Thumbnail
Όλες οι λεπτομέρειες

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία ορκωμοσίας ττης νέας Βουλής, με πρόεδρο τον δ' αντιπρόεδρο του Κοινοβουλίου, Νικήτα Κακλαμάνη, καθώς η Ζωή Κωνσταντοπούλου δεν εξελέγη βουλευτής. 

Έπεται η συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να αποφασίσει τη συνολική της πρόταση για τη σύνθεση του προεδρείου.

Με τρεις όρκους πραγματοποιήθηκε η ορκωμοσία των νεοεκλεγέντων βουλευτών. Πρώτα δόθηκε ο θρησκευτικός όρκος παρουσία του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου. Ακολούθησε ο θρησκευτικός όρκος στο Κοράνι από δύο μουσουλμάνους βουλευτές και τέλος ο πολιτικός όρκος.

«Ορκίζομαι ότι θα είμαι πιστός στην πατρίδα και το δημοκρατικό πολίτευμα, θα υπακούω στο Σύνταγμα τους νόμους και θα εκπληρώνω ευσυνείδητα τα καθήκοντά μου», ήταν ο θρξσκευτικός όρκος, με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο να εύχεται «καλή δύναμη σε όλους και πολλές υπομονές».

Στο Κοράνι ορκίσθηκαν οι Χουσεΐν Ζεϊμπέκ (ΣΥΡΙΖΑ) και Αχμέτ Ιλχάν (Ποτάμι), ενώ ο Μουσταφά Μουσταφά (ΣΥΡΙΖΑ) έδωσε πολιτικό όρκο.

Η τελετή ολοκληρώθηκε με τον πολιτικό όρκο. Ο Ν. Κακλαμάνης ζήτησε από όλους τους βουλευτές να εγερθούν, όπως είχε γίνει και στον θρησκευτικό όρκο. «Διαβεβαιώνω στην τιμή και την συνείδησή μου ότι θα είμαι πιστός στην πατρίδα και το δημοκρατικό πολίτευμα, θα υπακούω στο Σύνταγμα τους νόμους και θα εκπληρώνω ευσυνείδητα τα καθήκοντά μου», ήταν ο όρκος που έδωσαν οι βουλευτές.

Η σύνθεση του νεοεκλεγέντος Κοινοβουλίου έχει ως εξής:
ΣΥΡΙΖΑ 145 βουλευτές
Νέα Δημοκρατία 75
Χρυσή Αυγή 18
Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) 17
ΚΚΕ 15
ΠΟΤΑΜΙ 11
ΑΝ.ΕΛΛ. 10
Ένωση Κεντρώων 9

Οι γυναίκες εξακολουθούν να είναι λιγοστές για ακόμη μία φορά, καθώς μόλις 59 εξελέγησαν, 10 λιγότερες από την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο, ενώ οι περισσότερες είναι μέλη του ΣΥΡΙΖΑ (32) και ακολουθεί η Νέα Δημοκρατία με 11.

Οι προγραμματικές δηλώσεις πρόκειται να γίνουν τη Δευτέρα και η ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης αναμένεται τα μεσάνυχτα της Τετάρτης.

Όσον αφορά τη χωροταξική διάταξη των κομμάτων της Βουλής, υπάρχει μία μικρή αλλαγή λόγω της εισόδου της Ένωσης Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη. Σύμφωνα με τον Νικήτα Κακλαμάνη, μετά από συνεννόηση όλων των κομμάτων, συμφωνήθηκε να μην υπάρξει καμία αλλαγή στις πρώτες σειρές των εδράνων.

Οι βουλευτές της Ν.Δ., του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ θα παραμείνουν στις θέσεις τους, το ΠΑΣΟΚ και το ΠΟΤΑΜΙ θα ξανακαθίσουν στα ίδια μεσαία έδρανα, ενώ οι 9 βουλευτές του Βασίλη Λεβέντη θα καθίσουν στη μέση του άνω δεξιού διαζώματος, ανάμεσα σε Ν.Δ. και ΑΝ.ΕΛΛ.

Τέλος, την Κυριακή στις 11.00 το πρωί έχει προγραμματιστεί ψηφοφορία για την εκλογή του νέου προέδρου της Βουλής. Το αξίωμα διεκδικεί ο Νίκος Βούτσης, που έχει προταθεί από το ΣΥΡΙΖΑ, ενώ έχουν δηλώσει ότι θα τον στηρίξουν τόσο οι Ανεξάρτητοι Έλληνες όσο και η Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Αδιανόητη αυθαιρεσία: Διευθυντής Π.Ε αδικεί υποψήφιο Διευθυντή σχολείου και δημιουργεί «μπάχαλο» με εμπλοκή της δικαιοσύνης!

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

κρητη
Σύσκεψη στο ΥΠΑΙΘΑ για την εκπαίδευση στην Κρήτη - Συζήτησαν την αποκατάσταση σχολείων μετά από τον σεισμό του 2021
Η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης στηρίζει πλήρως και εμπράκτως τον Δήμο Μινώα Πεδιάδας στο δύσκολο έργο της αποκατάστασης των σχολείων
Σύσκεψη στο ΥΠΑΙΘΑ για την εκπαίδευση στην Κρήτη - Συζήτησαν την αποκατάσταση σχολείων μετά από τον σεισμό του 2021