Thumbnail
Κατά της οσφυαλγίας

Για τους άνδρες που τα προβλήματα στη μέση τους εμποδίζουν να έχουν μια φυσιολογική σεξουαλική ζωή, ομάδα καναδών ερευνητών προτείνει μια σειρά στάσεων που δεν την επιβαρύνουν, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο Spine.

Επιστημονική ομάδα του Βιομηχανικού Εργαστηρίου Σπονδυλικής Στήλης του Πανεπιστημίου Γουότερλου, στο Οντάριο, με επικεφαλής τον Δρ Στιούαρτ ΜακΓκιλ, δημιούργησαν μια λίστα με συγκεκριμένες στάσεις του σώματος κατά τη διάρκεια του σεξ που προκαλούν μικρότερη επιβάρυνση στη μέση. Διευκρινίζουν πάντως, ότι η επιλογή της καλύτερης εξαρτάται από τον τύπο του πόνου που κάθε άνδρας βιώνει.
«Ο ασθενής με τη βοήθεια του φυσικοθεραπευτή του θα πρέπει να καθορίσει σε μια κατηγορία εντάσσεται ο πόνος που βιώνει και αναλόγως να επιλέξει την στάση του σώματος στο σεξ», εξηγεί ο Δρ ΜακΓκιλ.
Ο ερευνητής και οι συνεργάτες του είχαν διαπιστώσει στο παρελθόν ότι η συχνότητα της σεξουαλικής δραστηριότητας σχετίζεται με την ποιότητα ζωής του ατόμου και άρα μπορεί να αποτελεί δείκτης υγείας και αναπηρίας. Μελέτες είχαν δείξει ότι το 84% των ανθρώπων με πόνο στη μέση κάνει σεξ λιγότερο συχνά.
Όπως επισημαίνουν, ένας στους πέντε άνδρες με πόνο στη μέση αναφέρει δυσφορία κατά τη διάρκεια του σεξ, ειδικά με τις πυελικές κινήσεις και έχουν δυσκολία να βρουν μια βολική στάση.
Παρά τις αποδείξεις λοιπόν ότι ο πόνος κατά τη διάρκεια του σεξ μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη ερωτική δραστηριότητα στα άτομα με πόνο στη μέση, δεν έχει γίνει εμπεριστατωμένη επιστημονική ανάλυση των κινήσεων και της στάσης του σώματος κατά τη διάρκεια του σεξ.
«Τώρα μπορούμε να δώσουμε μια κατευθυντήρια γραμμή στους γιατρούς για το πώς να χειριστούν ασθενείς με κάθε είδους σωματικό πόνο που επιθυμούν να έχουν μια φυσιολογική ερωτική ζωή», σημειώνει ο Δρ ΜακΓκιλ.
Οι ερευνητές λοιπόν συγκρότησαν ομάδα αποτελούμενη από δέκα ζευγάρια, περίπου 20 και 30 ετών, και ανέλυσαν με τη βοήθεια ειδικού λογισμικού πέντε διαφορετικές στάσεις κατά τη διάρκεια του σεξ. Στη συνέχεια συνέκριναν την κινητικότητα της μέσης κατά την ερωτική επαφή με τις κινήσεις που προκαλούν πόνο στη μέση. Έτσι προέκυψαν οι στάσεις που προκαλούν λιγότερο πόνο.
Για παράδειγμα, η στάση όπου η γυναίκα βρίσκεται στα τέσσερα και ο άνδρας γονατίζει πίσω της, είναι λιγότερο επιβαρυντική για την πλάτη. Επίσης, όταν ο άνδρας βρίσκεται από πάνω από τη γυναίκα με τα χέρια του σε έκταση και υποστηρίζει τον κορμό του, προκαλεί λιγότερο πόνο στη μέση.
Σε κάθε περίπτωση, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι κάθε άνδρας μπορεί να τροποποιεί τις προτεινόμενες στάσεις του σώματος ανάλογα με τις ανάγκες του. Επόμενος στόχος να είναι να γίνει αντίστοιχη μελέτη σε γυναίκες με οσφυαλγία και σε άτομα που έχουν κάνει αντικατάσταση ισχίου.
 
Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή
 
 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Εφετείο
Κυψέλη: Στον ανακριτή ο 18χρονος που μπήκε σε σχολείο και τραυμάτισε με μαχαίρι μαθητή και διευθυντή
Βαριές κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος για απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συρροή, διατάραξη οικιακής ειρήνης, αλλά και παράβαση του νόμου περί όπλων...
Κυψέλη: Στον ανακριτή ο 18χρονος που μπήκε σε σχολείο και τραυμάτισε με μαχαίρι μαθητή και διευθυντή
βιβλίο με δεσιμο απο ανθρωπινο δέρμα
Χάρβαρντ: Είχε στη βιβλιοθήκη του βιβλίο με δέσιμο από ...ανθρώπινο δέρμα - Το αφαιρεί και ζητά συγγνώμη
Ο πρώτος ιδιοκτήτης του βιβλίου, ο Γάλλος γιατρός Ludovic Bouland, έδεσε το βιβλίο με ανθρώπινο δέρμα. Το Χάρβαρντ είπε ότι ο Μπούλαντ πήρε το δέρμα...
Χάρβαρντ: Είχε στη βιβλιοθήκη του βιβλίο με δέσιμο από ...ανθρώπινο δέρμα - Το αφαιρεί και ζητά συγγνώμη