Thumbnail
Ο Εκπαιδευτικός ως Επαγγελματίας: Παιδαγωγική και Διδακτική Καθοδήγηση, νέο πρόγραμμα εξ αποστάσεως από το E- Learning του ΕΚΠΑ

Ο ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΩΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ

ΝΕΟ E-LEARNING ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΠΌ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

To 10μηνο Πρόγραμμα Εξειδικευμένης Επιμόρφωσης με τίτλο ‘ Ο Εκπαιδευτικός ως Επαγγελματίας: Παιδαγωγική και Διδακτική Καθοδήγηση’’ προσφέρεται με τη μέθοδο της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης από το E-Learning του Κέντρου Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης και Επιμόρφωσης του Πανεπιστημίου Αθηνών και απευθύνεται κατά κύριο λόγο σε εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (δημόσιας και ιδιωτικής), σε στελέχη της εκπαίδευσης, σε πτυχιούχους τμημάτων που οδηγούνται στο εκπαιδευτικό επάγγελμα και σε όποιον ενδιαφέρεται να επιμορφωθεί σε θέματα ανάπτυξης του Eκπαιδευτικού ως επαγγελματία.

Η επαγγελματική ανάπτυξη του Eκπαιδευτικού στο σύγχρονο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον υπαγορεύει την ενεργοποίηση μιας αναστοχαστικής διαδικασίας ως προς τις μορφές συμπεριφοράς και τις πρακτικές που εφαρμόζουν οι εκπαιδευτικοί στο πλαίσιο του σχολείου. Με αφετηρία την κατανόηση της εξέλιξης του ρόλου του παιδαγωγού ανά τους αιώνες, κάθε εκπαιδευτικός οφείλει, ειδικά σήμερα, να γνωρίζει και να ανανεώνει τις γνώσεις του σε παιδαγωγικά και διδακτικά ζητήματα μέσω των οποίων επιτυγχάνεται αφενός η αποτελεσματική διδασκαλία και αφετέρου η ποιοτική εκπαίδευση.

Βασικός σκοπός του εν λόγω προγράμματος είναι η παρουσίαση σημαντικών θεωρητικών και πρακτικών αρχών, παιδαγωγικών και διδακτικών δεξιοτήτων που ενισχύουν τον ρόλο του εκπαιδευτικού ως επαγγελματία και συμβάλλουν στην ισόρροπη και ολόπλευρη ανάπτυξη του μαθητή. Ειδικότερα, το πρόγραμμα μελετά στοιχεία διαχείρισης της σχολικής τάξης, αποτελεσματικής επικοινωνίας και αλληλεπίδρασης μεταξύ όλων των μελών της σχολικής κοινότητας (εκπαιδευτικοί, διευθυντές, μαθητές, γονείς) και εστιάζει σε ομάδες υψηλού κινδύνου αποτυχίας και κοινωνικού αποκλεισμού, όπως αλλοδαποί και παλιννοστούντες μαθητές, μαθητές με προβλήματα συμπεριφοράς ή με μαθησιακές, ψυχολογικές και κοινωνικές δυσκολίες. Κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας, επίσης, παρέχονται τεχνικές αποτελεσματικής πρόληψης και αντιμετώπισης προβλημάτων στη σχολική τάξη, αξιολόγησης της μαθησιακής διαδικασίας και καλλιέργειας δεξιοτήτων ζωής, ενώ παρατίθενται διεξοδικά καινοτόμα στοιχεία διδακτικής μεθοδολογίας και πράξης που προάγουν τη συνεργασία και την ενεργό μάθηση των μαθητών. Παράλληλα τεκμηριώνεται η αναγκαιότητα και σημασία ανάπτυξης βασικών δεξιοτήτων συμβουλευτικής και καθοδήγησης από τον εκπαιδευτικό, ο οποίος καλείται να αντιμετωπίσει, μεταξύ άλλων, σύγχρονα προβλήματα, όπως τη σχολική βία και εκφοβισμό, τη σημερινή οικονομική κατάσταση, την απουσία ελεύθερου χρόνου κ.ά. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στις βασικές λειτουργίες του εκπαιδευτικού μάνατζμεντ, οι οποίες εξασφαλίζουν την επίτευξη των στόχων του σχολείου ως ανοιχτού συστήματος και οργανισμού. Τέλος, λαμβάνοντας υπόψη την προστιθέμενη αξία των Τεχνολογιών Πληροφοριών και Επικοινωνίας αναλύεται ο τρόπος με τον οποίο η διδακτική αξιοποίηση των ΤΠΕ ενισχύει την ποιότητα του εκπαιδευτικού έργου.

Η επιτυχής ολοκλήρωση του Προγράμματος οδηγεί στη χορήγηση Πιστοποιητικού Εξειδικευμένης Επιμόρφωσης.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα

http://elearn.elke.uoa.gr/show_programs.php?catID=all&prID=403

Επίσης, μπορείτε να επικοινωνήσετε με τη Γραμματεία  στα τηλέφωνα 210.36.89.354 και 210.36.89.381, ή να στείλετε e-mail στη διεύθυνση : [email protected].

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Αδιανόητη αυθαιρεσία: Διευθυντής Π.Ε αδικεί υποψήφιο Διευθυντή σχολείου και δημιουργεί «μπάχαλο» με εμπλοκή της δικαιοσύνης!

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Είμαι επί ξυρού ακμής και δεν κομίζω γλαύκα εις Αθήνας! Τι σημαίνει αυτός ο συνδυασμός νεοελληνικής και αρχαίας γλώσσας
Εκφράσεις από τα Αρχαία Ελληνικά που χρησιμοποιούμε σήμερα
Είμαι επί ξυρού ακμής και δεν κομίζω γλαύκα εις Αθήνας! Τι σημαίνει αυτός ο συνδυασμός νεοελληνικής και αρχαίας γλώσσας
paidia glossa
Δέκα παγκόσμιες λέξεις που είναι… ελληνικές και κάνουν τη δική τους "καριέρα" στο εξωτερικό
Δέκα λέξεις με ελληνική ρίζα, που κάνουν τη δική τους "καριέρα" στο εξωτερικό
Δέκα παγκόσμιες λέξεις που είναι… ελληνικές και κάνουν τη δική τους "καριέρα" στο εξωτερικό
anergoi-oaed-epidoma-anergia.jpg
Δωρεάν εργαστήρια συμβουλευτικής ΔΥΠΑ: Ξεκινούν αύριο οι αιτήσεις- Οι θεματικές
Αύριο ξεκινούν οι αιτήσεις για τα διαδικτυακά εργαστήρια συμβουλευτικής της ΔΥΠΑ για τον Απρίλιο, με νέες θεματικές ενότητες
Δωρεάν εργαστήρια συμβουλευτικής ΔΥΠΑ: Ξεκινούν αύριο οι αιτήσεις- Οι θεματικές