Thumbnail
Δείτε αναλυτικά

Την κατάσταση που επικρατεί στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση στο Νομό Χανίων, παρουσιάζει στο ενημερωτικό δελτίο Σεπτεμβρίου, ο αιρετός ΠΥΣΠΕ Νεκτάριος Πετράκης.

Συναδέλφισσες  & συνάδελφοι,

Το πρώτο κουδούνι έχει σημάνει την έναρξη της σχολικής χρονιάς, η οποία πάντα είναι μία στιγμή ιδιαίτερη για όλους, εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς. Εύχομαι σε όλους καλή σχολική χρονιά, υγεία και δύναμη να ξεπεράσουμε τα προβλήματα και τις δυσκολίες για να μπορούμε να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας στα παιδιά του ελληνικού λαού, που περισσότερο από ποτέ έχει την ανάγκη μας, κάτι που δυστυχώς μονίμως και σκοπίμως παραγνωρίζεται από την επίσημη πολιτεία. Οι περικοπές στους πόρους που δαπανά η χώρα μας για την παιδεία έχει οδηγήσει τη δημόσια παιδεία σε οριακό σημείο. Οι χιλιάδες των συνταξιοδοτήσεων και μη πρόσληψη μονίμων εκπαιδευτικών στη θέση τους, έχει δημιουργήσει τεράστιο αριθμό κενών, τα οποία δεν είναι δυνατόν να καλυφθούν με τις ελάχιστες πιστώσεις που διατίθενται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Επίσης οι πιστώσεις ΕΣΠΑ, όσες και αν είναι αυτές, δεν μπορούν να δώσουν λύση δεδομένου ότι αφορούν συγκεκριμένα προγράμματα και μπορούν να καλύψουν συγκεκριμένες κατηγορίες κενών (πχ ολοήμερα , ΤΕ, ειδικότητες για ΕΑΕΠ κλπ) και όχι όλα.

Η κατάσταση αυτή τη στιγμή στο Νομό Χανίων.

Από το ΠΥΣΠΕ έχουν ολοκληρωθεί όλες οι υπηρεσιακές μεταβολές ( υπεραριθμίες, αποσπάσεις, προσωρινές τοποθετήσεις και οι τοποθετήσεις όλων των διαθέσιμων αναπληρωτών) που αφορούν  Δασκάλους, Νηπιαγωγούς και ΣΜΕΑΕ. Όλες αυτές οι μεταβολές ολοκληρώθηκαν με ιδαίτερη πίεση χρόνου δεδομένου των τραγικών καθυστερήσεων από την πλευρά του Υπουργείου τόσο στις μεταθέσεις και τις αποσπάσεις όσο και στην ανακοίνωση των προσλήψεων των αναπληρωτών. Παρόλα αυτά όλο το διαθέσιμο εκπαιδευτικό δυναμικό του νομού ήταν στα σχολεία την ημέρα του αγιασμού και δεν παρατάθηκε η αγωνία και η ταλαιπωρία των συναδέλφων.

Το αποτέλεσμα βέβαια της ελλιπούς στελέχωσης του νομού με αναπληρωτές ήταν η μετακίνηση αρκετών υπεραρίθμων δασκάλων, της πόλης κυρίως, σε πιο μακρινά σχολεία την ίδια στιγμή που υπάρχουν κενά στα ολοήμερα τμήματα πολλών σχολείων ΕΑΕΠ και όχι μόνο (αναλυτικά παρακάτω). Επίσης, αφού δεν δόθηκαν τα κενά των ολοήμερων δημοτικών ΕΑΕΠ ελάχιστες ήταν και οι αιτήσεις απόσπασης που ικανοποιήθηκαν.
Παράλληλα με βάση και των αριθμών των μαθητών του κάθε σχολείου, δεν ήταν δυνατή η πλήρης στελέχωση ορισμένων σχολείων όπως Καντάνου, Σφακοπηγαδίου, Παλαιοχώρας, Βαρυπέτρου κ.α. τα όποια είτε υποβαθμίστηκαν λειτουργικά ή παρέμειναν σε αυτά πληθωρικά τμήματα.
Τις επόμενες ημέρες θα εξεταστούν οι αποσπάσεις ειδικοτήτων Μουσικής, ( Φυσ. Αγωγής Αγγλικών έχουν εξεταστεί) και θα τοποθετηθούν σε σχολεία και οι συμπληρώσεις ωραρίου,  όλων των συναδέλφων, όπου αυτό δεν έχει γίνει, αφού αναμένεται και η ανακοίνωση προσλήψεων ειδικοτήτων μέσα στην εβδομάδα.

Την Τετάρτη επίσης σύμφωνα με πληροφορίες θα υπάρξει και β΄φάση πρόσληψης αναπληρωτών και πιθανόν τότε θα εξεταστούν και οι όποιες αιτήσεις για βελτίωση θέσης υπάρχουν.

Πίνακας κενών Ν. Χανίων:
Πε 70 Τακτ. Προϋπολογισμού : 30
ΠΕ 70 Εσπα για ολοήμερα (όχι ΕΑΕΠ) : 17
ΠΕ 60 Τακτ. Προϋπολογισμού: 5
ΠΕ 60 ΕΣΠΑ : 25
ΠΕ 06 Αγγλικών : 25
ΠΕ 11 Φυσικής Αγωγής : 7
ΠΕ Μουσικής : 18
ΠΕ 71 ΣΜΕΑΕ : 10

Είναι δεδομένο ότι  το Υπουργείο Παιδείας επιχειρεί να λειτουργήσει τα σχολεία με σχέδιο εκτάκτου ανάγκης και παράλληλα να πείσει την κοινωνία ότι μέρος των κενών βαρύνει τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς  (επαπειλούμενες, άδειες άνευ αποδοχών κλπ ). Η αλήθεια είναι ότι από τη στιγμή που η αναλογία προσλήψεων και αποχωρήσεων από το χώρο της εκπαίδευσης είναι 1:100 τα σχολεία δεν μπορούν να λειτουργήσουν. Είναι επιτακτικότερη από ποτέ η ανάγκη για μόνιμους διορισμούς στην εκπαίδευση και δημιουργία και νέων οργανικών θέσεων για τις ειδικότητες Αγγλικών,  Δεύτερης Ξένης γλώσσας, Εικαστικών, Θεατρικής Αγωγής, Πληροφορικής και Φυσικής Αγωγής.

Τελειώνοντας σας ενημερώνω ότι, στο υπηρεσιακό συμβούλιο η άποψη των αιρετών ταυτίζεται με αυτή του Συλλόγου και της ΔΟΕ σε σχέση με τη στελέχωση των σχολείων αναλογικά και με τον αριθμό των μαθητών τους. Κατήγγειλα, με δήλωσή μου, στο υπηρεσιακό συμβούλιο την πολιτική των περικοπών στην εκπαίδευση, σε συνεννόηση με το Σύλλογό μας, προκειμένου να υπάρχει ενημέρωση των συναδέλφων αλλά και η απαραίτητη γνώση δεδομένων για παροχή οδηγιών σε όσους είχαν ανάγκη.


Στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε πληροφορία.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ypaith
Μεταθέσεις Πρωτοβάθμιας: Το Υπουργείο Παιδείας αθέτησε δέσμευση για συμπερίληψη νέων οργανικών θέσεων
Ν.Φασφαλής: «Αυτή η στάση εκθέτει την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου και απαίτησή μας είναι η ίδρυση των νέων οργανικών θέσεων άμεσα»
Μεταθέσεις Πρωτοβάθμιας: Το Υπουργείο Παιδείας αθέτησε δέσμευση για συμπερίληψη νέων οργανικών θέσεων
ypaith3.jpg
Πρότυπα-Πειραματικά σχολεία: Ξεκινούν σήμερα το μεσημέρι οι αιτήσεις εισαγωγής - Βίντεο με οδηγίες
Το ενδιαφέρον είναι αυξημένο, καθώς πέρυσι στα Πειραματικά σχολεία έγιναν 9044 αιτήσεις για 2405 θέσεις, ενώ στα Πρότυπα 8752 αιτήσεις για...
Πρότυπα-Πειραματικά σχολεία: Ξεκινούν σήμερα το μεσημέρι οι αιτήσεις εισαγωγής - Βίντεο με οδηγίες