Thumbnail
Την διακοπή της τροφοδότησης της Τράπεζας με νέα θεματα, από τις 21 Ιανουαρίου, ανακοίνωσε χθες ο Ανδρέας Λοβέρδος

 Μαχαίρι στην Τράπεζα Θεμάτων της Α’ και της Β’ Λυκείου σε ποσοστό έως και πάνω από 75%, ανάλογα με ο μάθημα , αποφάσισε να βάλει ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Όπως αναφέρει και το δημοσίευμα «Των Νέων», έπειτα από τις διαμαρτυρίες εκπαιδευτικών και μαθητών για πληθώρα θεμάτων, φροντιστηριοποίηση, ασάφειες, επικαλύψεις και βιαστική εφαρμογή του νέου θεσμού, ο υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε χθες ότι από τις 21 Ιανουαρίου 2015 – ημερομηνία έναρξης του β’ τετράμηνου – διακόπτεται η τροφοδότηση της τράπεζας με νέα θέματα.

Μέχρι την ημερομηνία αυτή, όπως είπε, θα εξορθολογιστεί ο αριθμός των θεμάτων με βάση τις ιδιαιτερότητες κάθε μαθήματος, τη διδακτέα ύλη και τον αριθμό των ωρών διδασκαλίας, καθώς ο αριθμός των θεμάτων σε κάποια μαθήματα κρίνεται υπερβολικά μεγάλος. Πάντως υπάρχουν και ορισμένα μαθήματα στα οποία τα θέματα της τράπεζας κρίθηκε ότι πρέπει να αυξηθούν, όπως λ.χ. η βιολογία που έχει σήμερα 50 θέματα και θα γίνουν 80.

«Παρατηρούνται επαναπροσλήψεις και ασάφειες, ενώ αντλούνται θέματα από μη σημαντικά τμήματα της ύλης, με αποτέλεσμα να υποστηρίζεται μηχανιστική μάθηση ( αποστήθιση), να ακυρώνεται μερικώς η φιλοσοφία του Νέου Λυκείου και να οδηγείται μεγάλο μέρος μαθητών στα φορντιστήρια», δήλωσε, αναφέροντας ως παράδειγμα το μάθημα της φιλοσοφίας της Β’ Γενικού Λυκείου, που διδάσκεται δύο ώρες εβδομαδιαίως, ενώ η τράπεζα περιέχει 299 θέματα! «Στο συγκεκριμένο μάθημα θα μπορούσε με περίπου 70  θέματα να καλυφθεί επαρκώς το σύνολο της διδακτέας ύλης» τόνισε.

Επίσης θα ολοκληρωθεί, όπου δεν έχει γίνει, η κάλυψη του συνόλου της διδακτέας ύλης, θα γίνουν αναπροσαρμογές, ώστε να αποφευχθεί η περίπτωση λανθασμένων ή ασαφών θεμάτων, τα ζητούμενα των θεμάτων θα σχετίζονται απόλυτα με τις οδηγίες διδασκαλίας και τα θέματα θα ταξινομηθούν κατά κεφάλαιο ή κατά διδακτική ενότητα ώστε να είναι ευχερέστερη η αξιοποίησή τους κατά τη διδασκαλία.

Τα Δημοτικά σχολεία

Τις προτάσεις του για νέα μεταρρύθμιση στα δημοτικά σχολεία, με βασικό στόχο τον εξορθολογισμό της ύλης και την εισαγωγή μιας ώρας μελέτης στο ημερήσιο πρόγραμμα, ώστε οι τσάντες να μένουν στα σχολεία, εξήγγειλε χθες ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Σε συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας – είχε προγραμματιστεί από τον περασμένο Νοέμβριο – ο υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε 13 προτάσεις αλλαγών στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, ορισμένες εκ των οποίων άμεσης εφαρμογής και οι υπόλοιπες σε βάθος χρόνου.

Ανάμεσα στις πρώτες είναι η καθιέρωση δύο τύπων Δημοτικού Σχολείου, Ολοήμερου (ΕΑΕΟ) 30-35 ωρών για εξαθέσια σχολεία και άνω και Κλασικού 25-30 ωρών (από 08.00 έως 13.00) για τα υπόλοιπα. Πρότεινε επίσης αναμόρφωση ωρολογίου προγράμματος από τη σχολική μονάδα (ποσοστό 10%) με βάση τις ανάγκες και να μένει η τσάντα στο σχολείο, με μελέτη στο πλαίσιο της διδακτικής περιόδου και περιορισμό εργασιών για το σπίτι.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα