Κάνε δωρεάν την εγγράφη σου!

Διεκδίκησε υποτροφίες σε πάνω από 350 μεταπτυχιακά προγράμματα

Πάρε συμβουλές για την συμπλήρωση του μηχανογραφικού σου

Κάνε δωρεάν ψυχομετρικά τεστ

Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αρχική >

Οι πρώτες υποχρεωτικές μετατάξεις στην Παιδεία


Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 15 Αύγουστος, 2013 - 11:46 | Στην Κατηγορία:

Οι πρώτες υποχρεωτικές μετατάξεις στην Παιδεία

Στη δημοσιότητα έδωσε το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων την Τρίτη δύο σημαντικές αποφάσεις για τις υποχρεωτικές μετατάξεις στην εκπαίδευση.

 
Του Γιάννη Ελαφρού
 
Με την πρώτη, το Υπουργείο διαπιστώνει το πλεονάζον εκπαιδευτικό προσωπικό στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και τις κενές θέσεις στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Με την δεύτερη αποφασίζει τον αριθμό των υποχρεωτικών μετατάξεων εκπαιδευτικών και καταγράφει αναλυτικά τις θέσεις που πρέπει να καλύψουν. Αυτές είναι οι κενές θέσεις στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, καθώς και θέσεις διοικητικού προσωπικού στις διευθύνσεις εκπαίδευσης και στα δημόσια ΙΕΚ.
 
Η Απόφαση που υπογράφεται από τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, με ημερομηνία 13 Αυγούστου 2013, αναφέρεται καθαρά σε εκπαιδευτικούς «που μετατάσσονται υποχρεωτικά» και καταγράφει αναλυτικά τις θέσεις που πρέπει να καλυφθούν. Οι θέσεις αυτές στην Απόφαση παρουσιάζονται συγκεκριμένα ανά Περιφέρεια και Νομό, με ταυτόχρονη αναφορά στις ειδικότητες που ζητούνται.
 
Έχει προηγηθεί Απόφαση του Υπουργού, επίσης με ημερομηνία 13/8/2013, με την οποία διαπιστώνεται το πλεονάζον προσωπικό στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση καθώς και οι κενές θέσεις στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Κι εδώ η καταγραφή γίνεται ανά κλάδο ή ειδικότητα, κατηγορία και Διεύθυνση Εκπαίδευσης. Το σύνολο του πλεονάζοντος εκπαιδευτικού προσωπικού γυμνασίων και λυκείων (Δευτεροβάθμια εκπαίδευση) και στις 13 περιφέρειες είναι 6.025 άτομα. Οι ειδικότητες που συμμετέχουν -όχι στον ίδιο βαθμό- στο σχηματισμό του αριθμού των πλεοναζόντων είναι η Αγγλική, Γαλλική και Γερμανική Φιλολογία, η Πληροφορική, τα Καλλιτεχνικά, η Φυσική Αγωγή, η Μουσική, οι Νομικές – Πολιτικές Επιστήμες, η Οικονομία, οι Θεατρικές Σπουδές, η Διοίκηση Επιχειρήσεων αλλά και Θεολόγοι, και σε λίγες περιπτώσεις Φυσικοί και Φιλόλογοι.
 
Οι κενές θέσεις στα δημοτικά σχολεία (πρωτοβάθμια εκπαίδευση) υπολογίζονται από το Υπουργείο Παιδείας και στις 13 Περιφέρειες σε 3.876, με κύριες ειδικότητες την Αγγλική, Γαλλική και Γερμανική Φιλολογία, την Πληροφορική, τα Καλλιτεχνικά και τη Φυσική Αγωγή.
 
Πάνω σε αυτό τον υπολογισμό πλεοναζόντων (στη Δευτεροβάθμια) και κενών (στην Πρωτοβάθμια) θέσεων, έρχεται να βασιστεί η Απόφαση για τις υποχρεωτικές μετατάξεις. Η υπουργική απόφαση δεν ορίζει το ποιοι από τους εκπαιδευτικούς θα μετακινηθούν, ορίζει όμως τις κενές θέσεις που πρέπει να καλυφθούν. Δίπλα στις 3.876 θέσεις στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, η υπουργική απόφαση καθορίζει και 828 θέσεις διοικητικού προσωπικού, που πρέπει να πληρωθούν. Ενας πρώτος υπολογισμός αποκαλύπτει ότι πάνω από 1.300 άτομα από το χαρακτηρισμένο ως πλεονάζον προσωπικό, δεν αντιστοιχούν σε κενές θέσεις.
 
Όπως αναφέρεται στην υπουργική Απόφαση, οι εκπαιδευτικοί που ανήκουν σε κατηγορίες, κλάδους και ειδικότητες συναφείς με τις θέσεις που προβλέπονται να καλυφθούν, καλούνται από σήμερα 14 Αυγούστου έως και την 23 Αυγούστου «να υποβάλουν σχετική αίτηση προτίμησης, προκειμένου να συνταχθούν οι αξιολογικοί πίνακες βάσει των οποίων θα πραγματοποιηθούν οι υποχρεωτικές μετατάξεις».
 
Ηλεκτρονικά οι αιτήσεις προτίμησης
 
Οι αιτήσεις προτίμησης θα υποβληθούν ηλεκτρονικά σε ειδικά διαμορφωμένη για τον σκοπό αυτό ηλεκτρονική σελίδα http://teachers.exams.minedu.gov.gr. Παράλληλα με την αίτηση προτίμησης, οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί θα συμπληρώσουν και τα στοιχεία που λαμβάνονται υπόψη για τη μοριοδότησή τους και την κατάταξή τους σε αξιολογικούς πίνακες. Τα μόρια αφορούν τα κάτωθι: α) τη συνολική τους προϋπηρεσία, β) τους οικογενειακούς λόγους, γ) τις συνθήκες διαβίωσης στις έδρες των σχολείων που υπηρέτησαν, δ) την κατοχή επιπλέον πτυχίων, ε) την κατοχή μεταπτυχιακών και στ) την κατοχή διδακτορικών. Σε περίπτωση ανακριβών στοιχείων ο εκπαιδευτικός διώκεται πειθαρχικά. Οι εκπαιδευτικοί που θα υποβάλουν αίτηση πρέπει να επισκεφθούν τη διεύθυνση εκπαίδευσης της οργανικής τους θέσης για να δηλώσουν τον αριθμό πρωτοκόλλου της ηλεκτρονικής αιτήσεως.
 
 
 
ΠΛΕΟΝΑΖΟΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
 
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΘΡΑΚΗ - 150
 
ΑΤΤΙΚΗ – 1.266
 
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ – 326
 
ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ – 525
 
ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ – 171
 
ΗΠΕΙΡΟΣ – 240
 
ΘΕΣΣΑΛΙΑ – 487
 
ΙΟΝΙΑ – 340
 
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ – 710
 
ΚΡΗΤΗ – 270
 
ΝΟΤΙΟ ΑΙΓΑΙΟ – 506
 
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ – 454
 
ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ – 580
 
ΣΥΝΟΛΟ 6.025
 
ΚΕΝΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΘΡΑΚΗ - 115
 
ΑΤΤΙΚΗ – 1.277
 
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ – 79
 
ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ – 183
 
ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ – 110
 
ΗΠΕΙΡΟΣ – 170
 
ΘΕΣΣΑΛΙΑ – 316
 
ΙΟΝΙΑ – 135
 
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ – 536
 
ΚΡΗΤΗ – 207
 
ΝΟΤΙΟ ΑΙΓΑΙΟ – 229
 
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ – 243
 
ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ – 276
 
ΣΥΝΟΛΟ 3.876
 
ΚΕΝΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ Ή ΑΛΛΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
 
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΘΡΑΚΗ - 35
 
ΑΤΤΙΚΗ – 2
 
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ – 42
 
ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ – 50
 
ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ – 45
 
ΗΠΕΙΡΟΣ – 89
 
ΘΕΣΣΑΛΙΑ – 106
 
ΙΟΝΙΑ – 67
 
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ – 139
 
ΚΡΗΤΗ – 29
 
ΝΟΤΙΟ ΑΙΓΑΙΟ – 91
 
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ – 49
 
ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ – 84
 
 
 
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ

alfavita.gr δεν φέρει ευθύνη για τα σχόλια που αναρτώνται στην ιστοσελίδα της. Τα σχόλια εκπροσωπούν κάθε σχολιαστή. Στα πλαίσια προστασίας των επισκεπτών της, η alfavita.gr θα διαγράφει σχόλια που είναι απειλητικά, προσβλητικά, επιζήμια, δυσφημιστικά, χυδαία, βίαια, υβριστικά ή ρατσιστικά.

Σχετικά Άρθρα

Διευκρινίσεις και απορίες για τις υποχρεωτικές μετατάξεις

Με αφορμή το άρθρο του κ. Β. Καλόγηρου στο news.gr θα πρέπει να επισημανθούν ορισμένες παράμετροι στην ιστορία των υποχρεωτικών μετατάξεων που φαίνεται να αγνοούνται στο διάλογο και που δίνουν μία επίκαιρη οπτική για το φλέγον αυτό θέμα.

Καμία εξέλιξη στο θέμα των υποχρεωτικών μετατάξεων

Συνάντηση του Τάσου Κουράκκη με την Π.Ε.ΚΑ.ΓΕ.ΠΕ.