Thumbnail
Που στοχεύουν οι αλλαγές;

Ο πυρήνας των ανατροπών στοχεύει στη συγκρότηση ενός κράτους - επιτελείου, πιο αποδοτικού για το κεφάλαιο σε ανάπτυξη και κρίση

«Η Δημόσια Διοίκηση να επιτελέσει το ρόλο της», είπε ανάμεσα σε άλλα ο πρωθυπουργός στις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, συσκοτίζοντας βέβαια το ρόλο στον οποίο αναφέρεται και επιδιώκει, αυτόν της ολόπλευρης εξυπηρέτησης των επιχειρηματικών συμφερόντων.

Ταυτόχρονα, τα δημοσιεύματα και οι δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών για τις «αναγκαίες μεταρρυθμίσεις» είναι καθημερινές, εξειδικεύοντας τα συμφωνημένα και ψηφισμένα του 3ου μνημονίου και μάλιστα σηκώνοντας τη σκόνη των «επίορκων υπαλλήλων», θέλοντας να κρύψουν ότι οικοδομούν ένα κράτος πιο αντιλαϊκό, πιο ταξικό, πιο αυταρχικό.

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ετοιμάζεται να νομοθετήσει άμεσα όλες εκείνες τις παρεμβάσεις στη Δημόσια Διοίκηση ώστε να είναι «εργαλείο για την επίτευξη των στόχων» του αστικού κράτους... Εξάλλου, και σε φάση καπιταλιστικής ανάπτυξης, και σε φάση καπιταλιστικής κρίσης, οι μεταρρυθμίσεις που γίνονται στη Δημόσια Διοίκηση έχουν ένα στόχο: Να είναι μια όσο γίνεται πιο καλοκουρδισμένη μηχανή, που θα υπηρετεί την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.

Ο νέος «Καλλικράτης», τα νέα οργανογράμματα, η αξιολόγηση των δομών, η κινητικότητα, ο νέος νόμος για την αξιολόγηση των υπαλλήλων, την επιλογή των στελεχών διοίκησης και το πειθαρχικό δίκαιο, αποτελούν για άλλη μια φορά τα μέσα για «μια σύγχρονη Δημόσια Διοίκηση...», όπως την περιγράφει το 3ο μνημόνιο.
Μεταφορά αρμοδιοτήτων

Ο νέος «Καλλικράτης», η μεταφορά αρμοδιοτήτων από το κεντρικό κράτος στην περιφερειακή και τοπική διοίκηση αποτελούν βασικά στοιχεία της αναδιοργάνωσης των διοικητικών δομών, της «ριζικής μεταρρύθμισης της Δημόσιας Διοίκησης», όπως την προαγγέλλει η κυβέρνηση, με στόχο ένα επιτελικό κράτος, στόχο όλων των αστικών κυβερνήσεων, μόνιμη επιλογή τους σε κάθε φάση του οικονομικού κύκλου, ανεξάρτητα από το μέγεθος που παίρνει το αστικό κράτος.

Ταυτόχρονα, σηματοδοτεί τη δυνατότητα του αστικού κράτους να παρεμβαίνει σταθερά στην οικονομία ως συλλογικός καπιταλιστής, να χαράζει το δρόμο της καπιταλιστικής ανάπτυξης, να μοιράζει την πίτα, να προσπαθεί να εξομαλύνει τους ανταγωνισμούς των επιχειρηματικών ομίλων.

Και βέβαια, θέλουν αυτή τη μεταρρύθμιση του κράτους να την συνδυάσουν και με τη φοροληστεία των λαϊκών στρωμάτων, γι' αυτό μιλάνε στο 3ο μνημόνιο και για «αναβάθμιση του ρόλου της τοπικής αυτοδιοίκησης με σκοπό την ενίσχυση της τοπικής αυτονομίας», που σημαίνει και νέα χαράτσια από τους ΟΤΑ στο όνομα της «αυτονομίας»!
Νέα οργανογράμματα και αξιολόγηση δομών

Νέα οργανογράμματα, «εξορθολογισμός» των παλιών, σημαίνει αποδοχή της κατάργησης όλων των κενών οργανικών θέσεων, που συστηματικά έγινε τα τελευταία χρόνια, είτε με το ν. 4024/2011 είτε με την «εφεδρεία» και τις «διαθεσιμότητες» είτε με τα προεδρικά διατάγματα των Οργανισμών.

Οργανογράμματα με θέσεις που δεν καλύπτουν τις λαϊκές ανάγκες στην Παιδεία, στην Υγεία, στις κοινωνικές υπηρεσίες, στους παιδικούς σταθμούς, στα ασφαλιστικά ταμεία και σε άλλες υπηρεσίες, που για να μπορούν στοιχειωδώς να λειτουργούν συμπληρώνονται από ωρομίσθιους, αναπληρωτές, επικουρικούς, πενταμηνίτες και άλλους συμβασιούχους, πρακτικάριους και μαθητευόμενους. Οργανογράμματα που υπηρετούν τις επιχειρηματικές διαθέσεις και τα κουτσουρεμένα κονδύλια των κοινωνικών δαπανών.

Τα οργανογράμματα των 14 αεροδρομίων που ιδιωτικοποιούνται, θα είναι ή όχι κομμένα και ραμμένα στις ανάγκες των νέων ιδιοκτητών - επιχειρηματιών; Κουτσουρεμένες θέσεις δεν θα περιλαμβάνουν τα ασφαλιστικά ταμεία που ενοποιούνται, οι δημοτικές υπηρεσίες (καθαριότητα, ηλεκτροφωτισμός κ.λπ.) που ιδιωτικοποιούνται κ.λπ.;

Και βέβαια, μαζί με την κατάργηση των οργανικών θέσεων εργασίας και την επέκταση των ελαστικών σχέσεων κάθε μορφής, ξαναφέρνουν και την ουσιαστική απαγόρευση προσλήψεων μόνιμου προσωπικού (μιλάνε πάλι για επαναφορά της αναλογίας 1/5 ή 1/10).

Αξιολόγηση δομών σημαίνει κλείσιμο, κατάργηση υπηρεσιών, συγχωνεύσεις δομών. Σημαίνει ένταξή τους στους επιχειρηματικούς σχεδιασμούς. Χαρακτηριστική η περίπτωση της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας, που μετά την προεκλογική «παραγγελία» του ΣΕΒ μεταφέρθηκε από τη νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ από το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης στο Υπουργείο Οικονομίας, προκειμένου να μπορούν οι βιομήχανοι να «ξεκοκαλίσουν» πιο εύκολα τα δισ. του νέου ΕΣΠΑ...

Οπως και αυτή που αφορά στην ενίσχυση της «ικανότητας του υπουργείου Εργασίας» και την «αναδιοργάνωση του ΟΑΕΔ» στην προώθηση «των ενεργητικών πολιτικών στην αγορά εργασίας», στην επέκταση δηλαδή των ευέλικτων μορφών εργασίας και την ανακύκλωση της ανεργίας.
Κινητικότητα και νέο μισθολόγιο

Ο όρος «εσωτερική αγορά εργασίας» μάς είναι γνωστός και από τα προηγούμενα μνημόνια, από τις προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και βέβαια από τα κείμενα της ΕΕ. Τον συνδέανε και τον συνδέουνε με την «κινητικότητα», με τη συγχώνευση και την κατάργηση κλάδων και ειδικοτήτων (βλέπε και συγχωνεύσεις Τμημάτων ΤΕΙ, που έχουν ήδη προηγηθεί) και επομένως με νέο προσοντολόγιο και με τα «περιγράμματα θέσης» και τα «καθηκοντολόγια».

Η εσωτερική αγορά εργασίας προϋποθέτει «ηλεκτρονικό μητρώο» όλων των υπαλλήλων και δίνει τη δυνατότητα και στο Δημόσιο να λειτουργεί όπως ο καπιταλιστής, να πηγαίνει δηλαδή όποιον θέλει, όπου θέλει, όποτε θέλει...

Στα σχέδιά της η κυβέρνηση μιλάει για «εθελούσια κινητικότητα» προκειμένου να γλυκάνει το χάπι και να διασκεδάσει το αρνητικό φορτίο που φέρνει η κινητικότητα (διαθεσιμότητα). Δεν μας λέει, όμως, τι θα γίνεται όταν δεν υπάρχουν «εθελοντές», πώς θα βγαίνει το πλεονάζον προσωπικό, αν θα μετακομίζει σε άλλη πόλη, σε άλλη κατηγορία και μισθό...

Και βέβαια, έτσι εξηγείται γιατί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στην προηγούμενή της θητεία αρνήθηκε να καταργήσει όλο το νομοθετικό πλαίσιο που αφορούσε την «κινητικότητα», τον «εξαναγκασμό» ενός εργαζόμενου να μεταφερθεί σε κατώτερη από τα προσόντα του θέση, ακόμα και σε άλλη σχέση εργασίας.

Το νέο μισθολόγιο, που έχει ήδη έτοιμο η κυβέρνηση, θα φέρει παραπέρα μισθολογικές μειώσεις (από το 2009 οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν χάσει πάνω από 5 μισθούς) και θα συνδέεται με τη λεγόμενη αξιολόγηση, με τα «bonus» που θέλουν να δίνουν στους «εκλεκτούς» γενίτσαρους, με τα επιδόματα θέσης, που θα δίνουν σαν τυράκι σε όσους θέλουν να επιλεγούν ως στελέχη διοίκησης (εξάλλου, είναι ομολογημένη η επιθυμία τους να προσελκύσουν σε θέσεις γενικών διευθυντών και στελέχη του ιδιωτικού τομέα).

Και βέβαια, θα συνδέεται με το «ξεφόρτωμα» του δημόσιου τομέα από τους ΥΕ και ΔΕ υπαλλήλους (γυμνασίου και λυκείου) μέσα από την παράδοση στην επιχειρηματική δραστηριότητα των αντίστοιχων υποστηρικτικών υπηρεσιών.

«Δεν θα είναι τιμωρητική η δική μας αξιολόγηση», λέει και ξαναλέει η κυβέρνηση, θέλοντας να ξεγελάσει τις αντιδράσεις των εργαζομένων, που εκφράστηκαν ενάντια στο σχετικό νόμο του Μητσοτάκη της κυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και κρύβοντας επιμελώς πως επιβράβευση κάποιων σημαίνει τιμωρία των άλλων, από τους μισθούς των οποίων μάλιστα κόβεις για να δώσεις το όποιο αυξημένο επίδομα θέσης. Ετσι βέβαια μεταρρυθμίζεται το μισθολόγιο «με δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο» και «αποσυμπιέζεται η μισθολογική δαπάνη», που λέει και το 3ο μνημόνιο.

Σε αυτό το τοπίο των επόμενων ημερών, που οι αντεργατικές μεταρρυθμίσεις θα πέφτουν βροχή, που η μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού θα ισοπεδώσει ό,τι έχει μείνει όρθιο, που ο αυταρχισμός και η τρομοκρατία θα ενταθούν, οι δημόσιοι υπάλληλοι πρέπει να απαντήσουν. Να βγουν μπροστά με όλους τους εργαζόμενους, με τα άλλα λαϊκά στρώματα και να βάλουν την υπογραφή τους σε κάθε λαϊκή - εργατική αγωνιστική δράση παρεμπόδισης των μέτρων και διεκδίκησης της ζωής τους.

Βέτα ΠΑΝΟΥΤΣΑΚΟΥ
Μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και της ΕΕ της ΑΔΕΔΥ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παραιτήθηκε διευθυντής σχολείου που απειλήθηκε με καθαίρεση και πειθαρχικές ποινές επειδή αντιτάχθηκε σε αυτή στην αξιολόγηση

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Συναυλία αλληλεγγύης
Συναυλία αλληλεγγύης στον αγώνα των εκπαιδευτικών ενάντια στην αξιολόγηση και εμπορευματοποίηση της παιδείας
Συναυλία αλληλεγγύης προς τους εκπαιδευτικούς
Συναυλία αλληλεγγύης στον αγώνα των εκπαιδευτικών ενάντια στην αξιολόγηση και εμπορευματοποίηση της παιδείας