Thumbnail
Χωρίς κανένα ουσιαστικό αντίκρισμα για τα λαϊκά νοικοκυριά

«Μερεμέτια» χωρίς απολύτως κανένα ουσιαστικό αντίκρισμα για τα λαϊκά νοικοκυριά έχει στα σκαριά η συγκυβέρνηση, προκειμένου να διαχειριστεί την υπόθεση με τον «ενιαίο φόρο ιδιοκτησίας ακινήτων» (ΕΝΦΙΑ). Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Ριζοσπάστης, ο υπουργός Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελης συναντήθηκε χτες με κλιμάκιο βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να διευθετηθούν τα εκκρεμή, τεχνικού χαρακτήρα ζητήματα, που αφορούν στην είσπραξη του νέου αντιλαϊκού φόρου.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η επιβάρυνση των λαϊκών νοικοκυριών θα γίνει σε 6 μηνιαίες δόσεις, με αρχή το τέλος Σεπτέμβρη 2014 και κατάληξη το Φλεβάρη του 2015. Σε αυτό το πλαίσιο, από το υπουργείο Οικονομικών δρομολογείται η νέα εκκαθάριση του φόρου με «διορθώσεις στις παραμέτρους υπολογισμού» για ιδιοκτήτες οικοπέδων σε περίπου 4.000 περιοχές της χώρας, οι οποίες βρίσκονται εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού, όπου, κατά κύριο λόγο, εντοπίστηκαν τα διαχειριστικά λάθη, συνολικού ύψους 167 εκατ. ευρώ, όπως υπολογίζουν οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, ενώ σε κάθε περίπτωση ο εισπρακτικός στόχος παραμένει στα 2,65 δισ. ευρώ, όπως προβλέπεται στον αρχικό σχεδιασμό. Ο εμπαιγμός έχει και συνέχεια. Σύμφωνα με προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι εξετάζεται το ενδεχόμενο «έκπτωσης» σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής της οφειλής, στα ξενοίκιαστα διαμερίσματα (με μείωση 30%) καθώς και το ενδεχόμενο περισσότερων από 6 δόσεις σε νοικοκυριά που βρίσκονται σε πλήρη οικονομική αδυναμία.
Σύμφωνα με το Ριζοσπάστη, ανέπαφος παραμένει ο αρχικός σχεδιασμός και σε ό,τι αφορά την επιβολή του φόρου σε κατηγορίες με πλήρη οικονομική αδυναμία. Η συγκυβέρνηση ισχυρίζεται ότι χορηγεί ...έκπτωση 50% σε κατηγορίες πληθυσμού που δεν έχουν να πληρώσουν. Κι αυτό επειδή, για να ενταχθεί κάποιος στη ρύθμιση θα πρέπει σωρευτικά να εκπληρώνει τα παρακάτω κριτήρια:
Ο ίδιος, η σύζυγος και τα προστατευόμενα παιδιά να μην έχουν «ληξιπρόθεσμες οφειλές» στην Εφορία ή στα ασφαλιστικά ταμεία! Θα πρέπει, δηλαδή, να τις εξοφλήσουν, προκειμένου να ενταχθούν στη ρύθμιση. Στο πλαίσιο των «διορθώσεων» εξετάζεται το ενδεχόμενο να απαλειφθεί η διάταξη για την ασφαλιστική ενημερότητα των αυτοαπασχολουμένων, που προβλέπεται σήμερα προκειμένου να ενταχθούν στη ρύθμιση.
 Το συνολικό οικογενειακό εισόδημα να είναι μέχρι 7.000 ευρώ το χρόνο, με «προσαύξηση» 1.000 ευρώ για σύζυγο και κάθε προστατευόμενο παιδί.
    Η επιφάνεια των κτισμάτων που ανήκουν στο νοικοκυριό να είναι μικρότερη από 150 τ.μ., κάτω από 500 τ.μ. για οικόπεδα.
    Επιπλέον, οι επαγγελματίες πρέπει να έχουν μειωμένο τζίρο πάνω από 30% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.
 
Τα διορθωμένα εκκαθαριστικά σημειώματα θα αναρτηθούν στο Taxis μέχρι τις 15 Σεπτέμβρη, προκειμένου η πρώτη δόση του φόρου να καταβληθεί μέχρι το τέλος του ίδιου μήνα.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Αδιανόητη αυθαιρεσία: Διευθυντής Π.Ε αδικεί υποψήφιο Διευθυντή σχολείου και δημιουργεί «μπάχαλο» με εμπλοκή της δικαιοσύνης!

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

μαθητής ρεύμα Πάτρα
Ηλεκτροπληξία σε σχολείο: «Είχε μαυρίσει το χέρι μου, είχε μουδιάσει μέχρι τον ώμο» - Η μαρτυρία του μαθητή
Για το σοβαρό ατύχημα μίλησε ο μαθητής στην Πάτρα
Ηλεκτροπληξία σε σχολείο: «Είχε μαυρίσει το χέρι μου, είχε μουδιάσει μέχρι τον ώμο» - Η μαρτυρία του μαθητή