Thumbnail
Απειλή της Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης (ΕΔΕ) σε βάρος καθηγητών

Σκηνικό τρομοκρατίας σε ΕΠΑΛ του Πειραιά. Το πειθαρχικό συμβούλιο απειλεί καθηγητές για διοικητικές παραλείψεις, ενώ ακροδεξιοί γονείς μαθητών λογοκρίνουν τις «αριστερές» απόψεις και εκδηλώσεις στο σχολείο.

Της Διαλεκτής Αγγελή

Στη φτώχεια, την ανεργία και την ανασφάλεια που συνθέτουν την πραγματικότητα του Πειραιά, έρχονται πλέον να προστεθούν η τρομοκρατία, ο σκοταδισμός και ο φασισμός. Καθηγητές και μαθητές σχολείου της περιοχής στοχοποιούνται από γονείς με ακραίες δεξιές ή και χρυσαυγίτικες απόψεις, οι οποίοι παρουσιάζονται καθημερινά στους διαδρόμους του σχολείου να κάνουν εθνικιστικού χαρακτήρα συζητήσεις και να απειλούν όσους καθηγητές μιλούν για απεργία ή εκφράζουν «αριστερές» απόψεις.
Σκηνές σκληρού ροκ εκτυλίσσονται καθημερινά, εδώ και ένα μήνα, σε Επαγγελματικό Λύκειο του Πειραιά, με την εντονότατη παρουσία των εκπροσώπων του Πειθαρχικού Συμβουλίου και την απειλή της Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης (ΕΔΕ) σε βάρος καθηγητών να ρίχνουν βαριά τη σκιά τους πάνω από το σχολείο και να εμποδίζουν την εύρυθμη λειτουργία του. Πρόσφατα, καθηγήτρια του σχολείου δικαιολόγησε εκπρόθεσμα τις απουσίες μαθήτριας, γεγονός το οποίο δεν βρήκε σύμφωνους ορισμένους γονείς και μαθητές, οι οποίοι κατήγγειλαν το περιστατικό, με αποτέλεσμα να διαταχθεί ΕΔΕ για την καθηγήτρια και η μαθήτρια να παραπεμφθεί τον Σεπτέμβριο.
Πληροφορίες μιλούν για μια κατάσταση «διαίρει και βασίλευε, την οποία υποθάλπει σαφέστατα η Χρυσή Αυγή και η άκρα δεξιά». «Σε ένα σχολείο με πάμφτωχα παιδιά, που αναγκάζονται να λείψουν από τα μαθήματα, προκειμένου να δουλέψουν για τρεις ψωροδεκάρες και να βοηθήσουν λίγο την οικογένειά τους, οι καθηγητές οφείλουν να λειτουργούν ως παιδαγωγοί και όχι ως γραφειοκράτες», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» η Α., καθηγήτρια σε σχολείο της περιοχής (τα στοιχεία της βρίσκονται στη διάθεση της εφημερίδας).
Οι εκπρόσωποι του Πειθαρχικού Συμβουλίου έχουν καλέσει όλους τους καθηγητές του σχολείου σε έλεγχο απουσιολογίων, με την απειλή ότι η παραμικρή αστοχία που εντοπιστεί σε αυτά θα θεωρηθεί σοβαρός λόγος για παραγγελία ΕΔΕ, αλλά και πιθανή απόλυση! Η έλλειψη γραμματειακής υποστήριξης στις σχολικές μονάδες τα τελευταία χρόνια έχει αναγκάσει τους καθηγητές να διεκπεραιώνουν διοικητικές εργασίες.
Η παρουσία των εκπροσώπων του Πειθαρχικού Συμβουλίου στο σχολείο οδήγησε ακόμη και σε ανθρωποφαγικές συμπεριφορές, με καθηγητές να στρέφονται εναντίον συναδέλφων τους με ανυπόστατες κατηγορίες, προκειμένου να «γλιτώσουν το τομάρι τους». Η απουσία ενός ενεργού σωματείου καθηγητών και η καθημερινή πίεση μιας πιθανής ΕΔΕ δυσχεραίνει το εκπαιδευτικό έργο και δημιουργεί άσχημο εργασιακό κλίμα. Καθηγητές κάνουν λόγο για επικίνδυνες πρακτικές οι οποίες, αν επεκταθούν και σε άλλα σχολεία, όλοι οι εκπαιδευτικοί θα χάσουν τη δουλειά τους, μιας και θα τιμωρούνται για διοικητικά λάθη, για τα οποία δεν είναι στο ελάχιστο υπεύθυνοι.
Το ζήτημα ανέδειξε πρώτος ο Χρήστος Σύλλας στο «The Cricket», στο ρεπορτάζ του οποίου -πέραν της καταγραφής των καταγγελιών- γίνεται λόγος και για ένα ακόμη περιστατικό που αποδεικνύει την άσχημη κατάσταση που επικρατεί στο σχολείο. Οι μαθητές επρόκειτο να ανεβάσουν ένα θεατρικό έργο του Μπέρτολντ Μπρεχτ. Αν και τα παιδιά ενθουσιάστηκαν αρχικά με την ιδέα της παράστασης, τις επόμενες μέρες άλλαξαν άρδην τη στάση τους. Οπως φαίνεται, οι γονείς ορισμένων μαθητών δεν ενέκριναν τον ανατρεπτικό δραματουργό και απαγόρευσαν στα παιδιά να συμμετέχουν στο «αναρχικό» εγχείρημα…
 
Αναδημοσίευση από την ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πανελλαδικές 2024: Τι σημαίνει η ήπια αύξηση του αριθμού εισακτέων που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Πιερρακάκης

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 22 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 22/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

sxoleio
Γονείς: «Αγανάκτηση και οργή για τα σχολεία χωρίς πιστοποιημένο ηλεκτρολογικό έλεγχο»
«Η παραπάνω αποκάλυψη φέρνει ξανά στο προσκήνιο τις δραματικές εκκλήσεις των οργανώσεων Γονέων, των συλλόγων εκπαιδευτικών, των μαθητών, σε όλη την...
Γονείς: «Αγανάκτηση και οργή για τα σχολεία χωρίς πιστοποιημένο ηλεκτρολογικό έλεγχο»