Thumbnail
Μεγάλη διαδήλωση στο Τελ Αβίδ

Τρεις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν το πρωί της Κυριακής στη Λωρίδα της Γάζας, από την επανέναρξη των δολοφονικών επιχειρήσεων του ισραηλινού στρατού. Νωρίτερα, το Ισραήλ είχε ανακοινώσει ότι διακόπτει την κατάπαυση πυρός που ίσχυε μέχρι τα μεσάνυχτα της Κυριακής, υποστηρίζοντας ότι οι μαχητές της Χαμάς αγνόησαν την εκεχειρία.

Η Χαμάς αρχικά είχε αρνηθεί να συμφωνήσει στην εκεχειρία λέγοντας ότι «καμία ανθρωπιστική εκεχειρία δεν μπορεί να ισχύσει χωρίς την απομάκρυνση των ισραηλινών αρμάτων μάχης από τη Γάζα, χωρίς οι κάτοικοι να μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους και τα ασθενοφόρα που μεταφέρουν τις σορούς να είναι ελεύθερα να κυκλοφορούν στη Γάζα». Ωστόσο στη συνέχεια ο εκπρόσωπος της οργάνωσης ανακοίνωσε ότι η Χαμάς συμφώνησε σε νέα 24ωρη ανθρωπιστική εκεχειρία στη Γάζα αρχίζοντας από τις 2 μετά το μεσημέρι της Κυριακής.
 
Προκλητικός ο Νετανιάχου
Ωστόσο, για να δικαιολογήσει τις νέες επιθέσεις, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι η Χαμάς παραβίασε την 24ωρη εκεχειρία που πρότεινε η ίδια, και το ίδιο επανέλαβε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN. Είπε μάλιστα ότι το Ισραήλ «θα λάβει όποια μέτρα είναι απαραίτητα για την προστασία του ισραηλινού λαού».
Σε άλλη συνέντευξη στο «Fox News Sunday», ο Νετανιάχου είπε ότι η Χαμάς έχει παραβιάσει πέντε εκεχειρίες τις οποίες είχε δεχτεί και εφαρμόσει το Ισραήλ. Ο ίδιος, στο αμερικάνικο τηλεοπτικού δίκτυο NBC, ισχυρίστηκε ότι «μοναδική επιλογή» είναι η ειρηνευτική πρωτοβουλία με τη διαμεσολάβηση της Αιγύπτου και πρόσθεσε ότι στόχος του Ισραήλ είναι η «αποστρατιωτικοποίηση της Γάζας».
Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Νετανιάχου, ο Μαρκ Ρετζέβ, δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο ότι η πρόταση της Χαμάς για νέα 24ωρη εκεχειρία «δεν είναι σοβαρή».
 
Μαζεύουν πτώματα οι Παλαιστίνιοι 
Χθες εκμεταλλευόμενοι τη ολιγόωρη παύση του πυρός από το Ισραήλ, οι κάτοικοι της Γάζας βρήκαν την ευκαιρία να περισυλλέξουν τους νεκρούς τους και να εφοδιαστούν σε τρόφιμα. Ωστόσο, βγαίνοντας στους δρόμους βρέθηκαν μπροστά σε ένα σκηνικό καταστροφής σε πολλές περιοχές.
Σύμφωνα με εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας της Γάζας τουλάχιστον 147 σοροί ανασύρθηκαν από τα συντρίμμια. Μέχρι στιγμής τουλάχιστον 1.053 Παλαιστίνιοι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, έχουν σκοτωθεί και 42 στρατιώτες και τρεις πολίτες από την πλευρά του Ισραήλ.
 
Παζάρια στο διπλωματικό πεδίο
Στο διπλωματικό πεδίο οι προσπάθειες για τη διασφάλιση μιας μακροπρόθεσμης εκεχειρίας συνεχίζονται. Η χθεσινή σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Βρετανίας, της Γερμανίας, της Τουρκίας και του Κατάρ στο Παρίσι δεν κατέληξε σε κάποιο αποτέλεσμα. Ο Tούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε μετά το πέρας της συνόδου ότι οι συμμετέχοντες έφτασαν «πολύ κοντά στη συμφωνία μιας εκεχειρίας, όμως το Ισραήλ απέρριψε την πρόταση την τελευταία στιγμή» και πρόσθεσε ότι οι προσπάθειες θα συνεχιστούν.
 
Μεγάλη διαδήλωση στο Τελ Αβίβ
Δύο νεαροί Παλαιστίνιοι χτυπήθηκαν άγρια την Παρασκευή το βράδυ από μια ομάδα νεαρών Εβραίων στη συνοικία Νεβέ Γιάκοβ στην προσαρτημένη Ανατολική Ιερουσαλήμ, έγινε γνωστό χθες Σάββατο από την αστυνομία. Οι δύο Παλαιστίνιοι, ηλικίας 20 ετών, περπατούσαν στο δρόμο, όταν νεαροί Εβραίοι που τους ζήτησαν τσιγάρο έβγαλαν ξύλα και σιδηρόβεργες και τους χτύπησαν, όπως διηγήθηκε ένα από τα θύματα στην εφημερίδα Χααρέτζ.
Την ίδια ώρα ωστόσο, πολλές χιλιάδες Ισραηλινοί συγκεντρώθηκαν το βράδυ του Σαββάτου στο Τελ Αβίβ για να ζητήσουν τον τερματισμό της επιχείρησης του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας. Η διαδήλωση αυτή ήταν η πιο σημαντική που έχουν διοργανώσει οι αντιτιθέμενοι στον πόλεμο μετά την έναρξη της ισραηλινής επιχείρησης στις 8 Ιούλη.  
  

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πανελλαδικές 2024: Τι σημαίνει η ήπια αύξηση του αριθμού εισακτέων που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Πιερρακάκης

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 22 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 22/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Μάτια
Γιατί ανοιγοκλείνουμε τα μάτια μας; Τι ανακάλυψαν οι επιστήμονες
Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι το να ανοιγοκλείνουν τα μάτια τους βοηθάει στη λίπανση, το καθάρισμα και την ενυδάτωση των ματιών
Γιατί ανοιγοκλείνουμε τα μάτια μας; Τι ανακάλυψαν οι επιστήμονες
Φλωρεντία
Μαγικό ταξίδι στην Τοσκάνη της Ιταλίας: Μέρη που κόβουν την ανάσα (Video)
Η ομορφιά της Τοσκάνης στο «πιάτο» - Δείτε βίντεο υψηλής ευκρίνειας από τη Φλωρεντία, τη Σαν Τζιμινιάνιο, το Μοντεριτζιόνι και το Κολόντι
Μαγικό ταξίδι στην Τοσκάνη της Ιταλίας: Μέρη που κόβουν την ανάσα (Video)