Thumbnail
Το ΔΝΤ μένει, τα μέτρα αναμένουμε να έρθουν και το μνημόνιο παρατείνεται.

Το ΔΝΤ μένει, τα μέτρα αναμένουμε να έρθουν και το μνημόνιο παρατείνεται. Αυτά είναι τα γενικά εξαγόμενα της δήθεν διαπραγματευτικής διαδικασίας που θα αποτελέσουν την σανίδα σωτηρίας, μετά το ναυάγιο στο Παρίσι.

Το Βατερλό του Παρισιού περιλαμβάνει όλη την βασική ατζέντα  των μέτρων στα οποία οδηγεί -σχεδόν αυτόματα- η ασυμφωνία περί δημοσιονομικού κενού, το οποίο η τρόικα κοστολογεί στα 2 δις ευρώ για το 2015. Σε αυτό το πλαίσιο οι δηλώσεις του Ευ. Βενιζέλου και του υπουργού οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη μετά την συνάντησή τους σήμερα το πρωί, έξω από το Μέγαρο Μαξίμου με τον Αντώνη Σαμαρά, δύσκολα θα καταφέρουν να μετασχηματίσουν την εικόνα διάλυσης που έχει δημιουργηθεί από τις απανωτές επικοινωνιακές και μη, ήττες της κυβέρνησης. 

Συγκεκριμένα δήλωσαν:

«Το μνημόνιο μπορεί να παραταθεί για τεχνικούς λόγους, για μερικές μέρες ή εβδομάδες μετά το τέλος του έτους» δήλωσε ο Ευ. Βενιζέλος εξερχόμενος του Μαξίμου μετά την συνάντηση με τον Πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, τονίζοντας ωστόσο ότι δεν θα υπάρξει, καθώς δεν χρειάζεται, νέο δάνειο.

«Οι συζητήσεις της ελληνικής αντιπροσωπείας στο Παρίσι ήταν δύσκολες, αλλά είναι ένα βήμα προς την ολοκλήρωση αυτής τελικής διαπραγμάτευσης» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης προσθέτοντας πως «ο,τι κάνουμε, το κάνουμε με μόνο κριτήριο το συμφέρον της εθνικής οικονομίας. Το βασικό μας, αυτή τη στιγμή, ζήτημα είναι να μην επιβαρυνθεί ο Έλληνας πολίτης».

Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε και η δήλωση του κ. Χαρδούβελη: «η συνάντηση στο Παρίσι πήγε καλά, σημειώθηκε πρόοδος, δεν τα κλείσαμε τα θέματα αλλά συνεχίζουμε, μπορεί να υπάρξει μικρή παράταση (σ.σ.του προγράμματος) αλλά για τεχνικούς λόγους», είπε.

Ο κ. Βενιζέλος απάντησε αρνητικά στην ερώτηση εάν θα επισπευσθεί η Προεδρική εκλογή και επέμεινε στο στόχο να κλείσει η διαπραγμάτευση μέχρι το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου.

“Όσοι παράγουν αστάθεια λειτουργούν αρνητικά σε σχέση με την διαπραγματευτική ισχύ της χώρας. Για να έχουμε διαπραγματευτική ισχύ πρέπει να έχουμε σταθερότητα” δήλωσε ανάμεσα σε όλα τα άλλα ο Ευ. Βενιζέλος, μετακυλίοντας τις ευθύνες για το ναυάγιο της διαπραγμάτευσης στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η τακτική αυτή εντείνεται και από την τρόικα η οποία επιχειρεί με της στάση της να δεσμεύσει και την επόμενη κυβέρνηση διαμορφώνοντας ένα ασφυκτικό κλίμα.

Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή (από το Μαξίμου) δεν υπήρξε ναυάγιο στο Παρίσι «κι όσοι το λένε θα διαψευσθούν εκ των πραγμάτων».

Κατά την ίδια πηγή, «και οι ίδιοι οι εκπρόσωποι της τρόικας τόνισαν χθες, μετά την ολοκλήρωση των συζητήσεων στη γαλλική πρωτεύουσα, ότι δεν υπάρχει ναυάγιο αλλά ότι συνεχίζεται η προσπάθεια».

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Εσείς γνωρίζετε τι σημαίνει «νείρομαι»;

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 22 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 22/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ιερωνυμος πιερρακακης
Ιερώνυμος προς Πιερρακάκη: «Η συνεργασία είναι το καλύτερο φάρμακο για να αντιμετωπίζει τα προβλήματα»
Πιερρακάκης: Είναι απαραίτητη η συνεργασία μεταξύ μας, πάντοτε με σεβασμό στους διακριτούς ρόλους Πολιτείας – Εκκλησίας, πάντοτε, όμως, και με πνεύμα...
Ιερώνυμος προς Πιερρακάκη: «Η συνεργασία είναι το καλύτερο φάρμακο για να αντιμετωπίζει τα προβλήματα»
pierrakakis
Οι πανεπιστημιακοί αποδομούν τις εξαγγελίες του υπουργού Παιδείας στη Σύνοδο Πρυτάνεων
Oι πανεπιστημιακοί περιγράφουν τη στάση της κυβέρνησης προς τα ΑΕΙ: «Στην πράξη τα υποβαθμίζει, περιορίζοντας την ενίσχυση που υποχρεούται να παρέχει...
Οι πανεπιστημιακοί αποδομούν τις εξαγγελίες του υπουργού Παιδείας στη Σύνοδο Πρυτάνεων