Thumbnail
Συγκυβέρνηση- Ε.Ε.

Το στήσιμο της γραμμής «προληπτικής» κρατικής χρηματοδότησης προς την Ελλάδα ήταν στην ατζέντα των διαβουλεύσεων του Πρωθυπουργού, Αντ. Σαμαρά, με μια σειρά από υψηλόβαθμους παράγοντες της ΕΕ, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής. Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών και στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, ο Ελληνας Πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η «επιστροφή στην κανονικότητα έχει αρχίσει» και ακόμη ότι οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, εξετάζεται η λύση της αξιοποίησης του αποθεματικού που έχει στη διάθεσή του το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), συνολικού ύψους πάνω από 11 δισ. ευρώ, τα οποία με τον προηγούμενο σχεδιασμό προορίζονταν για την κάλυψη των ελληνικών τραπεζικών ομίλων. Επί της ουσίας, πρόκειται για μεταφορά κεφαλαίων που ήδη εμφανίζονται στο ελληνικό κρατικό χρέος και τα οποία πλέον, κατά το μεγαλύτερο μέρος τους, θα μεταφερθούν στο νέο μηχανισμό «προληπτικής» χρηματοδότησης, στον οποίο τον πρώτο ρόλο θα έχει η ΕΕ, με το ΔΝΤ να αναλαμβάνει ρόλο «τεχνικού συμβούλου» σε ό,τι αφορά τη διαμόρφωση του μείγματος της αντιλαϊκής πολιτικής για την επόμενη «μεταβατική» φάση. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η στήριξη θα ενεργοποιείται μόνο σε περιπτώσεις αδυναμίας διεξόδου για νέα κρατικά δάνεια από τις διεθνείς χρηματαγορές, «χωρίς την ευθύνη» των ελληνικών κυβερνήσεων. Στα παζάρια βρίσκεται η διάρκεια του νέου προγράμματος «στήριξης», είτε για 1 χρόνο (θέση την οποία έχει βάλει στο τραπέζι η ελληνική κυβέρνηση) είτε για 2 χρόνια που υποστηρίζει η ΕΕ και το ΔΝΤ. Σε αυτό το πλαίσιο, οι «αξιολογήσεις» από την πλευρά της «μεταλλαγμένης» τρόικας προδιαγράφονται να διενεργούνται ανά εξάμηνο. Σε κάθε περίπτωση, ο μηχανισμός της μόνιμης ενισχυμένης δημοσιονομικής εποπτείας αποτελεί την «ευρωπαϊκή κανονικότητα» στην οποία αναφέρονται ο πρωθυπουργός και οι παράγοντες της συγκυβέρνησης. Σε αυτό το πλαίσιο είναι απόλυτα δεδομένη τόσο η κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής, ανεξάρτητα από μνημόνια και μηχανισμούς χρηματοδότησης.
Τα κλιμάκια της τρόικας αναμένεται να επανέλθουν στην Αθήνα στις αρχές του Νοέμβρη, με την κυβέρνηση να επιδιώκει την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης πριν από την επόμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 18 Δεκέμβρη. Αλλες πληροφορίες φέρουν την τρόικα να ξαναβάζει στο τραπέζι το ζήτημα της διαμόρφωσης ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ (19% ή 21%), ενδεχόμενο που θα απογειώσει σε νέα ύψη τη φοροληστεία στην γκάμα των εμπορευμάτων μαζικής λαϊκής κατανάλωσης (τρόφιμα κ.ά) που επιβαρύνονται με ΦΠΑ στο 13%.

Πηγή: Ριζοσπάστης, 25/10/2014

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

κολωνος
Δήλωση 12χρονης για Κολωνό: «Σήμερα είναι η πιο ευτυχισμένη μέρα της ζωής μου» (Βίντεο)
«Θέλω να γίνω εισαγγελέας, να κλείνω στη φυλακή ανθρώπους όπως αυτούς που με βίασαν»
Δήλωση 12χρονης για Κολωνό: «Σήμερα είναι η πιο ευτυχισμένη μέρα της ζωής μου» (Βίντεο)