Thumbnail
Το δημόσιο σχολείο πρέπει να στηρίζεται σε μόνιμους, όχι σε αναπληρωτές, κύριε Κουράκη

Οι δεξιότητες ενός αριστερού υπουργού

Το δημόσιο σχολείο πρέπει να στηρίζεται σε μόνιμους, όχι σε αναπληρωτές, κύριε Κουράκη

του Βασίλη Παπαδημητρίου

Η δήλωση αυτή ήταν αφοπλιστική, σχεδόν απίστευτη από το στόμα ενός αριστερού υπουργού: " Το δημόσιο σχολείο θα στηριχθεί του χρόνου στους αναπληρωτές"! Μεταξύ των άλλων εξαγγελιών της κυβέρνησης είχε δοθεί η δέσμευση πως οι μόνιμοι διορισμοί θα ήταν περίπου 4.000. Ωστόσο, ακόμα κι αυτές οι προβλέψεις δεν ήταν αληθείς. Ο αριθμός βαίνει διαρκώς μειούμενος και προς το παρόν υπολογίζεται πως οι μόνιμοι διορισμοί δε θα ξεπεράσουν τους 2500 σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, εκ των οποίων περίπου 500 είναι οι διοριστέοι του 2008. Ο αριθμός αυτός είναι ελάχιστος μπροστά στα 27000 κενά που θα υπάρχουν τη νέα σχολική χρονιά (πρβλ. Κάτσικας, Βραχνάς οι μεταθέσεις εκπαιδευτικών, 18/04/2015, Εφημερίδα Συντακτών).

Οι εξαγγελίες για επένδυση πάνω στους δομικούς πυλώνες του κοινωνικού κράτους, την υγεία και την παιδεία, έχουν πάει περίπατο, τουλάχιστον στο σκέλος της εκπαίδευσης. Η αναλογία 1:10 ή 1:12 δε μπορεί να λύσει την ανοιχτή πληγή των χιλιάδων χαμένων διδακτικών ωρών για τους μαθητές. Κι αν μέχρι τώρα οι μεγάλοι άτυχοι ήταν οι μαθητές των παραμεθόριων περιοχών, πλέον κενά παρατηρούνται έντονα και μέσα στο λεκανοπέδιο ακόμα και σε πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα ή σε τάξεις δημοτικού, όπου οι μαθητές παρακολουθούν ανεπαρκώς τα μαθήματα. Επιπρόσθετα, η απουσία διορισμών θα έχει συνεπακόλουθο αποτέλεσμα το δραματικό περιορισμό των μεταθέσεων στις ακριτικές περιοχές. Μόνιμοι συνάδελφοι που έχουν εγκλωβιστεί την τελευταία πενταετία μακριά από το σπίτι τους, θα συνεχίσουν να κουβαλούν σταυρό και του χρόνου.

Τι μας υπόσχεται ο κύριος Κουράκης; Συνέχιση απώλειας αυτών των ωρών; Αφού οι αναπληρωτές δεν τοποθετούνται την 1η Σεπτεμβρίου. Κι αν δεν εξασφαλιστούν έγκαιρα οι αναγκαίες πιστώσεις, τι ποιότητα εκπαίδευσης θα εξασφαλίσει για τους μαθητές της επόμενης σχολικής χρονιάς; Θα ζητηθεί πίστωση χρόνου και κατανόηση ως νεοεκλεγείσα κυβέρνηση σε ενδεχόμενες κινητοποιήσεις, γιατί πρώτη φορά αριστερά; Ή θα αρχίσουν το μασάζ οι φίλα κείμενες συνδικαλιστικές παρατάξεις, που ξαφνικά δείχνουν μέγιστη κατανόηση στα ίδια προβλήματα, για τα οποία πέρυσι ωρύονταν; 

Ποια είναι η λύση που προτείνεται; Τα ΕΣΠΑ, η μόνη πηγή εξασφάλισης πόρων για την εκπαίδευση πια. Θα συσκεφθούν οι γραφειοκράτες, θα σκεφθούν κάποιο ευφάνταστο τίτλο, θα πάρουν πάλι κάποιο πρόγραμμα και άντε να τη βγάλουμε και φέτος. Εναλλακτικά, θα μεταφερθούν πόροι από εδώ, θα κόψουμε κάτι από εκεί, γιατί τι να κάνουμε; Έχουμε να πληρώσουμε τη δόση στο ΔΝΤ! Αυτά επιτάσσει η real politik όσων ψηφίστηκαν και εκλέχτηκαν για να μην είναι ίδιοι με τους κήρυκες του νεοφιλελευθερισμού, με τα κοράκια που μας μαύρισαν τη ζωή! Όμως, η δικαιολογία της καμένης γης δεν πείθει πια, ξέρατε από πριν την πραγματικότητα.

Ποια είναι η πραγματική λύση; ΜΟΝΙΜΟΙ ΜΑΖΙΚΟΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΨΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΕΝΩΝ! Αυτή είναι η πραγματική λύση σε ένα πραγματικό πρόβλημα, η κάλυψη των κενών με αναλογία 1:1. Σκοπός μιας αριστερής κυβέρνησης δεν πρέπει να είναι η ικανοποίηση των δανειστών και του κεφαλαίου, αλλά η εξυπηρέτηση των αναγκών της κοινωνίας. Ανέφικτο; Για μια αληθινή αριστερή κυβέρνηση όχι. Εκτός αν το κράτος έχει συνέχεια...

Βασίλης Παπαδημητρίου

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα