Thumbnail
Ο φτερωτός δεινόσαυρος της Κίνας ενισχύει τη θεωρία

Ένα νέο είδος δεινοσαύρου, καλυμμένο εξ ολοκλήρου με φτερά και με ουρά πολύ μεγάλου μήκους, εντοπίστηκε στην Κίνα και ενισχύει τη θεωρία σύμφωνα με την οποία υπήρχαν ιπτάμενα πλάσματα στον πλανήτη πολύ πριν κάνουν την εμφάνισή τους τα πουλιά.

Ο δεινόσαυρος, ηλικίας 125 εκατομμυρίων ετών, που βαφτίστηκε Changyuraptor yangi, ανήκει στην τάξη των μικροραπτόρων, που είχαν μικρά πόδια και ουρά, διέθεταν φτερά και έμοιαζαν με τεράστια κοτόπουλα με τρομακτική οδοντοφυία. Παρά τα πούπουλα και την ανατομία τους, που θυμίζει εκείνη των πουλιών, οι επιστήμονες εξακολουθούν να διαφωνούν ζωηρά για το κατά πόσον οι μικροράπτορες είχαν την ικανότητα να πετούν.

Ο σκελετός του Τσανγκιουράπτορ γιανγκί (το όνομά του σημαίνει στην κυριολεξία «άρπαγας με μακριά φτερά») βρέθηκε στο Τζεχόλ της επαρχίας Λιαονίνγκ, στη βορειοανατολική Κίνα. Είχε μήκος περίπου 1,3 μ. από την άκρη της μύτης του μέχρι τη βάση της ουράς. Τα φτερά που κοσμούσαν την ουρά του αποτελούσαν σχεδόν το ένα τρίτο του συνολικού μήκους του.

«Αυτά τα ασυνήθιστα φτερά, μήκους 30 εκατοστών, είναι μακράν τα μεγαλύτερα που έχουν βρεθεί ποτέ σε φτερωτούς δεινοσαύρους», διαβεβαίωσε ο Λούις Τσιάπι, παλαιοντολόγος στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λος Άντζελες που συμμετείχε στην έρευνα για την εξακρίβωση του είδους των απολιθωμάτων.

Από τις αναλύσεις της οστικής μάζας του ζώου διαπιστώθηκε ότι ήταν ενήλικο και ζύγιζε περίπου 4,5 κιλά, γεγονός που σημαίνει ότι ήταν ένας από τους μεγαλύτερους δεινοσαύρους «με τέσσερα φτερά», όπως αποκαλούνται τα όντα αυτά επειδή είχαν πούπουλα και στα τέσσερα πόδια τους. Πολλοί ερευνητές πιστεύουν ότι αυτοί οι δεινόσαυροι μπορούσαν να πετάξουν, έστω και αδέξια, για να κυνηγήσουν τα θύματά τους.

Οι ερευνητές, αν και εμφανίζονται επιφυλακτικοί ως προς τις πτητικές ικανότητες του Τσανγκιουράπτορα εκτιμούν ότι η επιβλητική ουρά του ενδεχομένως να του επέτρεπε να ελέγχει καλύτερα τον τρόπο προσγείωσής του στο έδαφος.

«Αυτό το καινούριο απολίθωμα υπογραμμίζει το γεγονός ότι στους δεινοσαύρους η πτήση δεν περιοριζόταν μόνο στα πολύ μικρά ζώα. Όμως, θα χρειαστούν πολλά ακόμη στοιχεία για να μας λυθούν όλες οι απορίες για το πώς πετούσαν», κατέληξε ο Τσιάπι.

ΠΗΓΗ: archaiologia.gr/

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

σχολικη εφημεριδα
ΓΕΛ Άστρους: Σχολική εφημερίδα αφιερωμένη στον Ελληνισμό της Ανατολής
Οι μαθητές και οι μαθήτριες της σχολικής εφημερίδα σας προσκαλούν σε αυτό το μοναδικό ταξίδι στην ιστορία και στις άσβηστες μνήμες της Ανατολής
ΓΕΛ Άστρους: Σχολική εφημερίδα αφιερωμένη στον Ελληνισμό της Ανατολής
foto_education.jpg
Α’ κύκλος Κινητικότητας-Εκπαιδευτικοί: Νέα εγκύκλιος – Τι ισχύει για αιτήσεις μετατάξεων-αποσπάσεων
Α ́ Κύκλος Κινητικότητας: Οδηγίες προς τους φορείς προέλευσης και υποδοχής - Τι αναφέρει η εγκύκλιος για τους εκπαιδευτικούς
Α’ κύκλος Κινητικότητας-Εκπαιδευτικοί: Νέα εγκύκλιος – Τι ισχύει για αιτήσεις μετατάξεων-αποσπάσεων