Thumbnail
ΟΙΕΛΕ

Τεράστια προβλήματα ανομίας και αδιαφάνειας παρατηρούνται στο θέμα της πιστοποίησης προσόντων στο χώρο των ξένων γλωσσών με αποτέλεσμα να θησαυρίζουν οι επιτήδειοι. Με σημερινή της επιστολή στον Υπουργό, στον Υφυπουργό και στη Δντρια Ιδιωτικής Εκπαίδευσης του ΥΠΑΙΘ, η ΟΙΕΛΕ ζητεί να μπει τέλος στα φαινόμενα διαπλοκής και προτείνει ευρύ διάλογο ανάμεσα σε όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς ώστε να εναρμονιστεί η πιστοποίηση προσόντων στην Ελλάδα με τους αντίστοιχους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Δείτε την επιστολή της ΟΙΕΛΕ:

Αθήνα, 8/8/2014

Αριθμ. Πρωτ: 38243.1

ΠΡΟΣ

Τον  Υπουργό Παιδείας  και Θρησκευμάτων  κ. Α. Λοβέρδο

Κύριε Υπουργέ,

Η απόφασή σας να καταργήσετε την επίμαχη ΚΥΑ που αναφέρεται στην πιστοποίηση προσόντων στο χώρο των Η/Υ ήταν αναμφισβήτητα μια θετική ενέργεια. Ωστόσο, είμαστε υποχρεωμένοι να επισημάνουμε ότι το πρόβλημα δεν λύθηκε, απλώς κόπηκε μια παρανυχίδα του. Ο χώρος της πιστοποίησης προσόντων είναι ένα τεράστιο πεδίο ανομίας και ασυδοσίας και χρειάζεται ισχυρή πολιτική βούληση και τόλμη, ώστε να συγκρουστεί κανείς με κατεστημένα συμφέροντα δεκαετιών που έχουν απλώσει τα πλοκάμια τους και απομυζούν πόρους από το κράτος και την ελληνική κοινωνία.

Τρανό παράδειγμα αδιαφάνειας και διαφθοράς είναι ο χώρος της πιστοποίησης προσόντων καλής χρήσης ξένων γλωσσών. Ομάδες συμφερόντων εκμεταλλεύονται το νομοθετικό κενό που υπάρχει (ακόμη και σήμερα η υπάρχουσα νομοθεσία για την πιστοποίηση προσόντων για τις ξένες γλώσσες είναι προκατοχική) και εκδίδουν αμφίβολης νομιμότητας «τίτλους». Εξαιρετικά αποκαλυπτική είναι η εισήγηση ομάδας εργασίας που είχε συγκροτηθεί με εντολή της τότε Υπουργού Παιδείας κ. Διαμαντοπούλου (συνημμένο 1). Τα πορίσματα της έρευνας της ομάδας εργασίας αποκαλύπτουν σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα που συνοψίζεται σε δύο βασικούς άξονες:

·         Τα δήθεν «πτυχία» καλής γνώσης ξένης γλώσσας εκδίδονται συχνά από οργανισμούς εγχώριους μη πιστοποιημένους από την ελληνική και τη διεθνή νομοθεσία, ενώ η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας παρέκαμπτε τον αρμόδιο οργανισμό για την πιστοποίηση φορέων (τον ΕΟΠΠΕΠ) και έδινε απευθείας άδεια σε οποιονδήποτε να εκδίδει πιστοποιητικά προσόντων χωρίς ουσιαστικό έλεγχο, εκμεταλλευόμενη φωτογραφική διάταξη που επέτρεπε την αδιαφανή αυτή λειτουργία (Ν. 4250/2014, άρθρο 5, παρ. 3).

·         Ορισμένοι εξ αυτών των τίτλων (πχ το Proficiency) αυθαίρετα χρησιμοποιούνται ως πιστοποιήσεις επάρκειας διδασκαλίας ξένης γλώσσας. Όμως εδώ οφείλουμε να υπογραμμίσουμε ότι άλλο είναι η πιστοποίηση καλής χρήσης μιας ξένης γλώσσας και άλλο η επάρκεια διδασκαλίας της. Διότι στη δεύτερη περίπτωση αυτός που θέλει να διδάξει μια ξένη γλώσσα θα πρέπει να έχει πρώτα απ’ όλα πιστοποιητικό διδακτικής επάρκειας, όπως ορίζεται από την ισχύουσα νομοθεσία. Η εισροή χιλιάδων κατόχων απλών πιστοποιητικών (αμφίβολης νομιμότητας, επαναλαμβάνουμε) καλής γνώσης ξένης γλώσσας στο χώρο της διδασκαλίας ξένων γλωσσών αφενός μεν καταδικάζει τους καθ’ ύλην αρμόδιους για να διδάξουν ξένες γλώσσες πτυχιούχους των ξένων φιλολογικών τμημάτων, ή των παιδαγωγικών τμημάτων στην ανεργία, ή στη μισθολογική υποβάθμιση, αφετέρου δε ναρκοθετεί την ποιότητα των παρεχόμενων εκπαιδευτικών υπηρεσιών, τις οποίες οι πολίτες πληρώνουν ακριβά, καθώς μεγάλο μέρος των εκπαιδευτών δεν διαθέτουν ακαδημαϊκά την παιδαγωγική επάρκεια.

Με επιστολή μας στον προηγούμενο Υπουργό Παιδείας (συνημμένο 2) είχαμε αναφερθεί στο τεράστιο αυτό ζήτημα και δεν πήραμε, ως συνήθως, ποτέ απάντηση. Θεωρούμε ότι οφείλετε να συνεχίσετε στον ίδιο δρόμο που ανοίξατε με την κατάργηση της ΚΥΑ Πληροφορικής και να βάλετε βαθιά το νυστέρι στο χώρο της πιστοποίησης Ξένων Γλωσσών, όπου παρατηρούνται τα μεγαλύτερα προβλήματα ανομίας και αδιαφάνειας. Ο Κρατικός Οργανισμός Γλωσσομάθειας που εσκεμμένα περιθωριοποιείται οφείλει να ανασυγκροτηθεί και να αναλάβει το ρόλο του. Είναι, επίσης, αναγκαίο όλες οι διαδικασίες πιστοποίησης φορέων και προσόντων να τεθούν υπό τον αυστηρό έλεγχο του ΕΟΠΠΕΠ για να βρεθεί, επιτέλους, η άκρη του νήματος και να μπει μια τάξη στο χάος. Η ΟΙΕΛΕ σας καλεί να προκαλέσετε ευρύ διάλογο ανάμεσα σε όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς, ώστε να σπάσει το απόστημα της διαπλοκής και να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες που θα επιτρέψουν την εναρμόνιση του ελληνικού χώρου πιστοποίησης προσόντων με τους αντίστοιχους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Προφανώς θεωρούμε δίκαιο να μη θιγούν οι κάτοχοι επάρκειας διδασκαλίας και  διδάσκοντες ξένη γλώσσα. Όμως στις υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας υπάρχουν χιλιάδες αιτήσεις για επάρκεια διδασκαλίας, άρα εφόσον υπάρχει και ο νόμος 4250/14 με εξουσιοδοτική πράξη στον Υπουργό Παιδείας θεωρούμε ότι άμεσα πρέπει να λυθεί το τεράστιο αυτό πρόβλημα.
 

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ Ο.Ι.Ε.Λ.Ε.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΟΥΡΟΥΤΟΣ                                                   ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΑΡΡΗΣ

 

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παραιτήθηκε διευθυντής σχολείου που απειλήθηκε με καθαίρεση και πειθαρχικές ποινές επειδή αντιτάχθηκε σε αυτή στην αξιολόγηση

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ethniko-arxaiologiko-mouseio-1.jpg
Δεκάδες προσλήψεις με απολυτήριο Γυμνασίου στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο: Ξεκινούν σήμερα οι αιτήσεις
Πώς θα κάνετε αίτηση για 75 προλήψεις αποφοίτων γυμνασίου και λυκείου στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
Δεκάδες προσλήψεις με απολυτήριο Γυμνασίου στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο: Ξεκινούν σήμερα οι αιτήσεις