Thumbnail
Στις ΗΠΑ καταγράφονται ετησίως εκατοντάδες κλήσεις για δηλητηρίαση

Κύμα δηλητηριάσεων από αμπούλες για ηλεκτρονικά τσιγάρα

Στις ΗΠΑ καταγράφονται ετησίως εκατοντάδες κλήσεις για δηλητηρίαση από υγρά για e-τσιγάρα

Νέα Υόρκη 

Μπορεί να θεωρείται πιο ασφαλές από το κανονικό τσιγάρο, λειτουργεί όμως με αμπούλες γεμάτες θανάσιμο δηλητήριο. Στις ΗΠΑ καταγράφονται κάθε χρόνο εκατοντάδες κλήσεις για δηλητηρίαση από υγρά για ηλεκτρονικά τσιγάρα, και όπως φαίνεται πολλοί γονείς δεν έχουν συνειδητοποιήσει τον κίνδυνο που εγκυμονεί η νικοτίνη -ακόμα κι αν κάποιος απλώς την αγγίξει.

Τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και οι αμπούλες νικοτίνης δεν ελέγχονται, αν και ΕΕ αποφάσισε να επιβάλει προδιαγραφές για την ασφάλεια των φιαλιδίων, καθώς και όριο στη συγκέντρωση νικοτίνης στα 20mg/ml.

Τα πάντα γύρω από το ηλεκτρονικό τσιγάρο (Το Βήμα της Κυριακής)

Τα μέτρα όμως δεν αναμένεται να εφαρμοστούν πριν από το 2016, και μέχρι τότε χιλιάδες χρήστες θα συνεχίζουν να χρησιμοποιούν συσκευές και υγρά αγνώστου ποιότητας.

Νικοτίνη: από τις ισχυρότερες φυσικές τοξίνες

Η νικοτίνη «είναι μια από τις ισχυρότερες φυσικές τοξίνες που γνωρίζουμε» λέει στους New York Times ο Λι Κάντρελ, καθηγητής Φαρμακολογίας και διευθυντής του Κέντρου Δηλητηριάσεων του Σαν Ντιέγκο.

«Το θέμα δεν είναι το εάν ένα παιδί θα υποστεί σοβαρή δηλητηρίαση ή θα πεθάνει. Το θέμα είναι το πότε» επισημαίνει.

Το φυτό του καπνού παράγει τη νευροτοξίνη της νικοτίνης για να απωθήσει τα έντομα και τα φυτοφάγα ζώα. Ο ανθρώπινος οργανισμός μπορεί να μεταβολίζει γρήγορα αυτή την ουσία ώστε να μην συσσωρεύεται στον οργανισμό, δεν είναι όμως δύσκολο να φτάσει κάποιος στη δηλητηρίαση. 

Ενα κουταλάκι υγρού μπορεί να προκαλέσει τον θάνατο

Σύμφωνα με τον δρα Κάντρελ, ένα κουταλάκι υγρού για το γέμισμα ηλεκτρονικού τσιγάρου, με συγκέντρωση μόλις 10mg/ml μπορεί να προκαλέσει θάνατο σε ένα παιδί, ή ακόμα και σε έναν ενήλικα. 

Επιπλέον, η νικοτίνη απορροφάται εύκολα από το δέρμα, δημιουργώντας κίνδυνο νικοτινίασης για όποιον έρθει σε επαφή με το υγρό. 

Το 2013, τα κέντρα δηλητηρίασης στις ΗΠΑ δέχτηκαν 1.351 κλήσεις για περιστατικά που σχετίζονται με ηλεκτρονικά τσιγάρα, αριθμός τριπλάσιος σε σχέση με το 2011. Ο αριθμός των περιστατικών που παραπέμφθηκαν σε νοσοκομεία επίσης τριπλασιάστηκε και έφτασε τα 365.

Η πλειονότητα των δηλητηριάσεων αφορά παιδιά

Η συντριπτική πλειονότητα των περιστατικών αφορά παιδιά, τα οποία συνήθως κάνουν εμετό και μετά μπορεί να εμφανίσουν σπασμούς.

Υπάρχουν όμως και περιστατικά ενηλίκων που κινδύνεψαν, όπως στην περίπτωση μιας γυναίκας που νοσηλεύτηκε με καρδιακά προβλήματα όταν ξάπλωσε στο κρεβάτι της όπου βρισκόταν μια σπασμένη αμπούλα. Η νικοτίνη απορροφήθηκε από το δέρμα της.

Η αύξηση στα περιστατικά δηλητηρίασης δεν οφείλεται μόνο στην αύξηση των χρηστών του e-τσιγάρου αλλά και σε μια άλλη αλλαγή: τα πρώτα ηλεκτρονικά τσιγάρα ήταν κλειστές συσκευές μίας χρήσης που έμοιαζαν με κανονικά τσιγάρα. Οι σημερινές συσκευές είναι μεγαλύτερες και δέχονται αμπούλες που ξαναγεμίζουν, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο για τα παιδιά.

Και το γεγονός ότι πολλές αμπούλες αναγράφουν ότι έχουν γεύση σοκολάτα, κεράσι ή τσιχλόφουσκα σίγουρα δεν βοηθά στο να μείνουν τα παιδιά μακριά από τον e-κίνδυνο.

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παραιτήθηκε διευθυντής σχολείου που απειλήθηκε με καθαίρεση και πειθαρχικές ποινές επειδή αντιτάχθηκε σε αυτή στην αξιολόγηση

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

hoynta.jpg
Μνήμες από την εκπαίδευση επί Χούντας: Το πειθαρχικό δίκαιο για τους εκπαιδευτικούς και το ποινολόγιο για τους μαθητές
57 χρόνια πριν τα σχολεία, οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές
Μνήμες από την εκπαίδευση επί Χούντας: Το πειθαρχικό δίκαιο για τους εκπαιδευτικούς και το ποινολόγιο για τους μαθητές
dictionary-lexiko-xenes_glosses-foreign_lagnuage.jpg
Πως λέμε στα ελληνικά: σέλφι, σπικάζ, ρίαλ εστέιτ ή μπίζνες πλαν;
Επειδή σε λίγο, για να επικοινωνήσουμε μεταξύ μας ή για να δούμε τηλεόραση, θα χρειαζόμαστε πτυχίο αγγλικής φιλολογίας, μήπως είναι πιο εύκολο να τα...
Πως λέμε στα ελληνικά: σέλφι, σπικάζ, ρίαλ εστέιτ ή μπίζνες πλαν;