Thumbnail
Νέο Ασφαλιστικό

Χαμηλότερες συντάξεις για όλους όσοι συνταξιοδοτούνται και περικοπές έως 13% στις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις οι οποίες ξεπερνούν τα 1.000 ευρώ τον μήνα αθροιστικά, κύριες και επικουρικές, προβλέπει το σχέδιο του νέου Ασφαλιστικού που θα κατατεθεί στη Βουλή έως τις 15 Νοεμβρίου ως «αντίβαρο» στις δεσμεύσεις του 3ου Μνημονίου που προβλέπει μειώσεις στις χαμηλές συντάξεις, εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές και μείωση -έως την κατάργηση στα τέλη του 2019- του ΕΚΑΣ.


Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της εφημερίδα "Ημερησία", το «στίγμα» αυτό έδωσε, για τις επικείμενες αλλαγές, ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γ. Κατρούγκαλος δηλώνοντας, μετά τη συνεδρίαση του κυβερνητικού Συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής, ότι «θα λάβουμε κάθε δυνατό μέτρο ώστε να μη μειωθούν οι συντάξεις που είναι κάτω από τα 1.000 ευρώ». Και λίγο αργότερα, μιλώντας στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης στη Βουλή, ότι «με το νέο Ασφαλιστικό θα ισχύσουν, στο εξής, ενιαίοι κανόνες για τις εισφορές και τις παροχές (συντάξεις) και θα προστατεύσουμε τις μικρές συντάξεις». Οπως χαρακτηριστικά είπε ο υπουργός, «θα εξουδετερώσουμε τις αρνητικές δεσμεύσεις του Μνημονίου με τη γενική μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού το οποίο δεν είναι βιώσιμο και παραμένει άνισο και κατακερματισμένο, με διαφορές στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων και στις εισφορές, παρά τις ενοποιήσεις που έγιναν».

Ο καθηγητής Σ. Ρομπόλης προβλέπει ότι, εφόσον δεν θιγούν οι συντάξεις κάτω των 1.000 ευρώ και με βάση το προβλεπόμενο στο προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού ταμειακό έλλειμμα των 2,123 δισ. ευρώ στα ταμεία (παρά τα νέα μέτρα των 1,2 δισ. ευρώ στα οποία περιλαμβάνονται οι αλλαγές στο Ασφαλιστικό), οι μειώσεις στις συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ θα πρέπει να φτάσουν στο 13%. Το ποσοστό θα διαφοροποιηθεί, βέβαια, εφόσον προβλεφθούν κλίμακες με διαφορετικά ποσοστά παρακράτησης.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα