Thumbnail
Δημοκρατική Συνεργασία Δελμούζου

Παλλήνη 1-3-2015

Η Δημοκρατική Συνεργασία του Συλλόγου Εκπαιδευτικών « Αλέξανδρος Δελμούζος»  χαιρετίζει την απόφαση του ελληνικού λαού  να γυρίσει σελίδα στις  πολιτικές που τον εξαθλίωσαν,   όπως αυτή εκφράστηκε μέσα από τις εκλογές του Γενάρη. Σ΄ αυτή την πολιτική αλλαγή η συμβολή και των μελών της παράταξής μας  ήταν σημαντική,  αφού έγκαιρα αποδείξαμε πως η ταύτιση των συνδικαλιστικών παρατάξεων με κόμματα ανήκουν οριστικά στο παρελθόν και ότι δεν διακατεχόμαστε από φιλοκυβερνητικά ή αντικυβερνητικά σύνδρομα. Γι΄ αυτό άλλωστε πάντα ήμασταν στην πρώτη γραμμή του αγώνα απέναντι στις μνημονιακές, αντιλαϊκές και αντιεκπαιδευτικές πολιτικές.

Η Δημοκρατική Συνεργασία χαιρετίζει επίσης τις προγραμματικές δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας για θέματα εκπαίδευσης, αφού πολλά από αυτά ήταν θέσεις του κλάδου μας και επί σειρά ετών δίναμε αγώνες για την υλοποίησή τους. Προς τη σωστή κατεύθυνση κινούνται οι ρυθμίσεις που σύμφωνα με δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας θα περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο  που θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες στη Βουλή, όπως, μεταξύ άλλων, η κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων, η αναστολή των σημερινών νομοθετικών ρυθμίσεων περί αξιολόγησης του εκπαιδευτικού έργου, η επαναφορά όλων των εκπαιδευτικών που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, η δυνατότητα  επιλογής στους εκπαιδευτικούς που ήδη τοποθετήθηκαν σε διοικητικές θέσεις να επιστρέψουν σε εκπαιδευτικές θέσεις, η κατάργηση της δίχρονης ποινής για τους αναπληρωτές που αρνούνται να αναλάβουν υπηρεσία, καθώς και η προσπάθεια για την πρόσληψη μόνιμων εκπαιδευτικών σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Αυτό που απομένει είναι να δούμε οι δεσμεύσεις του Υπουργείου Παιδείας να υλοποιηθούν και να γίνουν νόμοι του κράτους το συντομότερο  .

Αναμφισβήτητα το πρόβλημα που ταλάνισε τον κλάδο μας, ανάμεσα σε άλλα πολλά,  τα “τελευταία χρόνια ήταν η αξιολόγηση. Η αξιολόγηση αυτή μπορεί να  «αναστέλλεται» σύμφωνα με τις δηλώσεις της νέας πολιτικής ηγεσίας  αλλά, δυστυχώς, αφήνει μεγάλες και ανεπούλωτες πληγές μέσα στα σχολεία μας.

Τα τελευταία χρόνια η πλειοψηφία του κλάδου μας,  με αποφάσεις Γενικών Συνελεύσεων και Διοικητικών Συμβουλίων, με αποφάσεις χιλιάδων συλλόγων διδασκόντων και χιλιάδες υπογραφές εκπαιδευτικών από όλη τη χώρα, έδειξε την αντίθεσή της στη χειραγώγηση  των εκπαιδευτικών και στην κατάργηση της παιδαγωγικής ελευθερίας και δημοκρατίας στα σχολεία μας μέσα από τη  λεγόμενη αξιολόγηση. Η Δημοκρατική Συνεργασία , τηρώντας από την πρώτη στιγμή αταλάντευτη στάση στο ζήτημα της αξιολόγησης, κάλεσε όλους τους συναδέλφους να οργανώσουν την αντίστασή τους σε κάθε σχολείο της περιοχής μας και να μη συμμετέχουν σε καμία διαδικασία της , με βάση τις συλλογικές αποφάσεις του συλλόγου μας και της ΔΟΕ. Πάντα συνεπής με τις αρχές της, υπήρξε η μαχητική φωνή που έκανε τα πάντα ώστε  η αξιολόγηση – επιθεωρητισμός του υπουργείου να μείνει στα χαρτιά. Δυστυχώς, όμως,  σ΄ αυτόν τον αγώνα του κλάδου μας κάποιοι « συνάδελφοί μας» επέλεξαν την άλλη πλευρά, χρησιμοποιώντας  τη θέση τους ως μέσο πίεσης και εκφοβισμού των συναδέλφων  για να περάσουν τα σχέδια της κυβέρνησης, συμμετέχοντας  σε διαδικασίες ενάντια στις αποφάσεις του κλάδου και την εκπεφρασμένη αντίθεση του συνόλου της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Έγκαιρα ο Σύλλογος μας, ανάμεσα σε άλλες αποφάσεις του,  με ομόφωνη ανακοίνωσή του (24 -11-2014/ Αρ. πρωτ.: 70), προειδοποιούσε προφητικά και καλοπροαίρετα τα στελέχη της εκπαίδευσης ( Δ/ντες Εκπαίδευσης, Σχολικούς Συμβούλους, Διευθυντές Σχολικών Μονάδων)  :

Σήμερα αρκετοί από αυτούς κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν , σφυρίζουν αδιάφορα , φόρεσαν και πάλι το προοδευτικό προσωπείο τους. Αρκετοί σχολικοί σύμβουλοι άρχισαν να εμφανίζονται στα σχολεία  αναλαμβάνοντας και πάλι τα παιδαγωγικά τους καθήκοντα βγάζοντας το κουστούμι του αξιολογητή !!!!!  Μετά την μπόρα πάντα βγαίνουν τα σαλιγκάρια. Η μπόρα μόλις περάσει δεν φέρνει όμως μόνο τα σαλιγκάρια, αλλά και το ουράνιο τόξο που καθαρίζει και φωτίζει το γκρίζο σκηνικό!

…. Οι συνάδελφοι, συναδέλφισσες Διευθυντές πρέπει να γνωρίζουν ότι εκτός από την υπηρεσιακή, διοικητική, πολιτική, συνδικαλιστική διάσταση το θέμα έχει κυρίως ανθρώπινη διάσταση. Είναι θέμα αξιοπρέπειας και οι συνάδελφοι τους έχουν συνείδηση, μνήμη και κρίση. Ζούμε μέσα σε ένα ρευστό πολιτικό σκηνικό. Όλοι μας ζούμε σε μια περιοχή που μας δίνει το δικαίωμα να γνωρίζουμε πολύ καλά ο ένας τον άλλο. Ας σκεφτούν τη θέση τους όταν αύριο αλλάξουν τα πράγματα και καταργηθούν αυτοί οι νόμοι, όπως πρόσφατα με επίσημο τρόπο η αξιωματική αντιπολίτευση ανακοίνωσε. Όταν θα είναι μετέωροι πολιτικά, συνδικαλιστικά, συναδελφικά , ανθρώπινα πως θα μπορέσουν να ξανακοιτάξουν στα μάτια τους συναδέλφους τους όταν θα τους ακολουθεί το στίγμα της σύμπραξης σε αυτές τις πολιτικές και της συμμετοχής τους σε αυτές τις εξευτελιστικές διαδικασίες ;…. (Όταν η χειραγώγηση και η τρομοκράτηση των Συλλόγων Διδασκόντων από τους Δ/ντες των Σχολικών μονάδων ονομάζεται "έμπνευση" από τους σχολικούς συμβούλους.)

Οι εξελίξεις, όμως, δικαιώνουν όσες/ους συμπορεύτηκαν με τον κλάδο και αγωνίστηκαν για την αποτροπή της αξιολόγησης,  της κατηγοριοποίησης των σχολείων,  την αποτροπή των διαθεσιμοτήτων και των απολύσεων  των εκπαιδευτικών ,  για την υπεράσπιση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας. 

Συναδέλφισσες , συνάδελφοι

Κανένας εφησυχασμός δεν επιτρέπεται. Ο αγώνας συνεχίζεται και πρέπει να συνεχιστεί με μεγαλύτερη ένταση για μια πραγματικά Δημόσια και Δωρεάν παιδεία. Η Δημοκρατική Συνεργασία δεσμεύεται ότι θα εξακολουθήσει να στέκεται αγωνιστικά και ενωτικά απέναντι στις αντιεκπαιδευτικές πολιτικές .

Από τη Δημοκρατική Συνεργασία

του Συλλόγου Εκπαιδευτικών « Αλέξανδρος Δελμούζος»

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

σχολικη εφημεριδα
ΓΕΛ Άστρους: Σχολική εφημερίδα αφιερωμένη στον Ελληνισμό της Ανατολής
Οι μαθητές και οι μαθήτριες της σχολικής εφημερίδα σας προσκαλούν σε αυτό το μοναδικό ταξίδι στην ιστορία και στις άσβηστες μνήμες της Ανατολής
ΓΕΛ Άστρους: Σχολική εφημερίδα αφιερωμένη στον Ελληνισμό της Ανατολής
foto_education.jpg
Α’ κύκλος Κινητικότητας-Εκπαιδευτικοί: Νέα εγκύκλιος – Τι ισχύει για αιτήσεις μετατάξεων-αποσπάσεων
Α ́ Κύκλος Κινητικότητας: Οδηγίες προς τους φορείς προέλευσης και υποδοχής - Τι αναφέρει η εγκύκλιος για τους εκπαιδευτικούς
Α’ κύκλος Κινητικότητας-Εκπαιδευτικοί: Νέα εγκύκλιος – Τι ισχύει για αιτήσεις μετατάξεων-αποσπάσεων