Thumbnail
Δείτε για ποιούς θα ισχύσει ο νέος τύπος υπολογισμού του εφάπαξ 

Υπογράφηκε η υπουργική απόφαση για το νέο τρόπο υπολογισμού του εφάπαξ, ο οποίος θα οδηγήσει σε μειώσει στο δημόσιο, όσους κατέθεσαν τα χαρτιά τους από την 1η Σεπτεμβρίου του 2013.

Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι εξαιρούνται από τις νέες μειώσεις 25.427 δημόσιοι υπάλληλοι που κατέθεσαν τα χαρτιά τους έως το τέλος Αυγούστου 2013. Αυτοί θα πάρουν το εφάπαξ τους με βάση τον παλαιό τρόπο υπολογισμού.

Οι υπόλοιποι 18.573 που έκαναν τις αιτήσεις τους από την 1η Σεπτεμβρίου του 2013 και μετά, θα δουν μειώσεις κατά μέσο όρο της τάξης του 12%.

Η νέα υπουργική απόφαση, προβλέπει μεταξύ άλλων τη δημιουργία «ατομικών μερίδων» για όλους τους ασφαλισμένους, ενώ για να μην υπάρξουν δραματικές ανατροπές στο εφάπαξ, όπου καταγράφονται ληξιπρόθεσμες οφειλές -για παράδειγμα στο ταμείο των δημοσίων υπαλλήλων- αυτές θα μοιραστούν σε βάθος 15ετίας.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται:

Δημιουργία από 1η Ιανουαρίου 2014 ατομικών μερίδων, στις οποίες θα τηρούνται οι ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλλονται.

Η απόσβεση των ληξιπρόθεσμων οφειλών θα γίνεται σε ορίζοντα 15ετίας.

Για όσους αποχώρησαν από την 1η Σεπτεμβρίου και εφεξής, το τμήμα εφάπαξ παροχής που αναλογεί στα έτη ασφάλισης μέχρι το τέλος του 2013 υπολογίζεται σύμφωνα με τις διατάξεις των οικείων καταστατικών και τη νομοθεσία που ίσχυε μέχρι την ημερομηνία αυτή. Το διάστημα μετά την 1η Ιανουαρίου 2014 θα υπολογίζεται με το νέο σύστημα, λαμβάνοντας υπόψη το έτος έκδοσης της συνταξιοδοτικής πράξης του κύριου φορέα ασφάλισης, τα έτη ασφάλισης, την ετήσια μεταβολή της βάσης υπολογισμού των εισφορών, το ύψος των καταβληθέντων εισφορών κ.α.

Καθιερώνεται νέος μαθηματικός τύπος για τον υπολογισμό του βοηθήματος.

Για χρόνο από 1η Ιανουαρίου 2014 και μετά, το ποσό του εφάπαξ ισούται με την συσσωρευμένη αξία των εισφορών κατά την ημερομηνία αποχώρησης.

Για τη συσσώρευση των εισφορών γίνεται χρήση πλασματικού ποσοστού επιστροφής, το οποίο ορίζεται ως η ετήσια μεταβολή της βάσης υπολογισμού των εισφορών για το σύνολο των ασφαλισμένων. Συγκεκριμένα, λαμβάνονται υπόψη οι συνολικές ετήσιες εισφορές, τα έτη συσσώρευσης εισφορών, η ετήσια μεταβολή της βάσης υπολογισμού των εισφορών, το έτος έκδοσης της συνταξιοδοτικής πράξης του κύριου φορέα ασφάλισης αλλά και ο συντελεστής βιωσιμότητας του ταμείου.

Για τον συντελεστή βιωσιμότητας λαμβάνονται υπόψη οι συνολικές εισφορές εργοδότη – εργαζόμενου, η ειδική τακτική εισφορά (όπου υπάρχει), τα διοικητικά έξοδα που δεν μπορεί να υπερβαίνουν το 2,5% των ασφαλιστικών εισφορών, η περιουσία η οποία έχει διαμορφωθεί στις 31 Δεκεμβρίου πριν από την καταβολή των συνολικών παροχών, οι συνολικές παροχές χωρίς την εφαρμογή του συντελεστή βιωσιμότητας, η παρούσα αξία των συνολικών υποχρεώσεων με βάση τα δεδουλευμένα δικαιώματα των ασφαλισμένων (με κανόνες συστήματος καθορισμένων εισφορών με νοητή κεφαλαιοποίηση), καθώς και το οικονομικό έτος για το οποίο υπολογίζεται ο συντελεστής βιωσιμότητας.

 

Πηγή: capital.gr, Έλεύθερος Τύπος 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

synedriasi
ΚΥΣΕΕΠ: Συνεδρίαση την Τρίτη (02/04) για επικύρωση κενών και Μεταθέσεις ΕΕΠ-ΕΒΠ για το 2024
Τα θέματα της Ημερήσιας Διάταξης του Συμβουλίου από τους Αιρετούς ΚΥΣΕΕΠ Γεωργία Μπουλμέτη και Βασίλη Βούγια
ΚΥΣΕΕΠ: Συνεδρίαση την Τρίτη (02/04) για επικύρωση κενών και Μεταθέσεις ΕΕΠ-ΕΒΠ για το 2024
ΕΜΠ
Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο κορυφαίο Δημόσιο Πανεπιστήμιο στην παραγωγή νέας επιχειρηματικότητας
Ο Πρύτανης του ΕΜΠ κ. Ιωάννης Χατζηγεωργίου, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την πρωτιά του Ιδρύματος στη σχετική μελέτη, δήλωσε ότι η συμβολή...
Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο κορυφαίο Δημόσιο Πανεπιστήμιο στην παραγωγή νέας επιχειρηματικότητας