Thumbnail
Προγραμματισμός σκληρής λιτότητας σε βάθος 4ετίας

Το πάγωμα των προϋπολογισμών, κατάργηση των πρόωρων συντάξεων, μειώσεις των δαπανών για την υγεία και την εισαγωγή δεσμευτικών ορίων στις δαπάνες για τις κρατικές επιχειρήσεις και τους ΟΤΑ, θα περιλαμβάνει το νέο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής στρατηγικής που θα κατατεθεί και θα ψηφιστεί με διαδικασίες εξπρές στη Βουλή.

Συγκεκριμένα, το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2015 -2018 προβλέπει πως τα δεσμευτικά ανώτατα όρια των δαπανών του Κρατικού Προϋπολογισμού θα μειωθούν κατά 320 εκατ. ευρώ και θα κλειδώσουν για την τετραετία 2015- 2018 στα επίπεδα του 2013. Με τον τρόπο αυτό τόσο η σημερινή Κυβέρνηση, όσο και η επόμενη, δεσμεύονται να υλοποιήσουν ένα «κλειστό» Προϋπολογισμό. Επίσης θα προβλέπει αλλαγές στο ρόλο του ΤΑΙΠΕΔ για την επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων.

Σαρωτικές αλλαγές θα πλήξουν και το ασφαλιστικό σύστημα με την κατάργηση  των πρόωρων  συνταξιοδοτήσεων, ώστε όλοι ανεξαιρέτως εργαζόμενοι να βγαίνουν στη σύνταξη μετά το 62ο έτος. Μεγάλοι ζημιωμένοι απο το νέο σύστημα θα είναι τρίτεκνοι, δημόσιοι υπάλληλοι και εργαζόμενες μητέρες με ανήλικα παιδιά.

Ακόμη, το νέο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής θα προβλέπει μείωση των δαπανών υγείας επικεντρώνοντας στο λειτουργικό κόστος των νοσοκομείων και στην περαιτέρω αναδιοργάνωση και εξορθολογισμό του νοσοκομειακού δικτύου της χώρας. Το Μεσοπρόθεσμο θα τοποθετεί την μείωση του προϋπολογισμού του υπουργείου Υγείας από τα 4,483 ευρώ εφέτος στα 4,3 δισ. ευρώ το 2018.

Το νέο Μεσοπρόθεσμο θα εισαγάγει πολυετή δεσμευτικά ανώτατα όρια δαπανών για τις κρατικές επιχειρήσεις και τους ΟΤΑ. Συγκεκριμένα, τα έσοδα των ΟΤΑ από τα 6,7  δισ. ευρώ εφέτος θα αυξηθούν στα 7 δισ. ευρώ το 2018, ενώ τα έξοδα των ΟΤΑ σε βάθος τετραετίας θα παραμείνουν κοντά στα 6 δισ. ευρώ. Περιστολή δαπανών και ειδικά μείωση του μισθολογικού κόστους κατά περίπου 100 εκατ. ευρώ προβλέπεται και για τα Νομικά Πρόσωπα της Γενικής Κυβέρνησης.

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Τι σημαίνει «επιτερπής»

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ekdromi.jpg
«Επικίνδυνη αποστολή» οι σχολικές εκδρομές για τους καθηγητές που συνοδεύουν
Οι καταστάσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι εκπαιδευτικοί είναι δύσκολες. Κανείς δεν τους καλύπτει, η ευθύνη είναι όλη δική τους.
«Επικίνδυνη αποστολή» οι σχολικές εκδρομές για τους καθηγητές που συνοδεύουν
panelladikes 2023
Πανελλαδικές 2024: Προτεινόμενα θέματα και απαντήσεις στην Οικονομία
Πανελλήνιες - πανελλαδικές 2024: Προτεινόμενα θέματα και απαντήσεις στην Οικονομία από τον Όμιλο Φροντιστηρίων Μέσης Εκπαίδευσης ΔΙΑΚΡΟΤΗΜΑ
Πανελλαδικές 2024: Προτεινόμενα θέματα και απαντήσεις στην Οικονομία
ypaith3.jpg
Υπουργείο Παιδείας: Eπανεξετάζουν τις εξαγγελίες περί μη εγγραφής μαθητών στα σχολεία αν οι γονείς δεν υπογράψουν τα καταστατικά...
Τώρα κατάλαβαν ότι η φοίτηση στην υποχρεωτική εκπαίδευση είναι...υποχρεωτική και δεν μπορεί να μην εγγραφεί σε σχολείο μαθητής μέχρι το Γυμνάσιο...
Υπουργείο Παιδείας: Eπανεξετάζουν τις εξαγγελίες περί μη εγγραφής μαθητών στα σχολεία αν οι γονείς δεν υπογράψουν τα καταστατικά...