Thumbnail
Πιθανή συνάντηση Μέρκελ - Ολάντ για την Ουκρανία στις 10 Μάη

Η ενδοϊμπεριαλιστική αντιπαράθεση ανάμεσα σε ΗΠΑ, ΕΕ, την αντιδραστική κυβέρνηση του Κιέβου και την καπιταλιστική Ρωσία στην Ουκρανία (αλλά και η σφήνα που θέλουν να βάλουν οι ΗΠΑ στην ΕΕ και ειδικά στη Γερμανία και τις σχέσεις με ρωσικά μονοπώλια), όπως όλα δείχνουν, κλιμακώνεται παραπέρα. Ολοι πια θεωρούν τη Συμφωνία της Γενεύης της περασμένης Πέμπτης ένα κενό γράμμα, παρόλο που αλληλοκατηγορούνται ρίχνοντας ο ένας την ευθύνη στον άλλο για τη μη εφαρμογή της.

Ποια είναι τα σημερινά δεδομένα: Η κυβέρνηση των φιλοϊμπεριαλιστικών, εθνικιστικών και φασιστικών δυνάμεων στέλνει και άλλα στρατεύματα στην Ανατολική Ουκρανία όπου οι ρωσόφωνοι συνεχίζουν τις διαμαρτυρίες, τις καταλήψεις κυβερνητικών και την οργανωμένη και ένοπλη αντίσταση, χωρίς να είναι βέβαιη η αποτελεσματικότητα αυτών των κινήσεων, όπως αποδείχτηκε πολύ πρόσφατα με τις αυτομολήσεις με το μέρος των διαδηλωτών και την άρνηση στρατιωτών να χρησιμοποιήσουν τα όπλα τους ενάντια σε συμπατριώτες τους. Την ίδια ώρα το ΝΑΤΟ εντείνει την παρουσία του στην ευρύτερη περιοχή, δηλώνοντας - και κυρίως οι ΗΠΑ - ότι θα διεκδικήσουν μέχρι τέλους τον πλούτο της περιοχής. Ταυτόχρονα η Ρωσία προχωράει επίσης σε γυμνάσια, αυτήν τη φορά στην Κασπία Θάλασσα και δηλώνει ότι, αν συνεχιστούν οι προκλήσεις, δε θα διστάσει να απαντήσει. Είναι δηλαδή φανερό ότι με τη συσσώρευση τέτοιου όγκου στρατιωτικών δυνάμεων δεν μπορεί να αποκλειστεί ένα θερμό επεισόδιο. Χωρίς να επιβεβαιώνεται από άλλη πηγή, η κυβέρνηση του Κιέβου ανέφερε ότι η «αντιτρομοκρατική επιχείρηση» στην πόλη Σβιατογκόρσκ «απελευθέρωσε» την πόλη αυτή κοντά στο Σλαβιάνσκ.

Νέα συνομιλία Λαβρόφ - Κέρι

 

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ είχε τις πρωινές ώρες της Τετάρτης τηλεφωνική συνομιλία με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι κατόπιν πρωτοβουλίας του δεύτερου, στην οποία σημείωσε ότι «οι εντολές για την ανάπτυξη του στρατού για την αντιμετώπιση της κρίσης πρέπει να ακυρωθούν, η ουκρανική εθνικιστική οργάνωση Δεξιός Τομέας πρέπει να αφοπλιστεί, οι συλληφθέντες ακτιβιστές στη Νοτιοανατολική Ουκρανία να αφεθούν ελεύθεροι και να αρχίσουν οι μεταρρυθμίσεις του Συντάγματος στην Ουκρανία».

 

Ταυτόχρονα υπογράμμισε ότι η Ρωσία θα προχωρήσει σε αντίποινα εάν απειληθούν άμεσα τα συμφέροντά της, θύμισε την περίπτωση της Νότιας Οσετίας και κατηγόρησε ξανά τις ΗΠΑ για «υποκίνηση» της ουκρανικής κρίσης, υποστηρίζοντας πως «δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην πιστεύει κανείς ότι πίσω από όλα βρίσκονται οι Αμερικανοί». Μιλώντας επίσης χτες στο δίκτυο «Russia Today», ο Λαβρόφ είπε ότι, «εάν δεχτούμε επίθεση, είναι βέβαιο ότι θα απαντήσουμε. Εάν τα συμφέροντά μας, τα νόμιμα συμφέροντά μας, δεχτούν απευθείας επίθεση, όπως έγινε για παράδειγμα στη Νότια Οσετία, δε βλέπω άλλο τρόπο, παρά την απάντηση με βάση το διεθνές δίκαιο».

 

Σχετικά με τις εξελίξεις στο έδαφος της Ουκρανίας, ο Ρώσος ΥΠΕΞ είπε ότι το Κίεβο «είχε ανακοινώσει τη διακοπή αυτού που ονομάζει "αντιτρομοκρατική επιχείρηση", αλλά τώρα που ο (Αμερικανός αντιπρόεδρος) Τζο Μπάιντεν επισκέφτηκε το Κίεβο, λένε ότι η επιχείρηση περνά και πάλι σε ενεργό φάση». «Δεν έχω κανένα λόγο να μην πιστέψω ότι οι Αμερικανοί ηγούνται αυτού του σόου με τον πλέον ευθύ τρόπο», είπε. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας επανέλαβε επίσης ότι η ουκρανική ηγεσία δεν εκπληρώνει κατά τη γνώμη του τις δεσμεύσεις που ανέλαβε στη Γενεύη για την αποκλιμάκωση της κρίσης. «Τίποτε από όσα συμφωνήθηκαν στη Γενεύη, και φυσικά οι Αρχές του Κιέβου θα έπρεπε να έχουν αρχίσει να εφαρμόζουν, δεν έχει γίνει», είπε.

 

Ο Κέρι από την πλευρά του κατηγόρησε τη Ρωσία ότι υποκινεί την αναταραχή στην Ανατολική Ουκρανία και είπε ότι πρέπει οι ρωσόφωνοι να φύγουν από τα κτίρια και να αφοπλιστούν για να υπάρξει πρόοδος.

ΝΑΤΟϊκά γυμνάσια σε Βαλτικές Χώρες και ρωσικά στην Κασπία

 

Την ίδια ώρα βέβαια οι ΗΠΑ στέλνουν 600 στρατιώτες στην Πολωνία και στις χώρες της Βαλτικής για να λάβουν μέρος σε στρατιωτικά γυμνάσια του ΝΑΤΟ. Πρόκειται για μια κίνηση που έχει στόχο να καθησυχάσει τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ μετά από την προσάρτηση από τη Ρωσία της χερσονήσου της Κριμαίας. Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, αντιναύαρχος Τζον Κέρμπι, σημείωσε ότι αυτές οι ασκήσεις που προγραμματίζεται να διεξαχθούν γίνονται επιπροσθέτως του τακτικού προγράμματος εκπαίδευσης που έχει ο αμερικανικός στρατός με αυτές τις χώρες και διευκρίνισε ότι αυτές προστέθηκαν λόγω των γεγονότων στην Ουκρανία.

 

Από την άλλη το ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό πραγματοποιεί από χτες στρατιωτικά γυμνάσια στην Κασπία Θάλασσα, διάρκειας 7 ημερών. Ενώ και στην περιοχή του Ροστόφ κοντά στα ουκρανικά σύνορα πραγματοποιούνται γυμνάσια στρατού ξηράς.

Πιθανή συνάντηση Μέρκελ - Ολάντ, ανησυχία για την ενέργεια

 

Η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ θα υποδεχτεί το Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ στις 10 Μάη στην Στράλσουντ, στη Βορειοανατολική Γερμανία, αναφέρει η γερμανική εφημερίδα «Οστε Τσαϊτούνγκ» χωρίς να έχει ακόμα επιβεβαιωθεί επίσημα η συνάντηση. Πάντως αναφέρεται ότι ο λόγος της συνάντησης θα είναι κυρίως η κατάσταση στην Ουκρανία.

 

Την ίδια ώρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι ο Επίτροπος που είναι αρμόδιος για θέματα Ενέργειας Γκίντερ Ετινγκερ θα συναντηθεί σήμερα με αρμόδιους υπουργούς της Σλοβακίας και της Ουκρανίας στην Μπρατισλάβα για να συζητήσουν την πιθανότητα της αντιστροφής της ροής του φυσικού αερίου, ώστε να μεταφέρεται πίσω στο Κίεβο.

 

Οι συνομιλίες ανάμεσα στον Ετινγκερ, τον Ουκρανό υπουργό Ενέργειας Γιούρι Προντάν και τον Σλοβάκο υπουργό Οικονομίας Τόμας Μαλατίνσκι θα γίνουν πριν από μια άλλη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ουκρανία και τη Ρωσία τη Δευτέρα στη Μόσχα.

Κρατείται στο Σλαβιάνσκ Αμερικανός δημοσιογράφος

 

Οι ρωσόφωνοι πολιτοφύλακες στο Σλαβιάνσκ κρατούν τον Αμερικανό δημοσιογράφο Σάιμον Οστρόφσκι από το διαδικτυακό μέσο «Vice News». Ο αυτονομιστής αυτοανακηρυχθείς δήμαρχος της πόλης Βιατσεσλάβ Πονομαριόφ επιβεβαίωσε σε συνέντευξή Τύπου που παραχώρησε ότι οι άνδρες του κρατούν έναν Αμερικανό δημοσιογράφο, χωρίς να τον κατονομάσει. Αλλοι δημοσιογράφοι που βρίσκονται στην περιοχή είπαν ότι ο Οστρόφσκι συνελήφθη από ενόπλους τη Δευτέρα μαζί με άλλα άτομα, όμως, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους συλληφθέντες, δεν έχει ακόμη αφεθεί ελεύθερος.

 

Πηγή: Ριζοσπάστης, 24/4/2014

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Αδιανόητη αυθαιρεσία: Διευθυντής Π.Ε αδικεί υποψήφιο Διευθυντή σχολείου και δημιουργεί «μπάχαλο» με εμπλοκή της δικαιοσύνης!

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

tempi
Τέμπη: Ξεσπά η μητέρα θύματος - «Το χειροκρότημα στον Καραμανλή μάς τρύπησε τα αυτιά»
Ευδοκία Τσαγκλή: «Ζητώ συγγνώμη από τον κ. Καραμανλή που μπήκα σε ένα τόσο καλό τρένο
Τέμπη: Ξεσπά η μητέρα θύματος - «Το χειροκρότημα στον Καραμανλή μάς τρύπησε τα αυτιά»