Thumbnail
Γράφει η Στεφανάκου Πίκια

Σε εκλογικά πραξικοπήματα για τον αποκλεισμό υποψηφίων πρυτάνεων που δεν είναι αρεστοί στα Συμβούλια Ιδρυμάτων εξελίσσονται οι πρυτανικές εκλογές σε πολλά ΑΕΙ. Τα Συμβούλια Ιδρυμάτων λειτουργούν ως κυβερνητικά εκλογοδικεία και αποκλείουν υποψηφιότητες που προέρχονται από το χώρο της Αριστεράς και τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και πανεπιστημιακούς που έχουν υπηρετήσει δεκαετίες το Πανεπιστήμιο και έχουν ταχθεί κατά των νόμων Διαμαντοπούλου και Αρβανιτόπουλου.

    Οι συνήθεις ερωτήσεις πριν από την καρατόμηση των υποψηφίων: "Θα προχωρήσετε στην ιδιωτικοποίηση της έρευνας;", "Θα καλέσετε την αστυνομία σε περίπτωση κατάληψης του ιδρύματος;"

Ο κατάλογος των «κομμένων» είναι μακρύς και μαύρος και συμπληρώνεται μέρα με τη μέρα με νέους αποκλεισμούς. Στο ΑΠΘ στέρησαν το δικαίωμα του εκλέγεσθαι στον μέχρι σήμερα αντιπρύτανη Γ. Παντή. Στην Πάτρα απέκλεισαν τον επίσης αντιπρύτανη Β. Αναστασόπουλο. Στα Ιωάννινα έκοψαν τον Σπύρο Γεωργάτο, καθηγητή Βιολογίας με μεγάλο κύρος στο εξωτερικό. Στο ΕΜΠ η λίστα των προγραφών περιλαμβάνει τον Μ. Σπαθή, έναν άνθρωπο που έχει ταυτιστεί με το Πολυτεχνείο και έχει διατελέσει, μεταξύ άλλων, αντιπρύτανης ακαδημαϊκών υποθέσεων, αλλά και την νυν αντιπρύτανη Τ. Μοροπούλου.

Ένσταση από την Τ. Μοροπούλου, νόθες οι εκλογές

Η Τ. Μοροπούλου κατέθεσε ένσταση κατά της απόφασης του Συμβουλίου Ιδρύματος και με επιστολή της στον υπουργό Παιδείας του ζητά να παρέμβει για την τήρηση του Συντάγματος και τη δημοκρατική λειτουργία των θεσμών, «δεδομένου ότι σήμερα διώκομαι για άλλη μια φορά μετά τη δικτατορία για τις απόψεις και τις θέσεις μου». Όπως επισημαίνει στη σχετική επιστολή, η απόφαση ελήφθη αυθαίρετα, χωρίς καμία νόμιμη, ακαδημαϊκή αξιολόγηση και πραγματοποιείται άμεσα, χωρίς κανέναν έλεγχο. Επιπλέον η Τ. Μοροπούλου κατηγορεί το Συμβούλιο Ιδρύματος για αυθαιρεσίες και μεθοδεύσεις που καταλύουν πλήρως την αυτοδιοίκησή του.

Από την πλευρά τους οι Πανεπιστημιακοί Δάσκαλοι ΕΜΠ, που στήριξαν την υποψηφιότητα του Μ. Σπαθή, καταγγέλλουν τις νόθες εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για την ερχόμενη Πέμπτη και τονίζουν ότι θα αμφισβητήσουν το αποτέλεσμα. Να σημειωθεί ότι ο Μ. Σπαθής, που δεν προσήλθε στη διαδικασία της συνέντευξης, έλαβε μόνο 1 ψήφο από το 14μελές Συμβούλιο, ενώ η Τ. Μοροπούλου έλαβε 2.

Ανάκριση ιδεολογικού περιεχομένου

Κοινός παρονομαστής για την πρόκριση ή όχι των υποψηφίων πρυτάνεων είναι η στάση τους έναντι του νόμου που μετατρέπει τα πανεπιστήμια σε αυταρχικά εκπαιδευτήρια. Πανεπιστημιακοί δάσκαλοι διεθνούς κύρους και με μεγάλη διοικητική εμπειρία περνούν από ανάκριση προκειμένου να διαπιστωθεί η καταλληλότητά τους, δηλαδή η συμμόρφωσή τους με τον νόμο. Ορισμένες από τις ερωτήσεις που τίθενται είναι οι εξής: "Θα καλέσετε την αστυνομία σε περίπτωση κατάληψης του ιδρύματος;", "Θα προχωρήσετε σε διαγραφές φοιτητών που έχουν υπερβεί τον προβλεπόμενο χρόνο φοίτησης;", "Θα προχωρήσετε στην ιδιωτικοποίηση της έρευνας;".

Μόνο όσοι δηλώνουν συμμόρφωση λαμβάνουν το εισιτήριο για την κάλπη. Οι υπόλοιποι κόβονται ως ακατάλληλοι για τη θέση του υποψηφίου. Πρόκειται για μια διαδικασία προεπιλογής, για παραχάραξη της δημοκρατικής βούλησης που προβλέπει ο νόμος, ώστε να αποκλειστούν οι ενοχλητικοί για τη συγκυβέρνηση πρυτάνεις και να αναδειχτούν πρόσωπα που θα πρωτοστατήσουν στη μετάλλαξη του Πανεπιστημίου. Σύμφωνα με τον νόμο, τα Συμβούλια Ιδρυμάτων, στα οποία μετέχουν και διορισμένα από την κυβέρνηση μέλη, είναι αρμόδια να επιλέξουν μετά από προσωπική συνέντευξη μόνο τρεις υποψηφίους από το σύνολο των υποψηφιοτήτων που θα υποβληθούν.

Αυτή η αντιδημοκρατική και προσβλητική διαδικασία εφαρμόστηκε πρώτη φορά στο πρόσωπο της Ε. Καραμαλέγκου, που διεκδικούσε τη θέση της κοσμήτορος της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών. Η κ. Καραμαλέγκου επιμένει να διεκδικεί το συνταγματικό δικαίωμα του εκλέγεσθαι και θα δώσει νέα μάχη, αυτή τη φορά απαιτώντας να είναι υποψήφια για τη θέση της πρυτάνεως, στο ΕΚΠΑ.

Πηγή: ΑΥΓΗ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΙΕΠ
ΙΕΠ: Πρόσκληση για το Μητρώο Αξιολογητών Διδακτικών Βιβλίων (Πολλαπλό βιβλίο)
Προαναγγελία δημοσίευσης Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος υποβολής αιτήσεων από ενδιαφερομένους (φυσικά πρόσωπα) για την ένταξη σε «Μητρώο...
ΙΕΠ: Πρόσκληση για το Μητρώο Αξιολογητών Διδακτικών Βιβλίων (Πολλαπλό βιβλίο)