Thumbnail
Ο Ειδικός φρουρός, ο πληροφοριοδότης της αστυνομίας και ο μάρτυρας κατηγορίας

Του Γιαννη Σουλιωτη

 
Ένας 30χρονος ειδικός φρουρός, ο 19χρονος Πακιστανός πληροφοριοδότης της αστυνομίας με το ψευδώνυμο «Μπόμπι», ένας 30χρονος Έλληνας, μάρτυρας κατηγορίας στη δίκη του αναρχικού Τάσου Θεοφίλου και ένας ακόμα νεαρός Πακιστανός κατηγορούνται για ληστεία σε βάρος τεσσάρων αλλοδαπών υπηκόων Πακιστάν, τα ξημερώματα της 20ης Νοεμβρίου, σε σπίτι στο Αιγάλεω. Η υπόθεση ήρθε στο φως μετά από καταγγελία των θυμάτων στο Α΄ Τμήμα Ασφαλείας Αιγάλεω και τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ.
 
Από τα δικαστικά έγγραφα προκύπτει ότι το περιστατικό σημειώθηκε στις 6.30 π.μ. της 20ης Νοεμβρίου στο σπίτι των αλλοδαπών, στην οδό Ζαλόγγου. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο ειδικός φρουρός και ο 30χρονος ιδιώτης (βρισκόταν στην Αθήνα προκειμένου να καταθέσει ως μάρτυρας στη δίκη του επονομαζόμενου «ληστή της Πάρου») δήλωσαν στους αλλοδαπούς ότι είναι αστυνομικοί και προέταξαν ο πρώτος το υπηρεσιακό του όπλο και ο δεύτερος ένα πτυσσόμενο γκλόμπ και ένα ζευγάρι χειροπέδες. Στη συνέχεια μαζί με τους δύο αλλοδαπούς συνεργούς τους φέρονται ότι έκλεψαν χρήματα ένα laptop, 10 κούτες τσιγάρα και ένα αεροπορικό εισιτήριο για Πακιστάν.
 
Ένα από τα θύματα της επίθεσης περιγράφει στην κατάθεσή του: «Άκουσα κάποιους να χτυπούν δυνατά την εξώπορτα και να φωνάζουν στα ελληνικά να ανοίξουμε γιατί ήταν από την αστυνομία (...) Είδα μέσα στο δωμάτιο δύο άνδρες που κρατούσαν ο πρώτος ένα μαύρο πιστόλι και ο δεύτερος χειροπέδες και ένα μαύρο ραβδί. Μας φώναζαν ότι είναι αστυνομικοί, να μείνουμε ξαπλωμένοι, να κοιτάμε το πάτωμα». Εξίσου αποκαλυπτική είναι η κατάθεση δεύτερου μάρτυρα: Μας φώναζαν και κλώτσησαν τα άλλα δύο παιδιά που ήταν στο σπίτι για να ξυπνήσουν και αμέσως μας έβαλαν σε ένα δωμάτιο όλους μαζί. Φοβόμασταν πολύ γιατί είχαν το όπλο. Τότε μπήκαν στο σπίτι δύο άνδρες από το Πακιστάν. Ο άνδρας με το πιστόλι έμεινε και πρόσεχε εμάς τους τρεις, ενώ ο άλλος Έλληνας και οι Πακιστανοί έψαχναν το σπίτι».
 
Ο Ειδικός Φρουρός υπηρετεί στο Β΄ Α.Τ. Αιγάλεω και τον τελευταίο χρόνο μετέχει στις ειδικές ομάδες που συγκροτήθηκαν για την αντιμετώπιση της λεγόμενης «βαριάς» εγκληματικότητας στη Δυτική Αττική. Η 4η ειδική ομάδα στην οποία μετέχει, μάλιστα, έχει στο ενεργητικό της συλλήψεις αλλοδαπών (κυρίως υπηκόων Πακιστάν) για διακίνηση λαθραίων τσιγάρων, σε περιοχές όπως το Αιγάλεω, το Περιστέρι και η Αγ. Βαρβάρα. Τον τελευταίο μήνα βρίσκεται σε αναρρωτική άδεια με κάταγμα στο αριστερό του πόδι μετά από ατύχημα εν ώρα υπηρεσίας. Ο 19χρονος Πακιστανός «Μπόμπι» φέρεται πληροφοριοδότης της Ασφάλειας και τον Φεβρουάριο είχε συλληφθεί μαζί με τον τότε διοικητή του Β΄ Α.Τ. Αιγάλεω για εκβιασμό αλλοδαπού καταστηματάρχη. Ο διοικητής του τμήματος και ένας ιδιώτης που παρίστανε τον αστυνομικό είχαν ελέγξει κατάστημα ψιλικών Πακιστανού στο κέντρο της Αθήνας και προφασιζόμενοι ότι είχαν βρει λαθραία τσιγάρα ζήτησαν 2.000 ευρώ προκειμένου να μην επιβάλλουν πρόστιμο ύψους δήθεν 10.000 ευρώ.
 
Ο 19χρονος Μπόμπι είχε αναλάβει να εισπράξει το προσυμφωνημένο ποσό. Και οι τρεις συνελήφθησαν από αστυνομικούς της ΔΙ.ΑΣ ωστόσο, αρκετούς μήνες αργότερα κρίθηκαν αθώοι από το δικαστήριο. Ο «Μπόμπι» ωστόσο, λίγο μετά τη σύλληψή του ξυλοκοπήθηκε άγρια από ομοεθνείς του που του προκάλεσαν πολλαπλά κατάγματα στα πόδια. Η ειρωνία της τύχης είναι ότι συνήγορος υπεράσπισής του συνελήφθη μόλις την περασμένη Πέμπτη (μια ακριβώς εβδομάδα μετά τον πελάτη του) κατηγορούμενος ως «εγκέφαλος» σε απόπειρα εκβιασμού ιδιοκτήτριας ενεχυροδανειστηρίου στο Σύνταγμα.
 
Σχετικά με την υπόθεση της 20ης Νοεμβρίου στο Αιγάλεω, οι δύο συλληφθέντες Πακιστανοί κατέθεσαν ότι μαζί με τον Ειδικό Φρουρό και τον 30χρονο συνεργό του «είχαν και στο παρελθόν εισβάλει και σε άλλα σπίτια υπηκόων Πακιστάν από τα οποία είχαν αφαιρέσει τσιγάρα». Ο 30χρονος ειδικός φρουρός κατηγορείται συμπληρωματικά ότι και τη νύχτα της 18ης Οκτωβρίου λήστεψε μαζί με τον «Μπόμπι» και ένα ακόμα άτομο που δεν αναγνωρίστηκε, το σπίτι Πακιστανού στην οδό Βοιωτίας, στο Περιστέρι. Σε κατάθεση που κλήθηκε να δώσει την 21η Νοεμβρίου το θύμα εκείνης της επίθεσης, αναγνώρισε κατά 80% των ειδικό φρουρό ως τον έναν από τους δράστες της ληστείας: «Δεν λέω 100% γιατί ήταν νύχτα και με ξύπνησαν ξαφνικά» κατέθεσε.
 
Αντιφάσεις πάντως εντοπίζονται στις καταθέσεις των αλλοδαπών που φέρονται να έπεσαν θύματα ληστείας στο σπίτι της οδού Ζαλόγγου, στο Αιγάλεω. Ενδεικτικά, ενώ 21χρονος Πακιστανός αναγνωρίζει με βεβαιότητα τον 30χρονο φρουρό ως το άτομο που εισέβαλε στο σπίτι της οδού Ζαλόγγου στο Αιγάλεω, άλλος συμπατριώτης του όταν κλήθηκε να αναγνωρίσει τους δράστες της ληστείας δήλωσε για τον ειδικό φρουρό ότι «δεν μου θυμίζει κάτι». Προκαλεί μάλιστα εντύπωση ότι ενώ στις προανακριτικές καταθέσεις τους
 
ορισμένα από τα θύματα δεν αναγνωρίζουν τον ειδικό φρουρό ως τον δράστη της ληστείας, ενώπιον της 22ης ανακρίτριας κατέθεσαν ότι τον αναγνωρίζουν με απόλυτη βεβαιότητα. Γι’ αυτό εξάλλου οι κατηγορούμενοι υπέβαλαν μηνύσεις για ψευδορκία και συκοφαντική δυσφήμιση σε βάρος των μαρτύρων.
 
Οι συνήγοροι του Ειδικού φρουρού κ. Αλέξανδρος Παπαστεριόπουλος και Νάσος Νικολόπουλος υποστηρίζουν ότι πριν από την άσκηση διώξεων θα έπρεπε να είχε ελεγχθεί (μέσω προκαταρκτικής εξέτασης) η βασιμότητα των καταγγελιών των αλλοδαπών. Οι ίδιοι προβάλλουν τον ισχυρισμό ότι ο Ειδικός Φρουρός μετέβη μεν στο σπίτι των τεσσάρων Πακιστανών (καθ’ υπόδειξη του «Μπόμπι») προκειμένου να ελέγξει πληροφορία σύμφωνα με την οποία οι 4 Πακιστανοί μετείχαν σε διακίνηση λαθραίων τσιγάρων. Αρνούνται ωστόσο ότι μπήκε στο εσωτερικό του σπιτιού και αποδίδουν την εμπλοκή του εντολέα τους, στην προσπάθεια των αλλοδαπών που διακινούν λαθραία τσιγάρα να τον «βγάλουν από τη μέση».
 
Aξίζει να σημειωθεί ότι την 21η Νοεμβρίου έξω από το γραφείο της Ανακρίτριας βρέθηκε ο τέως διοικητής του Β΄ Α.Τ Αιγάλεω προκειμένου να υποστηρίξει την αθωώτητα του 19χρονου «Μπόμπι», ενώ αντίστοιχα τους τέσσερις καταγγέλοντες συνόδευε ο πρόεδρος της Πακιστανικής Κοινότητας, Τζαβέντ Ασλάμ.
 
 
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Εσείς γνωρίζετε τι σημαίνει «νείρομαι»;

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

σεριφος
Γυμνασίου Σερίφου: Κατέκτησε την 1η θέση στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Γαλλοφωνίας ανάμεσα σε 11.000 συμμετοχές
Στην κατηγορία Niveau A1 : Olympie-Pierre de Coubertin για το έτος 2024
Γυμνασίου Σερίφου: Κατέκτησε την 1η θέση στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Γαλλοφωνίας ανάμεσα σε 11.000 συμμετοχές
βουλή
Βουλή: «Αναρμόδιο» δηλώνει το Υπουργείο Παιδείας για την εκπαίδευση μαθητών με αναπηρία στη Θεσσαλονίκη
Θρασκιά: Όταν εντέλει ο σκοπός για τον οποίο οι μαθητές με αναπηρία πηγαίνουν στο σχολείο καθημερινά δεν εξυπηρετείται, δεν μπορεί παρά να είναι...
Βουλή: «Αναρμόδιο» δηλώνει το Υπουργείο Παιδείας για την εκπαίδευση μαθητών με αναπηρία στη Θεσσαλονίκη