Thumbnail
Μέσα σε 8 ημέρες η κατάθεση πιστοποιητικών για τις μετεγγραφές 

Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ.Ανδρέας Λοβέρδος έδωσε συνέντευξη στον Βήμα FM και στους δημοσιογράφους Γ.Παπαχρήστο και Β.Χιώτη.

Ο Υπουργός απάντησε σε ερωτήσεις για τα εξής θέματα:

Για το ότι δεν θα υπογραφούν αιτήσεις συνταξιοδοτήσεων εκπαιδευτικών που υποβλήθηκαν μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, παρά μόνο αυτές που αφορούν λόγους υγείας:

Επειδή είναι οργανωμένη η ακαδημαϊκή χρονιά, οι εκπαιδευτικοί είναι η μόνη κατηγορία των εργαζομένων που για να φύγει για σύνταξη, πρέπει να το κάνει μέσα σε προκαθορισμένα όρια. Δηλαδή να το κάνει το καλοκαίρι. Δεν το κάνουν μέχρι 31 Αυγούστου και το κάνουν μετά.

Και θέλω να ανακοινώσω από την εκπομπή σας, ότι σε αυτή την τακτική που χρόνια ακολουθείται, δεν μπορώ να είμαι σύμφωνος γιατί έχω παραδεχτεί τα κενά από τις 11 Σεπτεμβρίου. Δημιουργούμενα επιπλέον κενά δεν μπορώ να καλύψω και άρα μόνο για περιπτώσεις ασθένειας βαρύτατης που προέκυψε τώρα, που δεν ήταν 31 Αυγούστου, αλλά ένα ατύχημα αυτοκινητιστικό, κάτι άλλο. Όλα τα άλλα δεν θα τα υπογράψω κ. Χιώτη και το ανακοινώνω από την εκπομπή σας γιατί είναι απόφαση που πήρα αργά χθες το βράδυ.

Έχω 300 συνταξιοδοτήσεις στο γραφείο μου που περιμένουν την υπογραφή μου.

Αφορούν όλη την Ελλάδα. Δεν θα τις δεχτώ. Να είχαν κάνει οι άνθρωποι το αίτημά τους πριν τις 31 Αυγούστου. Θα ψάξω σε αυτές ασθένεια που προέκυψε από τις 11 Σεπτεμβρίου και μετά και εάν κάτι τέτοιο ισχύει, προφανώς δεν θα είμαστε ανάλγητοι και άδικοι, αλλά για τις υπόλοιπες δεν θα υπογράψω.

Για τον λόγο αύξησης των αιτήσεων συνταξιοδοτήσεων:

Ζητούν περισσότεροι λόγω των οικονομικών προβλημάτων που υπάρχουν και του φόβου για τις συντάξεις, αλλά αυτό έχει να κάνει με την κρίση και έχει να κάνει με ένα θέμα που μας είναι γνωστό. Το να το κάνεις 31 Αυγούστου και είναι δικαίωμά σου. Και ο φόβος είναι δικαίωμά σου. Αλλά δεν είναι δικαίωμά σου να αφήνεις μια τάξη κενή. Γιατί εγώ τώρα τι θα κάνω; Δηλαδή πες ότι δέχομαι μια συνταξιοδότηση για κάποιον ο οποίος, δεν είμαι ακόμη έμπειρος για να σας εξηγώ γιατί το κάνουν, αλλά το κάνανε σταθερά επί χρόνια. Περιμένουν να ανοίξει η χρονιά και τότε παραιτούνται.

Φέτος δεν μπορώ να το δεχτώ και λυπάμαι πάρα πολύ που θα διαταράξω κάποιους προγραμματισμούς, αλλά και οι ίδιοι διαταράσσουν τον προγραμματισμό της εκπαίδευσης. Δεν μπορώ να καλύψω τα κενά. Δεν έχω παραπάνω θέσεις από αυτές που πήρα από την κυβέρνηση και οφείλω ευχαριστίες στον κ. Μητσοτάκη και στον κ. Χαρδούβελη, αλλά η κατάσταση έφτασε μέχρι εκεί, παραπάνω κενά δεν μπορώ να καλύψω με νέες αναπληρώσεις, άρα δεν θα υπογράψω τις συνταξιοδοτήσεις.

Για το πότε θα υπογραφούν οι επόμενες αιτήσεις συνταξιοδότησης ο Υπουργός δήλωσε μετά το τέλος της σχολικής χρονιάς, το καλοκαίρι.

Για την ικανοποίηση 10.000 μετεγγραφών από τις 13.000 αιτήσεις:

Δεν πρόκειται για επιπλοκή. Είναι πρόβλεψη του νόμου. Είχαμε περίπου 3.500 αιτήσεις για οικονομικούς λόγους που επικαλούνται τα χαμηλά τους εισοδηματικά δεδομένα. Ο νόμος ορίζει γι’ αυτούς 10%. Ότι από αυτούς τα τμήματα θα πάρουν το 10%. Είναι περίπου 3.500 αυτοί, θα πάρουμε γύρω στους 500, όπως υπολογίζαμε και από την πρώτη στιγμή.

Άρα από τον αριθμό των 12.800 που αιτήθηκαν τη μετεγγραφή τους, θα πραγματοποιηθεί το αίτημα για περίπου 10.000.

Μόνο για τους κατόχους, τους έχοντες οικονομικά προβλήματα είναι το 10% και είναι το μέτρο που έβαλα εγώ στη νομοθεσία. Τα μέτρα που βρήκα ήταν χωρίς όριο. Ήταν χωρίς 10%.

Θα επιλεγούν οι φτωχότεροι με κριτήριο την επίδοσή τους. Αυτός που έχει την καλύτερη επίδοση. Έτσι θα κρίνουν τα τμήματα.

Τώρα, θέλω να ανακοινώσω γιατί χθες το βράδυ στείλαμε τις σχετικές επιστολές, ότι εμείς παραλάβαμε όλες τις αιτήσεις, αυτές τις 12.800, τις ταξινομήσαμε ανά τμήμα, τις αποστείλαμε χθες το βράδυ στα ιδρύματα με μια δική μου επιστολή, όπου λέω ότι από την ημέρα της παραλαβής μέσα σε 5 μέρες πρέπει να έχουν ξεκινήσει οι γραμματείες να δέχονται και όταν θα ξεκινήσει η κάθε γραμματεία να δέχεται τα πιστοποιητικά, την πρώτη μέρα δηλαδή κατάθεσης των πιστοποιητικών και για άλλες οκτώ μέρες. Δηλαδή συνολικά οι φοιτητές από τη στιγμή που η γραμματεία τους ενημερώσει ότι θα δέχεται αιτήσεις, 8 μέρες έχουν προθεσμία να καταθέσουν τα πιστοποιητικά τους.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Εσείς γνωρίζετε τι σημαίνει «νείρομαι»;

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

kallianos-1280x720.png
Θύμωσε στον «αέρα» ο Γιάννης Καλλιάνος: «Λυπάμαι αλλά οφείλω να σεβαστώ την Επιστήμη που υπηρετώ» (Vid)
«Λυπάμαι αλλά οφείλω να σεβαστώ την Επιστήμη που υπηρετώ», είπε ο Γ. Καλλιάνος στον αέρα
Θύμωσε στον «αέρα» ο Γιάννης Καλλιάνος: «Λυπάμαι αλλά οφείλω να σεβαστώ την Επιστήμη που υπηρετώ» (Vid)
νηπιαγωγείο
Σοκ! - Καθαρίστρια κατηγορείται ότι φωτογράφησε 5χρονη στις τουαλέτες σχολείου: «Δεν έκανα κάτι κακό», λέει
«Δεν έκανα κάτι κακό» - Τι λέει η καθαρίστρια που φωτογράφησε το κοριτσάκι στις τουαλέτες σχολείου
Σοκ! - Καθαρίστρια κατηγορείται ότι φωτογράφησε 5χρονη στις τουαλέτες σχολείου: «Δεν έκανα κάτι κακό», λέει
αστεγος
Ρίχνουν πρόστιμο στους άστεγους επειδή ... είναι άστεγοι!
Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ εξετάζει την προσφυγή που τιμωρεί τους αστέγους με πρόστιμο 295 δολαρίων αν κατασκηνώσουν σε δρόμους ή πάρκα, ενώ...
Ρίχνουν πρόστιμο στους άστεγους επειδή ... είναι άστεγοι!