Thumbnail
Η κυβέρνηση κρατά κρυφό το περιεχόμενο της συμφωνίας με την τρόικα

Εν κρυπτώ και παραβύστω επιχειρεί να περάσει η κυβέρνηση το πολυνομοσχέδιο που αποτυπώνει τη συμφωνία με την τρόικα από τη Βουλή, καθώς το Μαξίμου διαμηνύει στους βουλευτές πως σε καμία διάταξη δεν υπάρχουν περιθώρια αλλαγών - βελτιώσεων, ενώ η κυβέρνηση θα κρατά κρυφό το περιεχόμενο της συμφωνίας έως την Παρασκευή, οπότε θα κατατεθεί στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο σε τρία άρθρα.

Η κυβέρνηση κρατά κρυφό από τους βουλευτές της το περιεχόμενο της συμφωνίας με την τρόικα. Αγωνία στο Μαξίμου για τις διαρροές, σκέψεις για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης
 
Χθες συνεχίστηκε το "αντάρτικο" -σε επίπεδο δηλώσεων, τουλάχιστον- αναφορικά με το γάλα, αφού οι διαφωνούντες επιμένουν πως δεν μπορούν να ψηφίσουν την εν λόγω διάταξη.
 
Πάντως, μετά τη δήλωση - μήνυμα του Αντ. Σαμαρά από τις Βρυξέλλες πως "όλα θα προχωρήσουν όπως πρέπει να γίνουν", ο πρωθυπουργός με δήλωσή του και στο "Βήμα της Κυριακής" επιχείρησε να στείλει νέο μήνυμα στην Κ.Ο. της Ν.Δ. ενόψει της δύσκολης κοινοβουλευτικής μάχης.
Το... 2021
 
Χθες ο πρωθυπουργός συνέχισε στο ίδιο μήκος κύματος, καθώς, απευθύνοντας χαιρετισμό προς τους Έλληνες εφέδρους της Αυστραλίας με αφορμή την επέτειο της 25ης Μαρτίου, υποσχέθηκε πως... το 2021 η Ελλάδα θα είναι "πιο ισχυρή παρά ποτέ". Παράλληλα μέσω συνεργατών του ο πρωθυπουργός διεμήνυε σε όλους τους βουλευτές της συμπολίτευσης πως δεν είναι δυνατόν να γίνουν βελτιώσεις στη συμφωνία με την τρόικα. "Κάναμε 7 μήνες μία δύσκολη διαπραγμάτευση και τώρα πρέπει να εκπληρώσουμε αυτά για τα οποία δεσμευθήκαμε. Η συμφωνία θα πάει στη Βουλή ως έχει" λένε συντονισμένα κυβερνητικές πηγές.
Κεδίκογλου: "Θα πειστούν"
 
Πάντως, το Μαξίμου, σε επίπεδο διαρροών, συνεχίζει να πιστεύει -ή έτσι λέει τουλάχιστον- πως το νομοσχέδιο θα περάσει χωρίς διαρροές. Ειδικά για το θέμα του γάλακτος, στην κυβέρνηση εμφανίζονται πεπεισμένοι πως οι διαφωνούντες δεν θα επιμείνουν έως το τέλος. Μάλιστα, χθες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μιλώντας στον ΑΝΤ1, εξέφρασε την εκτίμηση πως, όταν οι βουλευτές δουν τις λεπτομέρειες της ρύθμισης, θα πειστούν.
 
"Είμαι βέβαιος πως μόλις έχουν όλες τις λεπτομέρειες οι βουλευτές θα πειστούν για την ορθότητα της αλλαγής» τόνισε ο Σ. Κεδίκογλου προσθέτοντας πως "όταν ενημερωθούν (σ.σ.: οι βουλευτές) πλήρως για τη σχεδιαζόμενη αλλαγή δεν θα υπάρξουν αντιδράσεις και αυτό γιατί κανένας δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι το υφιστάμενο καθεστώς ήταν καλό για την ελληνική κτηνοτροφία και τους Έλληνες αγελαδοτρόφους".
Στα κρυφά και... σε ένα άρθρο
 
Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να υποκλέψει την ψήφο των βουλευτών με κάθε τρόπο. Ήδη, όπως όλα δείχνουν, το κείμενο του πολυνομοσχεδίου που αποτυπώνει τη συμφωνία με τους εκπροσώπους των δανειστών θα παραμείνει μυστικό έως ότου κατατεθεί στη Βουλή και, στη συνέχεια, θα δρομολογηθούν διαδικασίες-εξπρές, ώστε να ολοκληρωθεί η επεξεργασία πριν προλάβουν οι βουλευτές να το αναλύσουν.
 
Κατά πληροφορίες το νομοσχέδιο θα εισαχθεί με τη μορφή τριών άρθρων: ένα για τα φορολογικά, ένα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και ένα με όλες τις "διαρθρωτικές" αλλαγές που υπαγορεύονται από τον ΟΟΣΑ, μαζί με την περαιτέρω απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων. Με τον τρόπο αυτό όπως εκτιμούν στο Μαξίμου, ακόμη και αν εμμείνουν στη διαφωνία τους για το γάλα ορισμένοι βουλευτές, δύσκολα θα καταψηφίσουν όλη την "εργαλειοθήκη" του ΟΟΣΑ για μία μόνο διάταξη.
 
Η κατάθεση αναμένεται να γίνει την Παρασκευή και η ψηφοφορία το βράδυ της Κυριακής με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, αφού την Τρίτη συνεδρίαζει το Eurogroup και κυβέρνηση θα πιέσει τους βουλευτές της υποδεικνύοντάς τους ότι όλα πρέπει να είναι έτοιμα έως την 1η Απριλίου, προκειμένου να εγκρίνουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης την εκταμίευση της δόσης.
Ψήφος εμπιστοσύνης, αν...
 
Σε κάθε περίπτωση στο Μαξίμου η ανησυχία και ο φόβος για το κοινοβουλευτικό θρίλερ της Κυριακής είναι έντονος. Για τον λόγον αυτόν, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αντ. Σαμαράς έχει ήδη καταλήξει σε εναλλακτικά σενάρια, αν το πολυνομοσχέδιο εγκριθεί με λιγότερες από 153 ψήφους. Στην περίπτωση αυτή ο πρωθυπουργός θα ζητήσει επαναβεβαίωση της εμπιστοσύνης της Βουλής προς την κυβέρνηση, ώστε να ξεπεράσει το πολιτικό πρόβλημα που θα μπορούσε να προκαλέσει στην κυβέρνηση ένα "αμφισβητούμενο" αποτέλεσμα.
 
Μελιγγώνης Γιώργος
H ΑΥΓΗ, 25/3/2014

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ιασωνας
Τροχαίο στην Βουλή: Οι αστυνομικοί πήγαν να ρίξουν ευθύνες στον νεκρό Ιάσονα
Ο βασικός αυτόπτης μάρτυρας και συνοδηγός του οχήματος επιχείρησε με την κατάθεσή του να αποδώσει εμμέσως ευθύνες στο νεαρό οδηγό της μηχανής
Τροχαίο στην Βουλή: Οι αστυνομικοί πήγαν να ρίξουν ευθύνες στον νεκρό Ιάσονα