σχολικού έτους 2023-2024
Ενόργανη Γυμναστική: Η προκήρυξη Πανελλήνιων αγώνων για ΓΕΛ και ΕΠΑΛ