Thumbnail
Σχετικά με την κρυφή μείωση του ΕΦΑΠΑΞ των δημοσίων υπαλλήλων από το ΤΠΔΥ

ΜΙΑ ΚΡΥΦΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΕΦΑΠΑΞ  ΤΩΝ ΔΗΜ. ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΤΠΔΥ

      Πέραν των νομοθετημένων μειώσεων του εφάπαξ που χορηγεί το Ταμείο Πρόνοιας των Δημοσίων Υπαλλήλων, υπάρχει και μια κρυφή μείωση από τότε που αρχικά μειώθηκαν, τον Ιούλιο του 2010, και μετά καταργήθηκαν από τον Ιανουάριο του 2012 τα δώρα Χριστουγέννων και το επίδομα άδειας.

       Το καταβαλλόμενο  εφάπαξ σε κάθε δημόσιο υπάλληλο που συνταξιοδοτήθηκε πριν από τον Ιούλιο του 2010  υπολογιζόταν, αφού πρώτα προσδιοριζόταν ο μέσος όρος των αποδοχών της τελευταίας 5ετίας οι οποίες υπόκεινται σε κρατήσεις για εφάπαξ, δηλαδή το άθροισμα των 12 βασικών μισθών του έτους και των 2 μισθών που αντιστοιχούν στα 2 δώρα και το επίδομα άδειας. Έτσι κατά το άρθρο 5 του νόμου 3513/2006  για να προκύψει ο μέσος όρος, το άθροισμα αυτών των αποδοχών της πενταετίας  διαιρούνταν με 70 που ισούται με το γινόμενο 5x(12+2).

        Η διαίρεση όμως του αθροίσματος της 5ετίας  εξακολουθεί και τώρα να γίνεται δια του 70, παρόλο που  αρχικά μειώθηκαν και μετά μηδενίστηκαν τα 2 δώρα και το επίδομα άδειας, τα οποία ισοδυναμούσαν με 2 βασικούς μισθούς.

     Πιο συγκεκριμένα τα δώρα και το επίδομα άδειας μειώθηκαν από τον Ιούλιο του 2010 στα 500+250+250=1.000 ευρά, δηλαδή  περίπου στο 1/3 των 3.332 ευρών των προηγούμενων ετών για βασικό μισθό 1.666 ευρά για 1ο ΜΚ. Το μειωμένο αυτό ποσό των 1.000 ευρών συνυπολογίζεται στο άθροισμα των αποδοχών της τελευταίας 5ετίας χωρίς να πολλαπλασιάζεται με απαραίτητο συντελεστή βαρύτητας-αναγωγής. Έτσι όμως ουσιαστικά υποβαθμίζεται η συμβολή στο εφάπαξ όλων των κρατήσεων στα δώρα και το επίδομα άδειας όλου του υπαλληλικού βίου του  προ του Ιουλίου του 2010.

   Ακόμη μεγαλύτερη είναι η μείωση μετά τον Ιανουάριο του 2012, οπότε καταργήθηκαν πλήρως τα δώρα και το επίδομα άδειας. Ο υπολογισμός του μέσου όρου, που εξακολουθεί να γίνεται με διαίρεση δια του  70, ισοδυναμεί με συνεχή μείωση ως και  μηδενισμό της συμβολής στο εφάπαξ των κρατήσεων για εφάπαξ  στα δώρα και στο επίδομα άδειας όλου του υπαλληλικού βίου προ της τελευταίας 5ετίας.

        Η μείωση της συμβολής των κρατήσεων αυτών για όσους συνταξιοδοτούνται  από τον Ιανουάριο  του  2012 ως και το 2017 είναι περίπου 2.9% κατ΄ έτος και συνολικά 14.3%.   Ο υπολογισμός του μέσου όρου της 5ετίας με διαιρέτη  70  είναι  λανθασμένος λογιστικά και μαθηματικά, αλλά και προκαλεί,  παρά τη ρητή  συνταγματική επιταγή,  άνιση μεταχείριση μεταξύ των υπαλλήλων  που συνταξιοδοτήθηκαν πριν από την έναρξη της μείωσης των δώρων και του επιδόματος άδειας και όσων συνταξιοδοτούνται μετά τον  Ιούλιο του 2010. Η άνιση μεταχείριση είναι ολοφάνερη, γιατί   εμφανίζεται  σταδιακή μείωση στο εφάπαξ  απολύτως δυσανάλογη με την χρονική διάρκεια  των κρατήσεων στα δώρα και το επίδομα άδειας μεταξύ των υπαλλήλων που συνταξιοδοτούνται προ  του Ιουλίου του 2010 και μετά.

     Όλος αυτός ο κρυφός υπολογισμός συνιστά μια μικροκουτοπονηριά-απάτη ανάξια για το κύρος

ενός κράτους. Δυστυχώς το ελληνικό κράτος, στην περίπτωση του υπολογισμού του εφάπαξ, φέρεται προς τους υπαλλήλους του ως πονηρός έμπορος που ξεγελά τον αφελή πελάτη. Πρόκειται για τέχνασμα αναλόγου επιπέδου με το  “τρεις το λάδι, τρεις  το ξίδι και έξι το λαδόξιδο”

     Η κρυφή αυτή μείωση εξαλείφεται, αν στο άθροισμα της τελευταίας 5ετίας δεν περιλαμβάνονται τα δώρα και το επίδομα άδειας, αλλά η διαίρεση για την περίοδο 2012 ως 2017 γίνει με διαιρέτη σταδιακά μειούμενο ανά έτος κατά δύο, ώστε να φτάσει στο 60, όσοι δηλαδή είναι οι πραγματικοί μισθοί που αθροίζονται την τελευταία 5ετία μετά την κατάργηση των δώρων και του επιδόματος αδείας. Το ίδιο αποτέλεσμα θα προέκυπτε, αν για την περίοδο από τον Ιούλιο του 2010 έως τον Ιανουάριο του 2012 τα μειωμένα δώρα και το επίδομα άδειας πολλαπλασιάζονταν, πριν από την  άθροιση των αποδοχών της τελευταίας 5ετίας, με συντελεστή βαρύτητας- αναγωγής περίπου 3.3, για να μην μειώνεται έως και να εξαλείφεται η συμμετοχή των κρατήσεων για εφάπαξ στα δώρα και το επίδομα της προ του Ιουλίου του 2010 υπηρεσίας του υπαλλήλου.

     Αυτά θα γινόταν σε ένα κράτος δικαίου, όμως στην Ελλάδα…… Γιαυτό πρέπει οι συνδικαλιστικές οργανώσεις  των δημόσιων υπαλλήλων να διεκδικήσουν και αλλά τουλάχιστον και οι βουλευτές να προτείνουν τον  λογιστικά και μαθηματικά σωστό τρόπο υπολογισμό του μέσου όρου της τελευταίας 5ετίας,   ώστε να μη μειώνεται έως και να εξαλείφεται η συμβολή στο εφάπαξ των αντίστοιχων κρατήσεων όλης της προ της τελευταίας 5ετίας υπηρεσίας του υπαλλήλου. Μπορεί επίσης τα μηδενισμένα ή μειωμένα ποσά στο υπολογισμό του μέσου όρου της 5ετίας να ανάγονται στα προ της μείωσης ποσά, με πληρωμή από τον ενδιαφερόμενο της κράτησης για εφάπαξ στην διαφορά.  

     Παρόμοιο πρόβλημα υπάρχει και για όσους συνταξιοδοτήθηκαν μετά από διαθεσιμότητα με μειωμένες αποδοχές  ή είχαν στην τελευταία 5ετία άδεια χωρίς αποδοχές  ή  είχαν ποινή κράτησης αποδοχών. Για τους παραπάνω  λόγους πρέπει όσοι υποβάλουν  ένσταση προς το ΤΠΔΥ  να συμπεριλάβουν  και σχετική αναφορά* της ιδιαίτερης ατομικής τους περίπτωσης στο κείμενο της ένστασης-προσφυγής. Ο υπολογισμός για τους μειωμένους μισθούς πρέπει να γίνει με ανάλογο συντελεστή βαρύτητας-αναγωγής ή με μη συμπερίληψή τους στο άθροισμα των αποδοχών της 5ετίας και μείωση του 70 με τον αριθμό των βασικών μισθών που δεν έλαβαν ή έλαβαν μειωμένους (με υπολογισμό σε 2 μισθούς τα δώρα και το επίδομα άδειας μεταξύ 2012-2017).

Μυρίδης Δαμιανός

Μαθηματικός, συνταξιούχος εκπαιδευτικός

*Επειδή

……..

Επειδή ο υπολογισμός του μέσου όρου της τελευταίας 5ετίας είναι λογιστικά και μαθηματικά λανθασμένος, αλλά δημιουργεί και αντισυνταγματικώς άνιση μεταχείριση, ιδίως με αυτούς που συνταξιοδοτήθηκαν προ της μείωσης των δώρων, που προ του Ιουλίου του 2010 ισοδυναμούσαν τότε με 2 μισθούς ετησίως και ήταν ορθή η διαίρεση τότε του αθροίσματος των αποδοχών με 70=5x14 μισθούς. Η μείωση τους που άρχισε από 1-7-2010 ουσιαστικά  μείωσε και  την συμμετοχή στο εφάπαξ όλων των κρατήσεων που μου έγιναν στα   δώρα και το επίδομα αδείας πριν την έναρξη των μειώσεων που αυτά ισοδυναμούσαν ετησίως με 2 μισθούς. Ορθό από λογιστική και μαθηματική άποψη   είναι  τα Δώρα και το Επίδομα Αδείας μετά την μείωσή τους, να πολλαπλασιάζονται επί κατάλληλο συντελεστή βαρύτητας, περίπου 3.33=1666:500, για να μην υπονομεύεται η συμβολή των προ του Ιουλίου του 2010 κρατήσεων στο εφάπαξ, και το γινόμενο  τους αυτό να περιλαμβάνεται στο άθροισμα προ της διαίρεσης με των αριθμό των μισθών της 5ετίας δηλ  14x5=70 , ή να διαγραφούν τα μειωμένα δώρα και το επίδομα άδειας   από το άθροισμα της τελευταίας 5ετίας και η διαίρεση να γίνεται όχι δια 70, αλλά  δια 70 μείον 3,5=66,5  αφού αντιστοιχούν σε 3,5 μισθούς προ της μείωσης τους.

Αν μετά την πλήρη  κατάργηση των δώρων και του επιδόματος άδειας το άθροισμα θα συνεχίσει να διαιρείται δια 70, και όχι  με διαιρέτη μειούμενο σταδιακά από 70 σε 60 μέχρι την συμπλήρωση 5 ετών από την έναρξη της πλήρους κατάργησης τους,  αυτό   ισοδυναμεί με μείωση μέχρι και την πλήρη εξάλειψη της συμμετοχής στο εφάπαξ, των παλαιών κρατήσεων  των δώρων και του επιδόματος άδειας υπέρ του ΤΠΔΥ, παρόλο που αυτές έχουν συμβάλει πολύ περισσότερο στα έσοδα και τα αποθεματικά του ΤΠΔΥ  από τις νεότερες κρατήσεις των δώρων και του επιδόματος άδειας, προκαλώντας έτσι   αντισυνταγματική άνιση μεταχείριση  σε σχέση με αυτούς που αποχώρησαν πριν την μείωση ή και κατάργηση τους.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ

Σας ζητώ

Να γίνει δεκτή η ως άνω ένστασή μου.

……………

Να επαναϋπολογιστεί ο μέσος όρος της 5ετίας αφού προηγουμένως πολλαπλασιαστούν με συντελεστή βαρύτητας 3,33 τα Δώρα και το επίδομα Άδειας όταν αυτά μειώθηκαν, ή το άθροισμα της 5ετίας να υπολογιστεί χωρίς τα μειωμένα δώρα και επίδομα άδειας και   όχι με διαίρεση με 70 του αθροίσματος των αποδοχών της τελευταίας 5ετίας, αλλά με διαίρεση με  66,5 δηλαδή χωρίς τους 3,5 μισθούς που αντιστοιχούν στα μειωμένα επιδόματα και επίδομα αδείας από 1-7-2011 και να επαναϋπολογιστεί η ασφαλιστική παροχή.

…………….

    Η παραπάνω προσθήκη αφορά όσους βγήκαν στο τέλος του 2011. Αλλιώς χρειάζεται ατομική προσαρμογή.

Σχέδια κειμένου ένστασης-προσφυγής υπάρχουν και στις ιστοσελίδες της ΑΔΕΔΥ και των συνταξιούχων εκπαιδευτικών. http://adedy.gr/11042013/  ,    και https://docs.google.com/file/d/0B2xbbZssN0kINHlHd3QwamthWlE/edit

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Αδιανόητη αυθαιρεσία: Διευθυντής Π.Ε αδικεί υποψήφιο Διευθυντή σχολείου και δημιουργεί «μπάχαλο» με εμπλοκή της δικαιοσύνης!

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα