Thumbnail
Μετά τον πανικό που σκόρπισαν τα εκκαθαριστικά του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων

Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης τρέχει να προλάβει την 26η Αυγούστου, ώστε να καταθέσει όλες τις απαιτούμενες νομοθετικές ρυθμίσεις, με τις οποίες θα διορθώνονται τα «λάθη» στον υπολογισμό του φόρου για τα οικόπεδα, στους 4.000 οικισμούς της χώρας.

Την κατάθεση και ψήφιση των διορθωτικών νομοθετικών ρυθμίσεων από τη Βουλή, θα ακολουθήσει ο επαναϋπολογισμός και η επανέκδοση από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων του εκκαθαριστικού για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που είχαν ακίνητα στους 4.000 οικισμούς εκτός συστήματος αντικειμενικών αξιών.

Μετά τον πανικό που σκόρπισαν τα εκκαθαριστικά του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων, η κυβέρνηση τώρα σπεύδει να διαμηνύσει προς τους «αλαφιασμένους» ιδιοκτήτες ότι μετά τις αλλαγές που θα γίνουν θα προκύψουν σημαντικές ελαφρύνσεις σε σύγκριση με τα εξωπραγματικά αρχικά εκκαθαριστικά που εκδόθηκαν στις 31 Ιουλίου.
Πηγές της οδού Νίκης έλεγαν ότι «οι διατάξεις που θα κατατεθούν θα αλλάζουν τον τρόπο υπολογισμού των στοιχείων των οικοπέδων στις περιοχές εκτός Αντικειμενικού Προσδιορισμού Αξίας Ακινήτων (ΑΠΑΑ), με σκοπό την εξομάλυνση των αξιών που λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό τόσο του κύριου όσο και του συμπληρωματικού φόρου. Στόχος είναι να πάμε στα επίπεδα του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) του 2013».
Αναφορικά με τις περιοχές που ο ΕΝΦΙΑ ήρθε πιο φτηνός σε σχέση με τον περυσινό ΕΕΤΗΔΕ, οι ίδιες πηγές διαβεβαίωναν ότι οι τιμές υπολογισμού του ΦΑΠ που χρησιμοποιήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια θα ισχύσουν μόνο στις περιπτώσεις που ο ΕΝΦΙΑ ήρθε «παραφουσκωμένος» σε σχέση με τον ΕΕΤΗΔΕ και όχι όπου ήρθε φθηνότερος.
Ωστόσο, άλλες πηγές από το υπουργείο Οικονομικών δεν μπορούσαν να διαβεβαιώσουν ότι σε όλες τις περιοχές από τους 4.000 οικισμούς ο φόρος θα πέσει ακριβώς στα περυσινά επίπεδα, λέγοντας χαρακτηριστικά «θα προσπαθήσουμε για αυτό, αλλά όλα είναι σε συνάρτηση με τα έσοδα που θα πρέπει να φέρει ο φόρος».
Στο μέτωπο των δόσεων, πληροφορίες αναφέρουν ότι η παράταση θα ισχύσει για όλους τους ιδιοκτήτες, ανεξάρτητα αν θα υπάρξουν διορθώσεις στο εκκαθαριστικό τους. Και εδώ όμως στελέχη του υπουργείου Οικονομικών δεν μπορούσαν να διαβεβαιώσουν ότι η δόση του Σεπτεμβρίου δεν θα είναι διπλή, δηλαδή η πρώτη δόση του Αυγούστου και η δεύτερη του Σεπτεμβρίου μαζί.
Για τις περιπτώσεις που οι φορολογούμενοι έσπευσαν να πληρώσουν την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ, ή ακόμα και το σύνολο του φόρου, στο υπουργείο Οικονομικών τονίζουν πως θα υπάρξει αντιστοίχως συμψηφισμός ή επιστροφή της διαφοράς. Αυτό ισχύει τόσο για τους ιδιοκτήτες ακινήτων σε περιοχές εκτός συστήματος αντικειμενικών αξιών, οι οποίοι επιβαρύνθηκαν εξ αιτίας του εσφαλμένου υπολογισμού του φόρου, όσο και για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που πλήρωσαν φόρο υψηλότερο του κανονικού λόγω δικών τους σφαλμάτων στο Ε9.
Ωστόσο, οι διορθώσεις για τη δεύτερη κατηγορία ιδιοκτητών αργούν ακόμα, καθώς το σύστημα για τις τροποποιήσεις του Ε9 αναμένεται να ανοίξει μετά τις 15 Σεπτεμβρίου. 
 
 
Αναδημοσίευση από: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΚΛΩΣΣΑ - ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Εσείς γνωρίζετε τι σημαίνει «νείρομαι»;

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 22 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 22/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

pierrakakis
Οι πανεπιστημιακοί αποδομούν τις εξαγγελίες του υπουργού Παιδείας στη Σύνοδο Πρυτάνεων
Oι πανεπιστημιακοί περιγράφουν τη στάση της κυβέρνησης προς τα ΑΕΙ: «Στην πράξη τα υποβαθμίζει, περιορίζοντας την ενίσχυση που υποχρεούται να παρέχει...
Οι πανεπιστημιακοί αποδομούν τις εξαγγελίες του υπουργού Παιδείας στη Σύνοδο Πρυτάνεων
αμφιθεατρο
Φοιτητές: Από σήμερα έως και την Παρασκευή, 26/4/2024 οι αιτήσεις για κατ’ εξαίρεση μετεγγραφές και μετακινήσεις
Στην ειδική εφαρμογή των κατ’ εξαίρεση μετεγγραφών είναι διαθέσιμες οδηγίες για τη διαδικασία υποβολής της ηλεκτρονικής αίτησης και των σχετικών...
Φοιτητές: Από σήμερα έως και την Παρασκευή, 26/4/2024 οι αιτήσεις για κατ’ εξαίρεση μετεγγραφές και μετακινήσεις