Thumbnail
Έως και 20 χρόνια ζωής «κόβουν» οι ψυχικές παθήσεις 

Τα γονίδια τα οποία αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης σχιζοφρένειας σε έναν άνθρωπο, είναι τα ίδια που αυξάνουν την πιθανότητα κάποιος να κάνει χρήση κάνναβης, σύμφωνα με μια νέα βρετανο-αυστραλιανή επιστημονική έρευνα.

Προηγούμενες μελέτες είχαν εντοπίσει σχέση ανάμεσα στη χρήση κάνναβης και στη σχιζοφρένεια, αλλά δεν ήταν ξεκάθαρη.
Η νέα μελέτη διαπιστώνει ότι εν μέρει αυτή η σχέση είναι γενετικής φύσης, με συνέπεια οι άνθρωποι που έχουν γενετική προδιάθεση για σχιζοφρένεια, να είναι επίσης πιο πιθανό να γίνουν χρήστες κάνναβης και μάλιστα σε μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι όσοι δεν έχουν τα γονίδια που αυξάνουν τον κίνδυνο για σχιζοφρένεια.
Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Ψυχιατρικής του King΄s College του Λονδίνου, με επικεφαλής τον Ρόμπερτ Πάουερ, μελέτησαν περίπου 2.100 άτομα, από τα οποία σχεδόν τα μισά είχαν κάνει χρήση κάνναβης σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό.
Για κάθε έναν δημιουργήθηκε ένα «προφίλ γενετικού κινδύνου», ανάλογα με τον αριθμό των σχετικών με τη σχιζοφρένεια γονιδίων, που διέθετε στο DNA του.
Η έρευνα έδειξε ότι υπάρχει κοινό γενετικό υπόβαθρο ανάμεσα στη συγκεκριμένη ψυχική πάθηση και στη συχνή χρήση μαριχουάνας.
Προηγούμενες έρευνες έχουν φέρει στο φως μια σειρά από γονίδια, καθένα από τα οποία αυξάνει από λίγο τον κίνδυνο σχιζοφρένειας.
«Ξέραμε ότι η χρήση κάνναβης αυξάνει τον κίνδυνο σχιζοφρένειας. Η νέα μελέτη δεν αποκλείει κάτι τέτοιο, δείχνει όμως επίσης ότι μπορεί να ισχύει και το αντίστροφο, δηλαδή μια γενετική προδιάθεση για σχιζοφρένεια να αυξάνει την πιθανότητα κάποιου να γίνει χρήστης κάνναβης», δήλωσε ο Πάουερ.
Η κάνναβη είναι το ευρύτερα χρησιμοποιούμενο ναρκωτικό στον κόσμο και η χρήση της είναι αναλογικά μεγαλύτερη μεταξύ όσων πάσχουν από σχιζοφρένεια σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό.
Η σχιζοφρένεια εμφανίζεται περίπου στο 1% των ανθρώπων και όσοι κάνουν τακτική χρήση κάνναβης, έχουν διπλάσια πιθανότητα να εμφανίσουν την εν λόγω ψυχική νόσο, για την ανάπτυξη της οποίας παίζουν ρόλο διάφοροι περιβαλλοντικοί, γενετικοί, βιολογικοί και ψυχολογικοί παράγοντες.
 
Πηγή : ΑΜΠΕ μέσω naftemporiki.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα