Thumbnail
Ενημέρωση από τον αιρετό Φάνη Παπαδάκη

ΦΑΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ   

ΑΙΡΕΤΟΣ Π.Υ.Σ.Π.Ε.  ΞΑΝΘΗΣ

Τηλ: 6947020733 

[email protected]  

www.papadakis.compulaw.gr

Ξάνθη 10 / 12 / 2014

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗ ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι

Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 258/τ.Α’/8.12.14 ο Νόμος 4310/14, ο οποίος μεταξύ άλλων ρυθμίζει «Θέματα διοικητικής οργάνωσης μειονοτικής εκπαίδευσης».

Οι πολύ σημαντικές αλλαγές σύμφωνα με το νέο νόμο είναι οι εξής:

-  Καταργείται το Συντονιστικό Γραφείο Μειονοτικών Σχολείων και  η θέση του Συντονιστή Μειονοτικών Σχολείων.

Ο συντονιστής μειονοτικών σχολείων τοποθετείται σε θέση Σχολικού Συμβούλου Α/θμιας ή Β/θμιας, η οποία καταργείται με την αποχώρησή του από την υπηρεσία και σε κάθε περίπτωση στις 31.8.2015.

-  Δημιουργείται Γραφείο Μειονοτικής Εκπαίδευσης της Περιφέρειας ΑΜΘ με αρμοδιότητα να ασκεί τον συντονισμό για θέματα μειονοτικής εκπαίδευσης.

Υποψήφιοι για τη θέση του Προϊσταμένου του Γραφείου Μειονοτικής Εκπαίδευσης μπορούν να είναι εκπ/κοί της Α/θμιας Εκπαίδευσης με τουλάχιστον 8 έτη προϋπηρεσία,  από τα οποία τα 6 έτη σε μειονοτικά σχολεία.

Η επιλογή θα γίνεται με τις ισχύουσες διατάξεις επιλογής διευθυντών δημοτικών σχολείων.

Η θητεία είναι τετραετής και θα λαμβάνει το επίδομα του Διευθυντή Σχολικής Μονάδας που ανέρχεται σε 300 ευρώ.

Κατά την πρώτη εφαρμογή του Νόμου, ο Προϊστάμενος του Γραφείου Μειονοτικής Εκπαίδευσης διορίζεται με απόφαση του Περιφερειακού Διευθυντή ΑΜΘ, ύστερα από εισήγηση του ΑΠΥΣΠΕ, και η θητεία του λήγει με τη θητεία του Περιφερειακού Διευθυντή ΑΜΘ.

-  Καταργείται το Υπηρεσιακό Συμβούλιο Μειονοτικής Εκπαίδευσης (ΥΣΜΕ).

Οι αρμοδιότητες του ΥΣΜΕ ασκούνται πλέον από τα υπηρεσιακά συμβούλια ΠΥΣΠΕ, ΑΠΥΣΠΕ και ΚΥΣΠΕ και τα θέματα που αφορούν τη λειτουργία των Μειονοτικών Σχολείων περιέρχονται στην αρμοδιότητα των αντίστοιχων Διευθύνσεων ΠΕ Ξάνθης, Ροδόπης και Έβρου, κάτι που συνέβαινε ούτως ή άλλως τη φετινή χρονιά.

Οι συνάδελφοι που υπηρετούν στα μειονοτικά σχολεία του νομού μας ανήκουν πλέον στο ΠΥΣΠΕ Ξάνθης και όλα τα θέματά τους εξετάζονται από το ΠΥΣΠΕ Ξάνθης.

Η σύνθεση του ΠΥΣΠΕ παραμένει ως έχει: Πρόεδρος ο Διευθυντής ΠΕ Ξάνθης, δύο διορισμένα μέλη και οι δύο αιρετοί, όπως αυτοί εκλέγονται  από τις υπηρεσιακές εκλογές.

Μόνο για την πρώτη εφαρμογή και μέχρι τις επόμενες εκλογές για αιρετούς, όταν εξετάζονται θέματα του εκπαιδευτικού προσωπικού του ελληνόγλωσσου προγράμματος μπορεί να συμμετέχει, χωρίς δικαίωμα ψήφου, ο συνάδελφος αιρετός ή ο αναπληρωματικός του που εξελέγησαν στις πρόσφατες εκλογές ως αιρετοί για το ΥΣΜΕ.

Όταν το ΠΥΣΠΕ θα εξετάζει θέματα των συναδέλφων του μειονοτικού προγράμματος,   θα συμμετέχουν δύο αιρετοί εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών του μειονοτικού προγράμματος.

Εντός τριών μηνών θα προκηρυχτούν εκλογές για την ανάδειξη των δύο αιρετών εκπροσώπων των συναδέλφων του μειονοτικού προγράμματος για τα υπηρεσιακά συμβούλια ΠΥΣΠΕ και ΑΠΥΣΠΕ.

Οι συνάδελφοι του ελληνόγλωσσου προγράμματος εκπροσωπούνται από τους εκλεγμένους αιρετούς εκπροσώπους ΠΥΣΠΕ, ΑΠΥΣΠΕ και ΚΥΣΠΕ των οποίων η θητεία λήγει στις 31.12.2016.

-  Οι μεταθέσεις των συναδέλφων του ελληνόγλωσσου προγράμματος, που ανήκουν οργανικά στα μειονοτικά σχολεία, ρυθμίζονται πλέον από τις γενικές διατάξεις των μεταθέσεων. Η διαδικασία και τα κριτήρια μεταθέσεων θα είναι ενιαία για όλους τους συναδέλφους του ΠΥΣΠΕ.

Για τη  φετινή χρονιά και επειδή η προθεσμία των αιτήσεων έχει εκπνεύσει, ενώ πλέον ισχύουν νέα δεδομένα, θα εκδοθεί σχετική οδηγία, η οποία θα ρυθμίζει τα θέματα των αιτήσεων μετάθεσης που έχουν ήδη υποβληθεί και ποια μορφή θα πάρουν.

-  Καταργούνται τα πλασματικά χρόνια που υπολογίζονταν για τους εκπαιδευτικούς που υπηρετούσαν στα μειονοτικά σχολεία, όπως αυτά ίσχυαν σύμφωνα με το άρθρο 1 παρ. 16,17,18 του Ν.2341/1995.

-  Στις θέσεις εκπαιδευτικών του μειονοτικού προγράμματος υπηρετούν αποκλειστικά μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης και ανήκουν στο νέο κλάδο ΠΕ73 «Εκπαιδευτικοί Μειονοτικού Προγράμματος Μειονοτικών Σχολείων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Θράκης».

-  Στις θέσεις εκπαιδευτικών του ελληνόγλωσσου προγράμματος δεν επιτρέπεται να υπηρετούν μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης. Οι συνάδελφοι που ανήκουν στη μουσουλμανική μειονότητα και κατέχουν οργανική θέση στο ελληνόγλωσο πρόγραμμα μειονοτικών σχολείων τίθενται στη διάθεση του ΠΥΣΠΕ και θα επανατοποθετηθούν με τη διαδικασία των τοποθετήσεων του επομένου έτους.

Οι συνάδελφοι της μουσουλμανικής μειονότητας που έχουν τελειώσει Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Πανεπιστημίου της Ελλάδας και επιθυμούν να υπηρετήσουν στο μειονοτικό πρόγραμμα των μειονοτικών σχολείων θα πρέπει να παρακολουθούν  το Διδασκαλείο Εκπ/κών Μειονοτικού Προγράμματος (ΔΕΜΠ) που ιδρύεται από το έτος 2015-16 και εντάσσεται στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΔΠΘ.

-  Συστήνεται μία θέση σχολικού συμβούλου μειονοτικού εκπαιδευτικού προγράμματος για την επιστημονική και παιδαγωγική καθοδήγηση των εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του μειονοτικού προγράμματος στο Νομό Ξάνθης και μία στο Νομό Ροδόπης και Έβρου. Η επιλογή τους θα γίνεται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις που ισχύουν για την επιλογή σχολικών συμβούλων.

Κατά την πρώτη εφαρμογή του Νόμου οι σχολικοί σύμβουλοι  διορίζονται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, ύστερα από πρόταση του Περιφερειακού Διευθυντή ΑΜΘ και η θητεία τους θα είναι τετραετής.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι των μειονοτικών σχολείων

Έχοντας από τώρα και στο εξής την τιμή και την ευθύνη να σας εκπροσωπώ ως αιρετός εκπρόσωπός σας στο Περιφερειακό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΠΥΣΠΕ) Ξάνθης, όπως κάνω με συνέπεια τα τελευταία 4 χρόνια για τους συναδέλφους των δημόσιων σχολείων, σας εγγυώμαι ότι θα καταβάλλω κάθε δυνατή προσπάθεια να υπάρχει ισονομία και ισότιμη μεταχείριση όλων των συναδέλφων και απόλυτη διαφάνεια στις αποφάσεις του ΠΥΣΠΕ, όπως ακριβώς συμβαίνει μέχρι σήμερα.

Για το λόγο αυτό είναι πολύ σημαντικό να εγγραφείτε στην ιστοσελίδα μου www.papadakis.compulaw.gr προκειμένου να λαμβάνετε στα προσωπικά σας e-mail τα ενημερωτικά μου σημειώματα και να ενημερώνεστε για όλα τα υπηρεσιακά θέματα της Διεύθυνσης ΠΕ Ξάνθης.

Για οποιοδήποτε θέμα μη διστάζετε να επικοινωνείτε μαζί μου.

Συναδελφικά

Φάνης Παπαδάκης

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα