Thumbnail
Αφήστε ήσυχο το  δημόσιο σχολείο. Σταματήστε τους πειραματισμούς σας.

ΕΓΓΡΑΦΕΣ - ΦΟΙΤΗΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΕΠΑΛ 2014-15

Του Ι. Βλάνδου, αιρετού ΠΥΣΔΕ Σιβιτανιδείου

Λαμβάνοντας υπόψη την υπ αριθμ. Πρωτ. 101502/Γ2 01-07-2014 απόφαση του υφυπουργού Παιδείας κου  Δερμεντζόπουλου περί «Εγγραφών και φοίτησης μαθητών στα ΕΠΑΛ για το σχολικό έτος 2014-15», σύμφωνα με την οποία αφαιρεί το  δικαίωμα εγγραφής στα ΕΠΑΛ σε μαθητές άνω των 24 ετών αφενός και  αφετέρου υποχρεώνει τους μαθητές που έχουν ήδη αποκτήσει απολυτήριο Λυκείου προκειμένου να εγγραφούν για την απόκτηση ειδικότητας να ξαναπαρακολουθήσουν τα μαθήματα γενικής παιδείας. Θα ήθελα να εκφράσω τις σκέψεις  μου για τον τρόπο που αυτό θα έχει καταλυτική αρνητική επίδραση στα απογευματινά ΕΠΑΛ τα οποία είναι άλλωστε  ελάχιστα σε αριθμό, αλλά τόσο απαραίτητα στο εκπαιδευτικό μας σύστημα.

·        Στα απογευματινά ΕΠΑΛ εγγράφονται μαθητές ενήλικες  (85%) και κατά βάση «μεγάλης» ηλικίας εργαζόμενοι, από σχολεία δεύτερης ευκαιρίας, επαγγελματίες ,οι οποίοι επιλέγουν το συγκεκριμένο τύπο σχολείου, λόγω δουλειάς και μαθητές οι οποίοι δεν μπόρεσαν λόγω προβλημάτων να ολοκληρώσουν λυκειακές σπουδές  όταν έπρεπε. Δικαίωμα στη γνώση πρέπει να έχουν όλοι ανεξαρτήτου ηλικίας. Δεν πρέπει κανένας να στερήσει το δικαίωμα αυτό από κανέναν. Το γεγονός της επιθυμίας για σπουδές ανθρώπων μεγαλύτερης ηλικίας είναι τιμητικό γι αυτούς και βρίσκει ακριβώς εφαρμογή το « δια βίου μάθηση» που άλλωστε είναι και μια μεγάλη προτεραιότητα του Υπουργείου Παιδείας και γι΄ αυτό το λόγο πρέπει η Πολιτεία να στηρίξει αυτούς τους ανθρώπους καταργώντας το όριο των 24 ετών. Το σχολείο πρέπει να είναι ανοιχτό στην κοινωνία και η Πολιτεία πρέπει να είναι αρωγός σ αυτό. Η δικαιολογία του νυχτερινού σχολείου δεν ευσταθεί γιατί χρειάζεται  ένα επιπλέον έτος φοίτησης και είναι γνωστό  πως τα χρονικά περιθώρια των μαθητών αυτών είναι ασφυκτικά.

·        Στο θέμα της υποχρεωτικής παρακολούθησης των αποφοίτων Λυκείου, των μαθημάτων γενικής παιδείας, είναι πολύ αρνητικός παράγοντας για την εγγραφή των, γιατί πρώτον τα έχουν ήδη διδαχθεί και δεύτερον  η παρακολούθηση και των μαθημάτων γενικής παιδείας οδηγεί στη λήψη απολυτηρίου το οποίο ήδη κατέχουν. Δεύτερο απολυτήριο ίδιας βαθμίδας εκπαίδευσης δεν το επιτρέπει ο νόμος.

Όλοι αυτοί οι μαθητές που πιθανώς απέτυχαν στις Πανελλαδικές και θέλουν να πάρουν ένα πτυχίο ειδικότητας στα ΕΠΑΛ θα οδηγηθούν λόγω της συγκεκριμένης διάταξης στην κατάρτιση,  για την οποία όμως θα πρέπει να πληρώσουν ( ΙΕΚ). Πάντως όπως και να έχει το θέμα οι μαθητές αυτοί «χάνονται για τα ΕΠΑΛ».

Ποιος είναι αυτός ο «αετός» που το σκέφτηκε αυτό;

 Και βέβαια για τα λίγα απογευματινά ΕΠΑΛ  που λειτουργούν, αν δεν αλλάξει κάτι το Σεπτέμβρη θα βρεθούν σε πολύ δύσκολη θέση από πλευράς μαθητών και θα κινδυνεύσουν άμεσα με λουκέτο. Εκτός αν αυτός είναι ο έμμεσος στόχος του Υπουργείου. Φτάνει  πια. Αφήστε ήσυχο το  δημόσιο σχολείο. Σταματήστε τους πειραματισμούς σας.

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Γνωρίζετε τι σημαίνει «ωκύμορος» και «ωκυτόκια»;

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 15 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 15/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ekdromi.jpg
«Επικίνδυνη αποστολή» οι σχολικές εκδρομές για τους καθηγητές που συνοδεύουν
Οι καταστάσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι εκπαιδευτικοί είναι δύσκολες. Κανείς δεν τους καλύπτει, η ευθύνη είναι όλη δική τους.
«Επικίνδυνη αποστολή» οι σχολικές εκδρομές για τους καθηγητές που συνοδεύουν
panelladikes 2023
Πανελλαδικές 2024: Προτεινόμενα θέματα και απαντήσεις στην Οικονομία
Πανελλήνιες - πανελλαδικές 2024: Προτεινόμενα θέματα και απαντήσεις στην Οικονομία από τον Όμιλο Φροντιστηρίων Μέσης Εκπαίδευσης ΔΙΑΚΡΟΤΗΜΑ
Πανελλαδικές 2024: Προτεινόμενα θέματα και απαντήσεις στην Οικονομία
ypaith3.jpg
Υπουργείο Παιδείας: Eπανεξετάζουν τις εξαγγελίες περί μη εγγραφής μαθητών στα σχολεία αν οι γονείς δεν υπογράψουν τα καταστατικά...
Τώρα κατάλαβαν ότι η φοίτηση στην υποχρεωτική εκπαίδευση είναι...υποχρεωτική και δεν μπορεί να μην εγγραφεί σε σχολείο μαθητής μέχρι το Γυμνάσιο...
Υπουργείο Παιδείας: Eπανεξετάζουν τις εξαγγελίες περί μη εγγραφής μαθητών στα σχολεία αν οι γονείς δεν υπογράψουν τα καταστατικά...