Thumbnail
Τι προβλέπει η ρύθμιση για τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς

ΞΑΦΝΙΚΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ-ΣΕ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ ΜΕΤΑΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ, ΣΕ ΑΝΑΛΩΣΙΜΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΟΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΙ ΜΕ ΤΗΝ ΡΥΘΜΙΣΗ ΠΟΥ ΠΕΡΑΣΕ ΕΝ ΚΡΥΠΤΩ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΤΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ-ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΕΚΤΑΚΤΟΥ ΚΟΙΝΟΥ Δ.Σ. ΣΙΕΛ ΚΑΙ ΟΙΕΛΕ

Χθες το βράδυ κατατέθηκε αιφνιδιαστικά και εν κρυπτώ, χωρίς καμιά ενημέρωση ή διάλογο με τους κοινωνικούς φορείς, ρύθμιση για την ιδιωτική εκπαίδευση που ουσιαστικά αποτελεί ξαφνικό θάνατο για το δημόσιο και κοινωνικό αγαθό που παρέχουν τα ιδιωτικά σχολεία καθώς και για τα εργασιακά δικαιώματα και την αξιοπρέπεια των ιδιωτικών εκπαιδευτικών. Πιο συγκεκριμένα:

  • Απελευθερώνονται πλήρως οι αναιτιώδεις απολύσεις χωρίς καμία αξιολογική διαδικασία και χωρίς έλεγχο της πολιτείας. Οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί είναι πλέον έρμαια στις ορέξεις του σχολάρχη. Επίσης συρρικνώνεται δραματικά το ποσό της αποζημίωσης για αυτούς που θα απολυθούν.
  • Αποσύρεται η εποπτεία του Υπουργείου Παιδείας από τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, με αποτέλεσμα να τίθεται εν αμφιβόλω η εγκυρότητα της εκπαιδευτικής διαδικασίας, καθώς δεν θα ελέγχονται πλέον τα προσόντα των εκπαιδευτικών και η εγκυρότητα των διαδικασιών απόκτηση τίτλων.

Οι εξελίξεις αυτές οδήγησαν σε έκτακτη, κοινή συνεδρίαση των Δ.Σ. ΟΙΕΛΕ και ΣΙΕΛ για να αποφασισθούν τα επόμενα βήματα του κλάδου. Συνοπτικά οι αποφάσεις έχουν ως εξής:

  • Ενημέρωση Βουλευτών και Κομμάτων της Βουλής με ενημερωτικό κείμενο (συνημμένο)
  • Ενημέρωση με επιστολή των σωματείων και των συναδέλφων σε όλη την Ελλάδα
  • Συγκέντρωση στα γραφεία της Ομοσπονδίας και πορεία προς τη Βουλή την Κυριακή 30/3 και ώρα 6:00 μ.μ.
  • Κλείνουν όλα τα ιδιωτικά σχολεία την Τετάρτη 9/4 και συμμετοχή στην Πανελλαδική απεργία ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ

Η συγκεκριμένη ρύθμιση που κατέθεσε η κυβέρνηση είναι προδήλως αντισυνταγματική διότι παραβιάζει ευθέως το άρθρο. 16, παρ. 8 του Συντάγματος την ώρα που φαινόμενα ανομίας γιγαντώνονται στην ιδιωτική εκπαίδευση με σχολεία να λειτουργούν χωρίς άδειες λειτουργία, χωρίς φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα, με παράνομο προσωπικό και με παραχάραξη των ωρολόγιων προγραμμάτων, η κυβέρνηση, αντί να προβεί σε ρύθμιση για την αποκατάσταση της νομιμότητας, τροφοδοτεί την πλήρη απορρύθμιση της ιδιωτικής εκπαίδευσης προς όφελος της συντεχνίας των σχολαρχών, οι οποίοι θα κερδίσουν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ από τη δραματική μείωση του εργατικού κόστους και από τη μείωση του ποσού των αποζημιώσεων. Αυτό που κυρίως επιδιώκει η κυβέρνηση είναι μετατροπή του κοινωνικού αγαθού της εκπαίδευσης σε είδος προς πώληση και προνόμιο μόνο για όσους έχουν να πληρώσουν. Είναι προφανές ότι η ρύθμιση αυτή δεν εξυπηρετεί την παιδεία, αλλά στενά επιχειρηματικά συμφέροντα «φίλων» και «συγγενών».

Από τη ρύθμιση για την ιδιωτική εκπαίδευση που κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή δεν ισοπεδώνονται μόνο τα εργασιακά δικαιώματα των ιδιωτικών εκπαιδευτικών. Ισοπεδώνεται η έννοια του δημόσιου εποπτευόμενου αγαθού της εκπαίδευσης, Ο κίνδυνος για το σύνολο της κοινωνίας είναι τεράστιος. Τίτλοι σπουδών και πιστοποιήσεις από ιδιωτικά εκπαιδευτήρια στερούνται εγκυρότητας και αξιοπιστίας, καθώς υπογράφονται από αναλώσιμους υπαλλήλους και όχι από εκπαιδευτικούς λειτουργούς πιστοποιημένους και εποπτευόμενους από το Υπουργείο Παιδείας. Το ζήτημα δεν έχει μόνο εθνικές διαστάσεις αλλά και ευρωπαϊκές καθώς θεωρούμε πλέον ότι η αντιστοίχιση προσόντων με τίτλους σπουδών χαλκευμένους από ελληνικά ιδιωτικά σχολεία με αντίστοιχους τίτλους ευρωπαϊκών σχολείων δεν μπορεί να γίνει.

Κυβέρνηση και εργοδότες πρέπει να διαλέξουν:

Ή τα ιδιωτικά σχολεία θα λειτουργούν νόμιμα υπό την εποπτεία της πολιτείας, ή θα είναι μπακάλικα οι τίτλοι των οποίων δεν έχουν κανένα νόμιμο αντίκρισμα. 

 

 

 

 

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Ηλίας Μίχος
Κολωνός: Ένοχος για βιασμό και μαστροπεία ο Μίχος - Αθώα η μητέρα για πορνογραφία και μαστροπεία
Δεν ακολούθησε την εισαγγελική πρόταση το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας
Κολωνός: Ένοχος για βιασμό και μαστροπεία ο Μίχος - Αθώα η μητέρα για πορνογραφία και μαστροπεία
γερασιμος σιασος
Γεράσιμος Σιάσος: Ετσι θα αντιστρέψουμε το brain drain στην Ελλάδα
Ομιλία του του Πρύτανη του ΕΚΠΑ, καθηγητή Γεράσιμου Σιάσου, στο 2ο Star Forum, που διοργανώνει το STAR Κεντρικής Ελλάδας με κεντρικά θέματα συζήτησης...
Γεράσιμος Σιάσος: Ετσι θα αντιστρέψουμε το brain drain στην Ελλάδα