Thumbnail
ΕΠΑΛ

Ξαφνικά, στο τέλος της σχολικού έτους 2013-2014, έφτασε στο σχολείο μας (Εσπερινό ΕΠΑ.Λ. Κατερίνης) ένα έγγραφο, που μέσα σε τρεις γραμμές, χωρίς άλλες εξηγήσεις, ορίζει ότι όλοι οι μαθητές θα παρακολουθούν μαθήματα Γενικής Παιδείας, ακόμη και οι κάτοχοι Απολυτήριου Λυκείου.

Αφού οι μαθητές των πρωινών ΕΠΑ.Λ. σπάνια διαθέτουν απολυτήριο Λυκείου, λόγω του νεαρού της ηλικίας τους, η συγκεκριμένη απόφαση αφορά κυρίως τους μαθητές των Εσπερινών ΕΠΑ.Λ.

Τα ερωτήματα που δημιουργήθηκαν από τους μαθητές, είναι πολλά:

«Αφού το απολυτήριό μου πιστοποιεί τις γνώσεις στα μαθήματα αυτά, γιατί να τα ξαναπαρακολουθήσω;»

«Θα πάρω και δεύτερο απολυτήριο;»

«Θα μπορώ να βελτιώσω τον βαθμό του απολυτηρίου μου;»

«Θα μπορώ να δώσω Πανελλαδικές Εξετάσεις μέσα από το Εσπερινό Λύκειο;»

«Τι γίνεται αν μείνω σε κάποιο μάθημα Γενικής Παιδείας;»

«Γιατί ο βαθμός του πτυχίου μου να επηρεάζεται και από τα μαθήματα αυτά;»

Και πολλά άλλα παρόμοια ερωτήματα, που δυστυχώς δεν είμαστε σε θέση να απαντήσουμε αν δεν έρθουν οι απαραίτητες διευκρινήσεις από το Υπουργείο.

Όλα όμως τα παραπάνω, είναι το κερασάκι στην τούρτα. Κατά την προσωπική άποψη, (και θέλω να πιστεύω ότι οι περισσότεροι από μας συμφωνούν μαζί μου), οι μαθητές των Εσπερινών Λυκείων, αξίζουν να έχουν μια δεύτερη ευκαιρία, και φυσικά αυτό πρέπει να το σεβαστούμε και να στηρίξουμε την προσπάθειά τους.

Οι μαθητές αυτοί οδηγήθηκαν στα θρανία όχι υποχρεωτικά, αλλά μετά από ώριμη σκέψη. Οι περισσότεροι από αυτούς παρουσιάζονται στην αίθουσα με τα ρούχα εργασίας, γιατί δεν έχουν την πολυτέλεια του χρόνου.

Αν κάποιοι θεωρούν ότι η φοίτηση στα Εσπερινά ΕΠΑ.Λ. είναι εύκολη, τότε προφανώς δεν έχουν συνδυάσει ποτέ σωματική και πνευματική κόπωση, μέσα στην ίδια μέρα.

Ακόμη κι αν μετά από έντονη πνευματική εργασία, η φυσική άσκηση μπορεί να φαντάζει ευχάριστη, το αντίστροφο είναι βασανιστικό. Το σώμα, μετά από μια κοπιαστική ημέρα, εκλιπαρεί τα μάτια να κλείσουν και τον εγκέφαλο να ησυχάσει. Η σχετική ακινησία στην καρέκλα του θρανίου, επιδεινώνει την κατάσταση και χρειάζονται υπεράνθρωπες προσπάθειες για να διατηρηθεί η συγκέντρωση του νου, στο μάθημα.

Αν τέλος σε όλα τα παραπάνω προσθέσουμε τα οικογενειακά βάρη, τα πιθανά προβλήματα υγείας, προβλήματα εργασίας, οικονομικά προβλήματα, σχέσεις κτλ. που αναπόφευκτα χαρακτηρίζουν την ζωή ενός ενήλικα, τότε μπορούμε να πάρουμε μια ιδέα για τον Γολγοθά που αντιμετωπίζει κάποιος ενήλικας που αποφασίζει να αποκτήσει το πολυπόθητο πτυχίο.

Θα περίμενε κανείς ότι το Υπουργείο Παιδείας, θα διευκόλυνε αυτήν την ειδική κατηγορία μαθητών, δίνοντας κίνητρα και απαλλάσσοντάς τους από περιττές διαδικασίες, όπως πολύ σωστά έχει πράξει κατά το παρελθόν.

Η απόφαση αυτή όμως, τους αναγκάζει να ζουν από την αρχή την «μέρα της μαρμότας» και να επαναλαμβάνουν ξανά και ξανά τα ίδια μαθήματα, για τα οποία στον παρελθόν κρίθηκαν ικανοί.

Παρόμοιες αποφάσεις, που επηρεάζουν σημαντικά τις ζωές των συγκεκριμένων μαθητών (και όχι μόνον), θα έπρεπε να λαμβάνονται έπειτα από πολλή σκέψη, λαμβάνοντας υπ΄ όψη όλες τις παραμέτρους που θα οδηγήσουν στην επιθυμητή σχέση «δράσεως – αποτελέσματος».

Ως επίλογο, καταθέτω ένα μεγάλο «respect» στους μαθητές μας, και ελπίζω να πω σύντομα το ίδιο, στους υπεύθυνους για την απόφαση αυτή, έπειτα από την ανάκλησή της.

Γιώργος Περουκίδης

Μηχανολόγος, στο Εσπερινό ΕΠΑ.Λ. Κατερίνης.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παραιτήθηκε διευθυντής σχολείου που απειλήθηκε με καθαίρεση και πειθαρχικές ποινές επειδή αντιτάχθηκε σε αυτή στην αξιολόγηση

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

σχοινας
Και τώρα ... «Ευρωπτυχίο»: Εξαγγελία Μ. Σχοινά στη Σύνοδο Πρυτάνεων - Σήμερα ο Κ. Πιερρακάκης
Η πρόταση  αφορά ένα κοινό πρόγραμμα πανεπιστημίων  από διαφορετικές χώρες της ΕΕ, το οποίο θα αναγνωρίζεται σε όλα τα κράτη μέλη και θα συμβάλει...
Και τώρα ... «Ευρωπτυχίο»: Εξαγγελία Μ. Σχοινά στη Σύνοδο Πρυτάνεων - Σήμερα ο Κ. Πιερρακάκης
bigbrother.jpeg
Ο... Big Brother ξαναχτυπά: Δημοτικό Συμβούλιο αγνοεί γονείς και εγκρίνει κάμερες στα σχολεία
Οι γονείς, παρά την απόφαση του Δημοτικου Συμβουλίου, δήλωσαν ότι συνεχίζουν τον αγώνα να μην εγκατασταθούν και λειτουργήσουν οι κάμερες
Ο... Big Brother ξαναχτυπά: Δημοτικό Συμβούλιο αγνοεί γονείς και εγκρίνει κάμερες στα σχολεία
sxolikes-ekdromes-min_0.jpg
Εκπαιδευτικοί: Ως εδώ με τις σχολικές εκδρομές! Να μπει τώρα τέλος στην ενοχοποίηση των εκπαιδευτικών
Τα πρόσφατα περιστατικά με τη σύλληψη εκπαιδευτικών κατά τη διάρκεια σχολικών εκδρομών έρχονται να προστεθούν σε μια σειρά αντίστοιχων περιστατικών...
Εκπαιδευτικοί: Ως εδώ με τις σχολικές εκδρομές! Να μπει τώρα τέλος στην ενοχοποίηση των εκπαιδευτικών
μαθητές
Πανελλήνιες: Επιλογές σπουδών και τα γνωστά.. άγνωστα επαγγέλματα του μέλλοντος 
Πανελλήνιες: Αν λοιπόν πριν από 20 χρόνια έλεγε κάποιος ότι επάγγελμα του μέλλοντος θα είναι ο δημιουργός app και ότι κάποιοι δημιουργοί app θα...
Πανελλήνιες: Επιλογές σπουδών και τα γνωστά.. άγνωστα επαγγέλματα του μέλλοντος